NYHETER 2023-01-17 KL. 19:30

Onsalaburgaren tar plats på topplista

Av Anton Lorentzson

Varje år presenterar Burgerdude listan "Sveriges 100 bästa burgare". På plats 41 återfinns burgarna som görs på Bryggans Grill i Onsala.
– Väldigt kul att hamna på den listan, säger ägaren Cecilia Eliasson.

Onsalaburgaren tar plats på topplista
Burgarna på Bryggans Grill hamnar på plats 41 när Burgerdudes rankar Sveriges 100 bästa burgare. Foto: Privat

På världens största webbplats för recensioner av hamburgare, burgerdudes.se, finns det 617 burgarrecensioner från 57 länder. Varje år rankar de också Sveriges 100 bästa burgare. För ett tag sedan släpptes listan för 2023. Tre burgare från Kungsbacka återfinns på den listan.
På plats 81 hittas The Goods som finns i Kungsmässan. Några platser uppåt, som 68, finns den växande kedjan Brödernas som numera också finns i Kungsbacka, i kvarteret Valand. Den lokala burgaren som hamnade högst upp på listan ligger i Gottskär, Onsala, och görs på Bryggans Grill. Cecilia Eliasson är initiativtagare och har smashat burgare där sedan sommaren 2021.
– Det känns jätteroligt att hamna på listan, speciellt eftersom vi inte drivit något likande innan. Vi fick väldigt mycket bekräftelse första sommaren och insåg att vi hade kvaliteten. Vi har lagt mycket tid på att hitta rätt blandning av kött och testat mycket både hemma och på grillen för att få fram det vi tycker är perfekt, säger hon.

Bryggans Grill var med redan på förra årets lista och hamnade då på plats 43. Att de klättrat ett par platser finns det ett enkelt svar på, enligt Cecilia Eliasson.
– För att vi gör väldigt goda hamburgare! Nej men smashburgare har ju exploderat i Sverige det senaste. Så det var rätt i tiden och sen har vi ett stort intresse för mat generellt. det har nog fått oss lite högre i år. Nästa år kanske vi kan klättra ännu mer, vi är lite tävlingsinriktade, säger hon med ett skratt.
Vad är hemligheten till en riktigt god burgare?
– Det viktigaste är att man har rätt kött, rätt bröd och en god ost. Sen kan du slänga på nästan vad som helst. Fetthalten i köttet är viktigt. Hög fetthalt är bra eftersom det blir mer saftigt då. En torr hamburgare vill ingen ha.


Bra kött, rätt bröd och en god ost. Det är hemligheten bakom en riktigt god burgare, enligt Cecilia Eliasson. Foto: Privat


När hon själv äter burgare så är lök och ost ett måste. Sen får det gärna vara starkt.
– Jag gillar när det är starkt. Jag har komponerat en egen baconmarmelad som vi har på våra burgare. Den är det lite sting i, men inte för mycket eftersom den ska tilltala alla. Men när jag gör den till mig själv gör jag den ännu starkare, vilket man också kan få såklart, säger Cecilia Eliasson.

Bryggans Grill har stängt nu under vintern. Tanken är att öppna i slutet på april eller i början på maj, lite beroende på vädret.Från Burgerdudes recension:
Hamburgaren såg riktigt inbjudande ut vid servering, och vi såg omedelbart hantverket bakom burgaren. Köttet hade en ordentlig stekyta och den härliga köttsmaken var väldigt framträdande. Deras potatobun var rostat snyggt på grillen och höll inne köttsafterna bra, precis som vi hoppades på. Men den stora stjärnan efter köttet var faktiskt deras baconröran, eller baconsylten som vi snarare skulle kalla den. Den var söt, salt och lite rökig och band ihop hamburgaren på ett alldeles utmärkt sätt. Vi förstår helt klart varför de har valt att ha denna hamburgare som sin signaturburgare.

Bryggans Grill serverar en av regionens absolut bästa hamburgare och är tveklöst värda ett besök nästa gång du befinner dig i Onsala.


BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
Premium

"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"

Hemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri
NYHETER 2023-02-07 KL. 14:00

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian
SPORT 2023-02-07 KL. 11:50

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier
DEBATT 2023-02-07 KL. 10:30

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott
NYHETER 2023-02-07 KL. 08:00

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet:
BANDY 2023-02-06 KL. 21:40

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet: "Löjligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"
Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.