Akademikerförbundet SSR Kungsbacka har gjort ännu en 6:6 a-anmälan gällande kommunens bristfälliga verksamhetssystem Combine. Fackförbundet kräver ett rättssäkert system för medarbetarna inom Familjerätten.

 

Fackförbundet gjorde en första begäran om arbetsmiljöåtgärder, en så kallad 6:6 a-anmälan, för Familjerättens medarbetare för drygt ett år sedan. Förvaltningens svar var då att man arbetade aktivt och intensivt tillsammans med leverantören Pulsen för att få systemet att fungera. Eftersom medarbetarna upplevde att felen kvarstod återgick de till det gamla systemet. När de sedan uppmanades att återgå till Combine upptäckte man att systemet fortfarande hade flera brister. Därför har nu fackförbundet gjort ännu en anmälan. Rättssäkerheten kan inte garanteras vilket leder till psykisk stress för Familjerättens personal, skriver fackförbundet i 6:6 an.

 

I ett svar skriver förvaltningen för Individ och familjeomsorg bland annat att arbetet med Combine pågår men att återgången till systemet måste ske lugnt och systematiskt för att ge en så låg belastning som möjligt. Man skriver att Familjerätten fortfarande kan använda det tidigare systemet för de ärendetyper som ännu inte är uppdaterade. I ett kompletterande svar uppger förvaltningen också att målet är att det gamla systemet ska vara överflyttat och kvalitetssäkrat i Combine senast vid årsskiftet.

Enligt Inger Grahn, ordförande i Akademikerförbundet SSR Kungsbacka, är fackförbundet nöjd med arbetsgivarens svar.

– Vi ser fram emot att de ska hitta en lösning på det här. Vi ville ha ett tidssvar och vi har fått svar att man beräknar att det nya systemet ska fungera i slutet av året. Arbetsgivaren menar också att arbetstagarna har tillgång till ett rättssäkert system eftersom de arbetar i det gamla systemet och i de delar av det nya systemet som är uppdaterade, säger hon.  

 

Combine har sedan det infördes för drygt ett år sedan fungerat dåligt för flera av kommunens förvaltningar. Till exempel har Vård och omsorg har gjort flera anmälningar enligt lex Sarah och lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det genomförs nu tre parallella granskningar av informationssäkerheten efter alla brister med systemet.

IVO genomförde en inspektion i juni och rapporten från den beräknas komma i december.

Kommunrevisionen genomför nu en granskning och enligt biträdande kommundirektör Mariana Vikström är det oklart när slutrapporten från den ska komma.

Styrgruppen för Combine har beställt en extern utvärdering som görs av konsultföretaget Preera som beräknas vara klar i augusti.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.