ÅSIKTER 2022-09-10 KL. 15:00

Krönika: I valet och kvalet

Av Ulrika Wahlström

Krönika: I valet och kvalet

Vi som har valt rörligt elavtal vet hur det känns att leva med ett dåligt val. Nu när hela Sverige går till val vill vi välja rätt parti!
Aldrig hade jag kunnat tro att elavtalet som tecknades en gång, skulle leda till att jag ivrigt nu säger till barnen ”Släck!” och ”Duscha på träningen!”. Jag sätter en ära i att bara använda vattenkokaren en gång per dag, inte tio. Uppkokt vatten förvaras numera i termos.

Det enda partierna verkar eniga om är att i samlad trupp sätta upp valaffischer i kommunens rondeller. Det gör det nästan omöjligt för oss bilister att koncentrera oss på att identifiera medtrafikanters intentioner i rondellen. Tankarna snurrar. Vi står nu inför valet att rösta som vi gjorde för fyra år sedan. Kanske röstar du som du (och dina föräldrar?) alltid har gjort? Men det är svårare i år. Bäst att göra en valbarometer eller två, eller fem. Och häpnas över resultaten där blått och rött blandas så kraftigt att man blir alldeles lila!

Få i Sverige väljer att avslöja vad de röstar på, men man kan få en redig uppfattning om det via skolan. Där hålls det nämligen skolval. Och när barnen pratar högt och brett om sitt favoritparti – ja, barn är inte riktigt lika hemliga som vi vuxna – sprids informationen om hur föräldrarna, nä, jag menar förstås barnen, ska rösta.

Det finns andra val som påverkar oss. Ett exempel är när Västtrafik väljer att endast sätta in en enda tågvagn (tågset) under rusningstid. Detta samtidigt som man befarar en ny våg av covid. Och samtidigt som flera av de man får trängas med på tåget har gjort det dåliga valet att åka till jobbet trots hosta och allmän okunskap om att om man måste nysa så gör man det i armvecket.

Det är många företag som har otur när de väljer. Jag får inte riktigt kläm på vissa tillverkares val av förpackning. Många tuber måste klippas upp för att man ska få tillgång till de sista 20 procent av innehållet. Känns inte helt hundra. Man förväntar sig mer av förpackningsindustrin år 2022. Kanske kan de lära av Elton John, som tillsammans med Britney Spears som nu skickligt har förpackat om 70-talets ”Hold me closer” (den om ”tiny dancer”), så att den passar en krävande publik. Det är en 100-procentig hit!

Har du tänkt på hur ofta du har valet att säga ja, men säkert säger nej per automatik? Jag hörde om en bygglovschef i en halländsk kommun som alltid sa ja. Visst låter det märkligt med tanke på vilket område han jobbade med? Han hade en teknik som gick ut på att svara i stil med; ”Ja, man kan få bygglov för det. För att få det behöver man uppfylla krav såsom…”. Alla som hörde av sig till honom kände sig positivt bemötta. Även om det kanske slutade med att de inte fick bygglov.

Att välja kläder den här årstiden är nästan lika svårt som att välja parti. Tjejer har fördelen att kunna ha underklänning och mamelucker under sommarklänningen under morgontimmarnas frostiga sju grader. Genom att slita av sig dessa paltor (ja, inte klänningen då) lite senare kan man vid lunchtid se till att vara den enda i sällskapet anpassad för 20 grader och strålande sol.

Vad väljer du att säga ja till på söndag? Blir valet en hit? Ditt val kommer påverka oss länge, så känn ingen press!LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I ÅSIKTER

ÅSIKTER 2023-05-28 KL. 13:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-05-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-16 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-09 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-03-19 KL. 17:45
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-02-26 KL. 14:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-02-19 KL. 12:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-02-12 KL. 14:00
Veckans ris och ros

Fler nyheter

SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.