Annons

Kraftig ökning av båtskador i Västsverige

Samtidigt som allt fler skaffar båt ökar även trycket på verkstäderna. Juni månad innebar en kraftig ökning av antalet anmälda båtskador till försäkringsbolagen.
– Väldigt mycket beror på grundstötningar, säger Ola Kallemur på Länsförsäkringar.

Nyheter | 31 Juli 2020 06:57

Under juni månad rapporterades det in betydligt fler båtskador än under samma period förra året.

FOTO: Arkivbild Daniel Blomqvist

Jämfört med juni månad 2019 har antalet skadeanmälningar till Länsförsäkringar i västra Sverige ökat rejält. I Halland handlar det om en ökning på 20 procent, medan Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän under juni månad fick in nästan 60 procent fler anmälningar relaterat till fritidsbåtar jämfört med samma månad förra året.

– Om det beror på att vi har fler nya båtägare än vanligt är lite för tidigt att säga helt säkert. Men vi kan se att antalet nya försäkringar som tecknades under våren och försommaren ökade kraftigt, säger Ola Kallemur som är kommunikatör på Länsförsäkringar i Stockholm.

Skadorna gäller såväl skrov- som maskinskador, och det finns en orsak som verkar sticka ut.

– Det är väldigt mycket grundstötningar, säger Ola Kallemur.

”Tittar sig inte omkring”

På varven har man märkt av ökningen av båtskador tydligt. Trycket på reparationsjobb är högt, och personalen kan bekräfta att det handlar mycket om grundstötningar.

– Ja så är det. Väldigt många är ute nu och man tittar sig inte omkring. Man ser havet och tänker kanske att det går att köra överallt, men så går man på något och kör sönder skrov eller motor, säger Johan Lindström på Lerkils båtvarv.

Ett vanligt exempel han nämner är att fritidsbåtar går in på grundare vatten eller i badvikar för att lägga till och bada.

– Sedan driver man för långt in och försöker rädda sig ur situationen med mindre lyckat resultat. Man kan inte hantera båten helt enkelt.

Samtidigt tycker Johan Lindström att det är lite konstigt att det blivit en sådan ökning.

– Jag menar förr hade man bara sjökort på papper, idag borde det vara enklare. Men det är väl många nya båtägare och man kanske inte tittar så mycket på navigationen. Kör du bil har du vägen att följa, men många nybörjare ser nog bara vatten och tänker som sagt att man kan köra överallt.

Krav på förarintyg är dock något han ställer sig tveksam till.

– Jag vet inte, det kanske skulle förta lite av friheten. Och det är ju egentligen inte trångt därute, säger Johan Lindstsröm.

Corona ställer till det

 Även på Brokö varv vid Svinholmen är kalendern mer eller mindre fulltecknad.

– Jag har fått tvinga mig själv att ta semester, säger ägaren Roger Lindroth.

Varvet sysslar med reparationer av trä- och plastskrov, och skador orsakade av grundstötningar är inte ovanligt. 

– Nu har det ju varit ganska dåligt väder det senaste, så flödet är väl ändå ganska jämnt. Men vi har fått mer att göra tack vare corona som ställer till det, inte minst att personalen har fått stanna hemma oftare.

 Vilket är det vanligaste reparationsjobbet?
– Det finns egentligen inga vanliga jobb. Det är påkörningar, grundstötningar, vältskador efter att båtar vält på land – det kan vara allt möjligt, säger Roger Lindroth.

Läs också:

“Det kan slå om väldigt fort på havet”

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Våldsam 20-åring åtalas för misshandel och rån

Kungsbacka 20-åringen tyckte att en annan kille ”kollade snett” på honom. Mer behövdes inte för att ynglingen skulle ...

Utvecklade webbutiken under coronatiden

Jobb & Pengar När Kungsmässan byggde ut flyttade Jencic till den nya delen. Och trots att många inom handeln drabbats ...

Kreativa lösningar för att överleva krisen

Jobb & Pengar Corona slår hårt mot handeln och det är viktigt att stötta lokala näringsidkare. Många har ...
Annons