NYHETER 2019-01-16 KL. 11:33

Kungsbackapolitiker om V-beskedet

Kungsbackapolitiker om V-beskedet

TV-klipp och nyheter

Bengt Eliasson (L) och Ola Johansson (C)

 

Vänsterpartiet meddelade på onsdagsförmiddagen sitt besked i regeringsfrågan – partiet släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister på fredag.

Ola Johansson (C) är inte förvånad, men Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot från Åsa, reagerade med lättnad på beskedet. 

– Nu går vi till en statsministeromröstning och det ser ut som att vi har en regering på fredag, säger Bengt Eliasson till Norra Halland.

 

– Vi kommer att trycka gult, sa partiledare Jonas Sjöstedt vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Men partiet ställer samtidigt stenhårda politiska krav för att ställa sig bakom Löfven under mandatperioden, och budskapet var tydligt: om förslag om marknadshyror och försämringar i arbetsrätten kommer Vänsterpartiet att hota med misstroendeförklaring för att avsätta regeringen.


p>– Med tanke på alternativet, att det kan bli en regeringen med Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd från Sverigedemokraterna så var det rätt beslut, säger Jon Thorbjörnsson (V), riksdagsledamot från Vallda.

 

Den klausul som finns med i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna om att V inte ska ha något politiskt inflytande rörde upp starka känslor hos Jonas Sjöstedt som på måndagen hotade med att rösta nej till Stefan Löfven. Ett bra förhandlingsläge för V som nu hamnat i en vågmästarroll.

 

Efter samtal med Löfven menade Sjöstedt att partierna kommit överens på ett antal punkter och att klausulen i praktiken ”pulveriserats”.

Är det tomma hot från Sjöstedt eller kommer ni ha något inflytande?

– Förutom att vi är utestängda från budgetsamarbeten kommer vi kunna driva vår politik som vi vill och är de facto inte uteslutna ur något politiskt inflytande, och därmed betyder den klausulen ingenting. Vi kommer kunna förhandla och föra fram våra förslag, säger Jon Thorbjörnsson.

 

Men hur mycket inflytande Vänsterpartiet kommer få som oppositionsparti under mandatperioden återstår att se. Men framför allt finns möjlighet till misstroendeförklaring när det gäller de frågor om marknadshyror och arbetsrätt som inte är förhandlingsbara för V, menar Jon Thorbjörnsson.

– Då kan vi fälla regeringen. Det är vår möjlighet att påverka. Vi kommer tyvärr att få jobba i ett politisk klimat som ligger mer åt höger än tidigare, vilket S, MP, C och L är ansvariga för och ett avtal som vi inte står bakom, fortsätter han.

Även om det kräver stöd från de andra partierna?

– Stöd i att andra partier också vill sänka regeringen, ja. Vi kan inte avsätta på egen hand. Men M har sagt att de stödjer en misstroendevotering oavsett fråga för att sänka regeringen.

I ett sånt scenario kan det bli extraval, vad skulle det innebära för er?

– Ingen aning, det är svårt att sia om.

 

Jonas Sjöstedt betonade under presskonferensen att klausulen om att stoppa partiets inflytande är borta. Men precis som sin partiledare Jan Björklund säger riksdagsledamoten Bengt Eliasson från Åsa till Norra Halland att förutsättningarna i dag är oförändrade jämfört med i helgen, då Liberalerna beslutade att stödja Löfven.

– Jonas Sjöstedts ord får stå för honom. Överenskommelsen som mitt parti sa ja till i söndags ligger fast, den är inte ändrad en bokstav i och det är den som gäller. Jag förstår att Jonas Sjöstedt måste uttrycka sig på sitt sätt och har ett uppdrag från sitt parti, men det är överenskommelsen som gäller, säger Bengt Eliasson.

 

Sett till de krav som Jonas Sjöstedt ställer, och det han säger om att han är överens med och litar på Stefan Löfven, är du inte orolig att V får ett för stort inflytande?

– Nej, då tappar Stefan Löfven stödet från oss och det vet han om. Det är överenskommelsen som gäller och ingenting annat. Börjar det slira vad gäller överenskommelsen är vi kraftfulla vakthundar och kommer omedelbart att lämna samarbetet.

 

Läs också: Eliassons besked: Ja till Kristersson

 

Du har tidigare gett ditt öppna stöd till Ulf Kristersson (M) som statsminister, har den åsikten förstärkts under den här veckan?

– Jag är vald på ett mandat in i en riksdagsgrupp där vi lojalt följer partiets beslut. Nu har partiet i en väldigt öppen process fattat ett beslut, och det beslutet följer jag. Sverige behöver en regering. Det här är inte Liberalernas förstahandsval, inte andrahandsval heller, utan långt ner på listan. Men vi är äntligen framme och jag har drömt hela hösten om att få börja jobba med sakpolitik.

 

Centerpartiets riksdagsledamot Ola Johansson anser inte att Vänsterpartiets besked i dag påverkar överenskommelsen:

– Det var väntat, och alla ord och uttryck i vår överenskommelse står opåverkade. Sen gäller samma sak för Vänsterpartiet som för oss, utöver de 73 punkterna agerar vi som vilket oppositionsparti som helst.

Jonas Sjöstedts hot om misstroendeförklaring är inte Johansson så imponerad av. Vänstern har bara 28 mandat och det krävs 35 för att rikta misstroende.

– Då måste han ju bilda block med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, och det är klart att det kan finnas ett så stort missnöje hos dem att de är beredda att fälla regeringen av vilken anledning som helst.

– Men min förhoppning är att alliansen ska leva vidare i andra frågor, och vara ett levande regeringsalternativ i valet 2022.

 

Trots att Ebba Busch Thor sagt att alliansen är död och att Sara Skyttedal kallat er för quislingar?

– Det är så man uttrycker sig när man är väldigt besviken. Men det är för tidigt att dödförklara alliansen, låt oss säga att den gått in i djupsömn!

 

2013 sa Centerledaren Annie Lööf att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. Ska du hjälpa Annie Lööf att äta upp sin sko?

– Det där var inför förra valet, den här gången blev resultatet komplicerat när Moderaterna gick tillbaka så mycket. Det här är det minst dåliga alternativet. Sen tycker jag det är ett enormt resursslöseri att äta upp en sko, vänstersko och högerskor passar bra ihop.

 

Klockan 13 på onsdagen, 129 dagar efter valet i september, höll talman Andreas Norlén en presskonferens tillsammans med Stefan Löfven.

På presskonferensen meddelade Andreas Norlén att han kommer att föreslå Stefan Löfven som statsminister.

– Jag kommer klockan 14 i kammaren föreslå i riksdagen att till statsminister välja Stefan Löfven, sa Andreas Norlén på presskonferensen.

 

 

Nils Jönsson

Kristian Alm

Caroline Holmgren

 

 

 

Skaffa Norra Hallands app här



TV-klipp och nyheter

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket
NYHETER 2024-06-21 KL. 18:08
Premium

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket

1 000 personer kom till midsommarfesten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00
Veckans ros och ris
Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.