NYHETER 2021-09-01 KL. 07:17

De vill sprida kunskap om islam i Kungsbacka

Är du nyfiken på islam och de som bekänner sig till den muslimska tron? 11-12 september kan du få svar på dina frågor. Då planerar muslimerna bakom den landsomfattande turnén ”Fråga en muslim” att göra ett stopp på Kungsbacka torg.

De vill sprida kunskap om islam i Kungsbacka

Kampanjturnén startades 2018. Sedan dess har arrangörerna tagit sig från Norrbotten till Västra Götaland. Näst på tur står Blekinge. Sedan styr turnébussen mot Halland och Kungsbacka.

Förföljd muslimsk minoritet


Bakom ”Fråga en muslim” står svenska Ahmadiyyaförsamlingen – en minoritet inom islam som länge utsatts för förföljelse och våldsbrott i exempelvis Pakistan – och Sveriges första moské, Nasirmoskén i Göteborg.

Agha Yahya Khan är imam i Nasirmoskén och huvudimam för svenska Ahmadiyyaförsamlingen. Han är också en av Fråga en muslim-turnéns frontfigurer.

– Det finns 73 olika grenar av islam. Sunni och Shia är de mest kända. Vi är sunnimuslimer. En del andra muslimer väntar på en Messias. Vi tror däremot att Messias redan har kommit, men gått bort. I övrigt har vi samma tro som andra muslimer, förklarar han.

”Många missuppfattningar”


Genom att resa runt i Sverige och sprida kunskap om islam och muslimer vill Agha Yahya Khan bidra till att förbättra svenskarnas kunskaper i ämnet, bland annat genom att reda ut en del av de missuppfattningar han anser finns.

– Media och de fundamentalistiska muslimerna sprider en felaktig bild som lett till att det finns många missuppfattningar om islam i Sverige. Det finns också grupperingar som upprepar rena missuppfattningar och fördomar, så många gånger att folk till sist börjar tro på vad de säger och därigenom får en felaktig bild av oss muslimer och islam. Vi vill vara en motvikt till det, förklarar Agha Yahya Khan.


Många sätter likhetstecken mellan islam och terrorism. Men islam är ingen terroristreligion, hävdar personerna bakom kampanjen "Fråga en muslim". FOTO: Pixabay

"Ett paradis för troende”


Som muslim och representant för islam blir han ibland hårt attackerad av människor som är motståndare till det han står för.

– Men de allra flesta som kommer fram och pratar med oss är fredliga och respekterar oss. Sverige är ju ett paradis för den som är troende – oavsett vilken religion man tillhör. Religionsfrihet och yttrandefrihet är inte bara ord här. Här lever man som man lär och praktiserar dessa begrepp. Det är helt fantastiskt att vi som är muslimer får bygga en moské i ett kristet land som Sverige och att vi får uttrycka oss och skriva böcker med utgångspunkt från det vi tror på, säger Agha Yahya Khan.

Många brännbara frågor


Många av frågorna under turnén har handlat om jihad, handskakning och sharialagar.

– Just nu är islams syn på homosexualitet en ”burning issue”. Många har även frågor om den muslimska kvinnans ställning. Det händer ganska ofta att människor som är väldigt pålästa, både om islam och andra religioner, kommer fram för att prata. Personligen älskar jag sådana samtal. Sådant folk hört av SD är inte riktigt lika roligt att bemöta. Men sådant bryr jag mig egentligen inte så mycket om, säger Agha Yahya Khan.

Väckelse för muslimer


Som imam riktar sig Agha Yahya Khan även till andra muslimer. Islam har många riktningar vilket borgar för många olika sätt att se på religionen. Själv beskriver han islam som en fredlig religion i vilken begrepp som kärlek och moral är centrala. I det sammanhanget tycker han att ”Fråga en muslim” också kan ses som lite av en väckelserörelse för muslimer.


Koranen har en central plats för kampanjen Fråga en muslim. FOTO: Pixabay

”Ingen terroristreligion”


– Alla muslimer är inte fridfulla och fredliga. Det finns följare av islam som kallar sig muslimer men som tolkar läran på fel sätt. Det finns muslimska terrorister. De har kommit bort från läran. Men alla muslimer är inte terrorister och islam är ingen terroristreligion, säger Khan.

– Problemet idag är att många troende enbart lyssnar på imamen. De vänder sig inte själva till Koranen. De frågar sig inte: vad säger Gud? Jag ser unga i hela världen som hellre lyssnar på imamen än vänder sig till Koranen. På många håll finns starka traditioner som bland annat får till följd att människor som ifrågasätter en imam som kanske snarare verkar agera i enlighet med sin egen agenda, än i enlighet med Koranen tystas. Jag kan inte acceptera det. Vi måste våga ifrågasätta. Imamen är också en människa.

”Vi har alla samma värde”


Trots att många av ämnena som diskuterats under turnén varit brännbara, och att tonläget ibland varit hätskt, har Agha Yahya Khan och hans turnévänner aldrig känt sig hotade eller rädda.

– En del av SDs medlemmar kan vara jätteaggressiva. Men vi är inte aggressiva. Vi lyssnar och svarar på de frågor som finns. De som är otrevliga bråkar för att de inte förstår. Vår plikt är att förklara för dem. Vårt mål är inte att konvertera icke-muslimer. Vi vill sprida tolerans, kärlek och moral. Just nu propagerar vissa makthavare mot andra nationer, religioner och raser. Lösningen på dessa problem är kärlek och respekt för varandra, säger Khan.

– Vi är alla människor med samma värde i Guds ögon. Bibeln säger att Gud är kärlek. I Koranen är Guds namn Al salam, som betyder fred. Varifrån kommer alla som sprider hat och krig i världen, i religionens namn? Gud är kärlek och fred. De som sprider hat och krig är inte religiösa. När vanliga människor förstår och accepterar det kommer de inte längre att acceptera politiker och religiösa fundamentalister som missbrukar sin egen, och Guds, makt, avslutar han.


Fråga en muslims turnéstopp på Kungsbacka görs 11-12 september. Förutsatt att Polismyndigheten säger ja till kampanjens ansökan kommer representanter för kampanjen dessa dagar att finnas på plats på torget mellan klockan 11 och 15.

SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.