NYHETER 2024-06-16 KL. 09:00

Halland har långt kvar till målet för ekologisk jordbruksmark

Av Eric Andersson

År 2030 ska 30 procent av jordbruksmarken i Sverige vara ekologiskt brukad enligt de nationella målen. Till den siffran har Halland en bra bit kvar.

Halland har långt kvar till målet för ekologisk jordbruksmark
Emma Rung, vd på Krav. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Enligt de nationella målen för ekologisk odling ska 30 procent av jordbruksmarken vara ekologiskt brukad år 2030. Halland, som för närvarande ligger på sextondeplats i Kravs ekoranking, har en bit kvar dit. Enligt statistik från Jordbruksverket brukas 13 procent ekologiskt i nuläget. En siffra som varit konstant sedan 2020.

– Den ekologiska jordbruksmarken i Halland är mycket viktig eftersom den minskar spridningen av bekämpningsmedel, vilket bidrar till att öka den biologiska mångfalden, säger Emma Rung, vd på Krav, i ett pressmeddelande.

Krav-certifierade gårdar står för 88 procent av den ekologiskt brukade marken i Halland. En krav-certifierad produktion innehåller varken naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel vilket gör att det i genomsnitt finns 50 procent fler arter av pollinerande insekter på sådana gårdar.

Det ställer också krav på minskad klimatpåverkan och alla krav-certifierade producenter ska använda förnybar el och odlingsmetoder som minskar utsläpp av växthusgaser.

– Krav-bönder tar ett särskilt stort ansvar för klimatet och den biologiska mångfalden, som båda är avgörande för ett livskraftigt jordbruk, säger Emma Rung.

Toppar listan över andel ekologisk jordbruksmark gör Jämtland med 36 procent, följt av Värmland på 32 procent. I botten återfinns Skåne, Norrbotten och Blekinge som alla ligger på åtta procent.



Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-11-17 KL. 10:12
Premium

Sporthelgen i korthet

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Allt fler väljer bort alkoholen. Men sommeliern Attia Franzén tyckte att något saknades bland de alkoholfria alternativen. Nu lanserar han Parispojken där drycker skapas för att passa till specifika maträtter och tilltugg. – Jag tror att många dricker mindre, men finare, säger Attia Franzén.