NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Av Johanna Simonsson

Den årliga informationskampanjen Krisberedskapsveckan är i full gång. Syftet är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser. Årets tema är mat och 80 hallänningar sökte till Länsstyrelsen Krislådeutmaning. En av de åtta som fick delta är kungsbackabon Daniel Lintfeldt.
– Familjen åt god middag igår medan jag åt gröt. Då garvade de åt mig.

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
Daniel tycker det är bra att uppmärksamma att det inte är så krångligt att laga maten i krislådan. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter




Deltagarna fick en krislåda med mat och ett stormkök med gasbehållare. Under 72 timmar ska deltagarna endast laga mat med innehållet i lådan på stormköket. Daniel började utmaningen i tisdags.
Lådan innehöll bland annat snabbkaffe, havregryn, havrepuffar, mjöl, socker, knäckebröd, mjukost, burkar med ärtsoppa och ravioli. Daniel tycker inte det varit några problem att klara sig på maten.
– Utmaningen är så kort tid och det finns massa saker som jag inte kommer hinna använda. Raviolin var inte en favorit. Jag har tagit en burk, men den andra går nog till familjen. Ärtsoppan var däremot väldigt god!

Längtar efter riktigt kaffe

Daniel tycker utmaningen är ett bra sätt att belysa krisberedskap på.
– Det är bra att uppmärksamma att det inte är så krångligt. Att ha lite extra burkar hemma av det man ändå använder är ett bra tips. Då blir de inte gammalt och kan användas vid en eventuell kris. Sen tycker jag det är schyst att laga mat utomhus.
Deltagarna ska också skicka in bilder och filmer till Läns-styrelsen samt själva lägga upp på sina sociala medier. Daniel tycker det har varit en utmaning att få till intressant mat.
– Jag gjorde strövargodis fast med olja istället för smör. Sen bakade jag pinnbröd, det blev ganska bra!
Det finns en sak han ser lite extra mycket fram emot när utmaningen är slut.
– En riktigt god kopp kaffe. Pulverkaffe är inte en favorit.


Deltagarna får under 72 timmar bara äta det som finns i krislådan och det ska lagas på det medskickade stormköket. Foto: Johanna Simonsson



Daniel Litfeldt är en av åtta hallänningar som får delta i Krislådeutmaningen. Foto: Johanna Simonsson


Över 30 år med hästarna vid Tjolöholms slott
FAMILJ 2025-11-20 KL. 21:00
Premium

Över 30 år med hästarna vid Tjolöholms slott

Ingemar och Elsa Vendelstrand kör häst och vagn på Tjolöholms julmarknad

TV-klipp och nyheter

Här är årets medarbetare i Kungsbacka
2025-11-20 KL. 20:00
Premium

Här är årets medarbetare i Kungsbacka

Sportchefens svar om nyckeltrion
FOTBOLL 2025-11-19 KL. 19:24
Premium

Sportchefens svar om nyckeltrion

Profilen blir ny sportchef i Tölö
FOTBOLL 2025-11-19 KL. 16:15
Premium

Profilen blir ny sportchef i Tölö

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Allt fler väljer bort alkoholen. Men sommeliern Attia Franzén tyckte att något saknades bland de alkoholfria alternativen. Nu lanserar han Parispojken där drycker skapas för att passa till specifika maträtter och tilltugg. – Jag tror att många dricker mindre, men finare, säger Attia Franzén.