NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Av Kristian Alm

Med skogen i ryggen och slätten framför sig blir det ett häftigt läge – snart är det dags att börja bygga Kungsbacka hittills högsta hus.
– Det blir 115 bostadsrätter i olika storlekar, säger Malin Börjeson på Trollängen.

Tiovåningshus på gång i norr
En visionsmodell av etapp två – mot skogskanten höga bostadsrättshus upp till tio våningar, till höger en skolbyggnad och i övrigt blandad bebyggelse. Runt 650 bostäder ska rymmas i Björkris 2. Modell: Okidoki

TV-klipp och nyheter

Det handlar om Björkris 2. På åkern väster om Göteborgsvägen ska det bli runt 650 bostäder och en helt ny skola. Bostadsbolaget Trollängen står bakom, precis som med första etappen av Björkris.(Även bolaget Franshill finns med).
Björkris har blivit en succé, där de relativt billiga bostäderna har lockat många unga familjer. Mäklaren Mats Wahlbäck på Svensk Fastighetsförmedling som sålde bostäderna i första etappen och nu även fått ansvar för andra etappen, ser hur många gör "bostadskarriär" inom området:
– Tvårummaren kan bli en trea som sen blir ett radhus eller en villa.
Men fortfarande ligger bostadsområdet lite "utslängt" vid norra infarten till staden. Det ska det bli ändring på de närmaste åren. De första husen i etapp två är på gång.
– Vi lanserar konceptet i januari, och då går det att anmäla sitt intresse, men säljstart är inte förrän efter sommaren, säger Malin Börjeson, projektutvecklare på Trollängen.
Det är inte vilka hus som helst, utan Kungsbacka hittills högsta: ett tiovåningshus och ett niovåningshus. Sammanlagt rymmer husen 115 bostadsrätter i olika storlekar, från ettor till fyror. Byggstart planeras till våren/sommaren 2022.
– Än finns det inga planritningar och priser klaras, säger Malin Börjeson.
Även om man börjar med "skyskrapor) (med Kungsbackamått, alltså), ska alla kvarter rymma olika typer av bostäder för att skapa en mycket varierad stadsdel. Precis som vanligt i Kungsbacka ska en tredjedel bli hyresrätter.

Ny skola

Men det blir alltså inte bara bostäder. Den nuvarande Björkrisskolan är överfull, så kommunen har beslutat att så fort som möjligt bygga en ny skola med plats för upp till 600 elever och en förskola med tio avdelningar. Men hur platserna fördelas ska vara flexibelt.
Precis norr om området är Eksta redan i full gång med ett äldreboende som alltså kommer att stå klart innan bostadsområdet byggs.
Det är inte helt enkelt att bygga på marken, där som vanligt Kungsbackaleran ställer till det. Det är därför man valt att lägga höghusen längst upp mot berget där grunden är stabilare. Förutom de två som börjar byggas nästa år, ska det bli ytterligare tre längs skogskanten.
Tanken är att även bygga på andra sidan Göteborgsvägen ner mot Kungsbackaån, men där är stabiliteten ännu sämre och det behövs förstärkningar nära vattnet som kräver tillstånd av Mark- och miljödomstolen. Därför har den delen, med ytterligare 200 bostäder brutits ut, och skjutits ett par år framåt i tiden.
När vi ändå pratar markfrågor – hur går bostadsområdet ihop med kommunens principbeslut att spara åkermark? Ja, här blir resonemanget som så: Hede station ligger där den ligger, och ska man gynna kollektivtrafik måste bostäderna ligga i närheten.
"Samhällsintresset anser kommunen väger tyngre än behovet av att bevara den värdefulla jordbruksmarken samt hela den strandskyddade zonen" står det i detaljplanen.

Ökad trafik

Trafiken kommer att öka kraftigt när stadsdelen växer fram, så det kommer att byggas två cirkulationsplatser, en för varje etapp av Björkris. Dessutom på sikt en tunnel under Göteborgsvägen så att de barn som bor i östra delen lätta ska kunna ta sig till skolan, och de som bor i västra delen ska kunna ta sig till pendeln.
Tanken är dessutom en bro över Kungsbackaån så att man kan ta sig bakom Beijer och bort till stationen.
Men nu är vi långt fram i tiden, kanske 15 år. Men då kommer Kungsbacka att ha en tydlig "port" i norr, där man kör in i staden med bostäder och butiker på båda sidor Göteborgsvägen.
Och då är bostadsbolaget Derome och andra intressenter förmodligen redan igång med nästa jätteprojekt – Voxlöv bakom Hede station. På sikt ska nämligen runt 8 000 personer bo i området kring stationen, från Björkris bort till Tölö ängar.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.