JOBB & PENGAR 2024-01-28 KL. 11:00

Expertens råd – så får du ordning på ekonomin

Av Ronny Karlsson

Anna Björnör, kommunens rådgivare i ekonomiska frågor, svarar på frågor om privatekonomi.

Expertens råd – så får du ordning på ekonomin

TV-klipp och nyheter

Jag är i 40 års åldern och har en dröm om att gå i pension tidigt. Vad ska jag tänka på?

– Jag tycker att du ska börja med att gå in på minpension.se och se hur nuläget ser ut och samtidigt göra en prognos på framtiden. På så vis ser du om pengarna beräknas räcka till dina framtidsdrömmar. Annars rekommenderar jag dig att starta ett privat långsiktigt sparande. Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Glöm inte att ha koll på din tjänstepension och dess avgifter. Tänk också på att om du tar ut din pension tidigare så behöver dina pensionspengar räcka längre. Förutom detta så råder jag dig att ha koll på vilken skatt som gäller, när du går tidigare i pension. Sist men inte minst vill jag påminna om att ha en tillräckligt stor buffert för oväntade utgifter.

Jag ska studera på annan ort och söker lägenhet, men en hel del av uthyrarna är oseriösa. Hur ska jag göra för att inte bli lurad?

– Ofta går det fort, då det är många som söker samtidigt. Om du söker lägenhet via nätet bör du inte betala förskottshyra utan att veta att allt är ok. Så kontrollera med fastighetsägaren att hyresgästen har tillstånd att hyra ut och på hur lång tid. Passa på att fråga vad förstahandshyresgästen har i hyra. Se till att se lägenheten innan. Om du bor långt ifrån, så kanske du kan be en vän ta en titt på lägenheten. Betala inte kontant, utan se till att pengarna går att spåra. Sist men inte minst ska du inte gå med att logga in på ditt BankId på begäran.

Vad ska vi tänka på innan jag och min sambo ska köpa en bostadsrätt tillsammans, då jag kommer att lägga in mycket mer i kontantinsats än min sambo?

– Det finns lite olika saker som jag tycker att ni ska tänka på innan ni skriver på. Det är vanligt att man äger 50 procent var i bostaden, men man kan även ha olika ägarandel i bostaden. Så den som lägger in mer i kontantinsats äger mer av bostaden. Om ni ändå väljer att äga lika stor andel kan ni skriva ett skuldebrev. Tänk också på att skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord. Jag tycker alltid att det är bra att planera och prata med varandra om pengar för att minimera risken för att man ska bli osams.

Hur lång tid tar det innan företaget skickar en obetald faktura till inkasso?

– Många tror att företaget har skyldighet att skicka en påminnelse om att fakturan är obetald, men det har de inte. Det som krävs för att skicka ett inkassokrav är att fakturan är förfallen, obetald och att du inte har bestridit den. Därefter är det upp till företaget att bestämma när och om de skickar ett inkassokrav.

Jag har två kompisar som har spelat om pengar och båda har tappat kontrollen. Hur kan jag hjälpa dem?

– Så bra att du har uppmärksammat detta och att du finns till för dem. Försök att motivera dem att kontakta Vändpunkten inom Socialtjänsten eller en vårdcentral. Utöver det finns stödlinjen.se som ger råd till personer som spelar och även till deras närstående. Det finns också bra hjälp att få på Spelberoendes förening i Göteborg. Dina vänner kan gå in på spelpaus.se för att stänga av sig från spel som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige. Om dina vänner har problem med ekonomin, kan de även vända sig till oss på Ekonomisk rådgivning. Ibland kan det vara svårt att nå fram till en person med spelproblematik, men försök att inte ge upp.

Jag kommer att få tillbaka pengar på skatten, så jag undrar när det är dags att deklarera och när jag får pengarna?

Om du har digital brevlåda så kommer deklarationen till dig 4-8 mars. Du kan även då hitta den på mina sidor på Skatteverket. Sista dagen att deklarera för dig som privatperson är 3 april om du inte har anstånd. Om du har godkänt din deklaration digitalt utan att göra ändringar eller tillägg så beräknas Skatteverket betala ut skatteåterbäringen 9-12 april.

Jag har tagit bort alla onödiga utgifter som går att dra in på, men är orolig för hur jag ska klara en karensdag eller ett tandläkarbesök. Hur ska jag få till ett sparande?

Jag brukar säga att det bästa sparandet är det sparandet som blir av. Om du så bara har 100 kronor över i månaden, så tycker jag att du ska påbörja ett buffertspar. Fixa en automatisk överföring till annat ställe än där du har ditt vanliga konto. På en del ställen klan du få nästan fyra procent ränta utan att binda pengarna. Se bara till att du har insättningsgaranti på sparandet. Det är tryggt att ha en buffert, eftersom det bara är en tidsfråga när något oförutsett händer. Höj sparandet när du känner att din ekonomi tål det.TV-klipp och nyheter

Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Premium

Therese tävlar i Yrkes-SM

Svårläkta sår i Innerstaden
BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Premium

Svårläkta sår i Innerstaden

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån
FAMILJ 2024-04-21 KL. 17:55
Premium

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån

I helgen ställer hon ut på Löftadalens folkhögskola

ISHOCKEY 2024-04-21 KL. 15:45
Premium

"Jag vill spela upp Hanhals i seriesystemet"

Flera tunga förlängningar – men ett frågetecken

Veckans rosor
NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00

Veckans rosor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 17:30
Godaste äpplena får du med ympning
Premium | NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Therese tävlar i Yrkes-SM
Premium | SKOLA 2024-04-22 KL. 13:30
Kungsbacka dominerade på Teknikåttan
Premium | SPORT 2024-04-22 KL. 12:16
NH sammanfattar sporthelgen
Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Svårläkta sår i Innerstaden
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-22 KL. 10:53
Albin Lee Meldau på ny turné

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.