KRÖNIKOR 2023-05-11 KL. 19:00

Krönika: Tvi katt, tvi katt, tvi katt

Av Annika Lundby

Krönika: Tvi katt, tvi katt, tvi katt

TV-klipp och nyheter

Har ni någon gång hajat till när en svart katt springer över vägen eller kanske säger ramsan ”Nyckelpiga, nyckelpiga flyg, flyg, flyg. I morgon blir det vackert väder och då får du nya kläder” när ni ser en nyckelpiga. Det gör jag. Och jag tror, eller åtminstone hoppas, att jag inte är ensam om att vara lite skrockfull. Även om jag inte låter skrock styra mig så tänker jag på det om jag hamnar i en situation som kan härröra till skrock eller gammal vidskepelse. Till exempel kan jag gå under en stege, men behöver jag inte så gör jag inte det. Man vill ju inte riskera att dra på sig olycka. Även om jag är ganska rädd för spindlar skulle det aldrig falla mig in att döda en spindel för jag vill ju inte vara den som orsakar att det blir regn. Istället försöker jag med papper och tidningar att bära eller fösa ut spindeln då jag helst inte har den allt för nära mig.

Enligt gammal vidskepelse blir man osams om man provar eller lånar varandras skor. Detta gör jag helst inte men inte av den skrockfulla anledningen utan mer att jag tycker det känns fräschast att var och en har sina egna skor. När jag dukar lägger jag aldrig knivseggen mot bordsgrannen då detta åtminstone förr ansågs vara en aggressiv handling och ja, om jag ser en svart katta springa över vägen så säger jag faktiskt ”Tvi katt, tvi katt, tvi katt”.
Mycket av skrock och vidskepelse har lång historia men det där med att inte gå på A-brunnar eller att hänga lås på broar är relativt nytt skrock. När man var liten gick jag och kompisarna alltid på K-brunnar för kärlek och V-brunnar för vänskap. Men A-brunnarna hoppade vi över. Däremot har jag aldrig hängt ett lås på en bro för att låsa in kärleken.
Att jag är lite skrockfull beror så klart på att när jag växte upp så fick jag med mig att det betyder otur att lägga nycklarna på bordet och inför varje prov i skolan så fick jag tre små lätta sparkar för god tur av mina föräldrar. Dessa saker tar jag så klar med mig till vår dotter. I helgen hade hon dansuppvisning på teatern och innan det var dags fick hon tre lätta små sparkar och dansföreställningen gick jättebra. Sedan om det beror på sparkarna eller inte spelar egentligen inte så stor roll. Det är vår grej att önska varandra lycka till likväl som andra kanske säger ”Break a leg”.
Och självklart har jag som barn suttit med en prästkrage och dragit blombladen och sagt ”Älskar, älskar inte”. Men blev det ”Älskar inte”, så var det ju bara att ta en ny blomma och pröva lyckan.

Läs fler krönikor här.


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.