NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Av Johanna Simonsson

Myten att elever på friskolor får bättre betyg än elever på kommunala stämmer inte – åtminstone inte i Kungsbacka. Ingen av kommunens tre fristående skolor ligger i topp tre när det kommer till höga betyg.

Så blev betygen på friskolorna
"Vi har jobbat jättemycket med sambedömning för att sätta rättvisa betyg", säger Sandy Björnwall, rektor på Vittra Forsgläntan. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Vittra Forsgläntan ligger på en fjärde plats med Nova Montessori hack i häl. Gottskär grundskola ligger på plats 12 av de 16 skolor som finns i kommunen. Den skola som under förra läsåret hade högst genomsnittliga meritbetyg på 271,9 poäng var den kommunala skolan Fullriggaren Malevik, följt av Kullavik och sedan Frillesåsskolan på en tredje plats.
Av de niondeklassare som gick ut Nova Montessoriskolan innan sommaren var det 23 av 25 elever som var behöriga till gymnasiet. Föregående år var det 100 procent. Elevernas betyg hade däremot ökat från 230,1 förra läsåret till 250,19 i år.

Rektorn hoppfull
Gottskär grundskola har haft en minskning med över 30 poäng från läsåret 20/21 då de hade ett genomsnittligt meritvärde på 258,7 som i år landade på 228,1. Även här minskade andelen behöriga, då med tio procent och landade på 90 procent.
– Vi är inte förvånade över resultatet. Vi visste om det och hade mycket insatser för eleverna, men vi är så sårbara eftersom vi bara har en klass. Detta år hade vi bara 21 elever, så alla blir procentuellt väldigt stort. Året innan hade vi högre snittbetyg och jag tror vi kommer ha det nästa år också, säger Malin Hammer, rektor på Gottskär grundskola.

Vittra sticker ut
Av de fristående skolorna var det Vittra Forsgläntan som levererade högst betyg, med ett genomsnittligt meritvärdet på 253,9 poäng. Det är också en ökning från föregående läsår där motsvarande siffra var på 246,6.
– Vi har jobbat jättemycket med sambedömning för att sätta rättvisa betyg, säger Sandy Björnwall, rektor på Vittra Forsgläntan.
Hon berättar att de varje kvartal går igenom alla resultat för att se vilka ämnen och elever som behöver extra hjälp.
– Det är ett kontinuerligt arbete där vi går igenom prognoser med alla pedagoger för att kunna fånga upp eleverna och sätta in tidiga insatser. Dessutom har vi få pedagoger som slutat senaste åren och det bidrar till en kontinuitet och trygghet.
Däremot är det en liten minskning när det kommer till andelen behöriga till gymnasiet, där siffran sjönk från 100 procent läsåret 20/21 till 95,9 procent i år.
– Vi jobbar hårt med att fånga upp eleverna tidigt, men alla är individer och det är inte alltid det räcker. Det är fortfarande höga och bra siffror, men det klart man alltid ska sträva efter att det ska vara 100 procent.
Sandy Björnwall känner igen bilden av att friståendeskolor ger högre betyg men hon tycker inte det stämmer.
– Vi är väldigt noga när vi sätterbetyg och vä§ger fram och tillbaka. Jag tycker att det finns väldigt bra skolor oavsett om de är fristående eller kommunala och det handlar snarare om hur skolorna drivs. Det är väldigt roligt att det finns så många bra skolor i hela kommunen med synsättet att vi arbetar för eleverna.

Betygsättning komplext
Även Malin Hammer säger att det inte rör sig om några glädjebetyg på deras skola.
– Det är ett komplext arbete och alla pedagoger hjälps åt med att göra en sambedömning för varje individuell elev. Det är en yrkesstolthet och det gagnar inte eleverna att det får ett betyg som inte motsvarar deras kunskap.
IES, Internationella Engelska Skolan, har inga niondeklassare och därav inga betyg än. Siffrorna är preliminära och fastställs av Skolverket i september.

Betyg och meritvärde
Betygen i grundskolan består av bokstäverna A till F, där F är underkänt och E är godkänt.
Bokstäverna räknas sedan om till siffror för att ge ett meritvärde.
E ger 10 poäng, D ger 12,5 poäng, C ger 15 poäng, B ger 17,5 poäng och A ger 20 poäng.
Totalt får man betyg i 17 ämnen, i undantagsfall 16 om man läser exempelvis extra engelska i stället för språk.

För att komma in på gymnasiets yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska, engelska och matte plus godkända betyg i ytterligare fem ämnen.
För högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska, engelska och matte samt i nio andra ämnen.


TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.