NYHETER 2020-11-29 KL. 15:00

Förbered och underlätta flytten

Att flytta till en ny bostad kräver förberedelser. Oavsett om det handlar om att flytta hemifrån, byta hyresrätten mot en bostadsrätt eller köpa hus.

Förbered och underlätta flytten

TV-klipp och nyheter– Gör en lista! Det är mycket att tänka på och vissa saker kan göras långt innan, säger Anna Björnör, ekonomisk rådgivare i Kungsbacka kommun.

Redan innan det är dags att byta bostad är det smart att göra en budget och se vad den nya kommer att kosta dig. Lägg undan pengar varje månad så att du har en buffert vid oförutsedda kostnader.

– Det är speciellt viktigt om man flyttar till en bostadsrätt eller hus. Kylskåpet kan till exempel gå sönder, säger Anna Björnör.

Kolla upp din försäkring


Se över om abonnemang och försäkringar behöver ändras, avslutas eller flyttas. Ett aktivt val av el-abonnemang kan till exempel göra stor skillnad i plånboken. Kolla upp din försäkring.

– Hemförsäkring är oerhört viktigt. Speciellt när man flyttar hemifrån är det lätt att tappa bort det. Prioritera det, det handlar inte bara om dina saker. Du är faktiskt ansvarig för det som händer inom din lägenhet. Det kan uppstå en vattenskada eller en brand, säger Anette Sternéus, ekonomisk rådgivare.

En annan sak att tänka på är adressändring. Men det är inte nödvändigt att betala flera hundra för den tjänsten.
– När du ändrar din folkbokföring får alla myndigheter den informationen och resten kan du mejla.

Skriftligt avtal


Rensa bland dina saker. Släng, sälj och ge bort. Packa det som ska med till den nya bostaden och märk kartongerna med kök, sovrum och så vidare.

– Lägg dina värdesaker i en särskild låda och ta hand om den själv, även om du har flytthjälp, säger Anna Björnör.

Gör en rejäl flyttstädning, ta reda på vad som gäller. Se till att den nya bostaden är besiktigad av hyresvärden när det handlar om hyresrätt och av en besiktningsman när det gäller bostadsrätt och hus. Se också till att du får ett skriftligt avtal om vad som gäller för hyra, uppsägningstid och andra regler.

– Det är speciellt viktigt att du får ett skriftligt avtal av värden när du bor i andra hand eller hyr en del av ett hus, säger Anette Sternéus.

Dra inte ut på hyresinbetalningen, det kan utgöra grund för uppsägning av ditt kontrakt. Det kan också finnas anledning att ta reda på om du är berättigad till bostadsbidrag eller bostadstillägg vid ett bostadsbyte.

Vid köp av bostadsrätt, läs igenom årsredovisningen och prata med föreningens kontaktperson.

– Om föreningens ekonomi är dålig kan det påverka avgiften.

Stå i kö


Och även om du inte behöver en ny bostad just nu – ställ dig i bostadskö.

­– Ställ dig i flera köer, man vet aldrig vad som händer. Det kan vara sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall som gör att du blir tvungen att flytta. Det är till exempel inte självklart att A får ta över bostadslånen om B dör. Saker kan hända, det har vi ju sett tydligt i år, säger Anna Björnör.

– Och in med barnen i bostadskö så fort det är möjligt, det är långa väntetider på hyreslägenheter. Det är inte nödvändigt att ha en inkomst för att stå i kö, det är först när de erbjuds en lägenhet, säger Anette Sternéus.

Läs även:

Kolla om flyttfirman har Bohag 2010

Fler nyheter om bostad härTV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.