HANDBOLL 2022-04-14 KL. 20:30

SHE-drömmen krossad för Aranäs

Av Eric Andersson

Aranäs hade länge ledningen i den fjärde kvalmatchen och var på väg att tvinga fram en femte och avgörande match. Men efter ett par missade avslut i slutet av matchen vände Heid och Aranäs spelar i allsvenskan även nästa säsong.
– Det känns som att vi gav bort den här matchen, säger Rustan Lundbäck.

SHE-drömmen krossad för Aranäs
Tilda Palm kämpar mot Heidförsvaret. Foto: John Skoglund

Det var en bekant matchinledning där Aranäs återigen hade svårt att hitta flytet i anfallsspelet. Johanna Zaman gjorde mål i matchens första anfall men därefter tog det till den tionde minuten innan Aranäs gjorde sitt andra och Heid hade gått upp i ledning 2–5.

– Vi får en usel start återigen, konstaterar Rustan Lundbäck, tränare i HK Aranäs.

Hade du någon tanke på att spela 7–6 redan från start?
– Ja, med facit i hand borde vi kanske gjort det. Men det är lätt att säga efteråt.

För precis som i förra matchen mot Heid var det först när Aranäs började spela 7–6 som anfallsspelet kom i gång. När kvarten var spelad hade bortaledningen krympt till 4–5 och Heid tog time out. Men ytterligare fem minuter senare hade Heid gått upp i ledning med 5–8 och det var Aranäs tur att begära time out.

Därefter agerar Aranässpelarna mer bestämt i sina satsningar vilket gav positiva effekter på anfallsspelet. Heidledningen hämtades upp och kvitterades ut efter 25 minuter när Nova Hallén gjorde 9–9 på egen stolpretur. En Maja Wahlgren-räddning senare kunde Ellen Davis ge Aranäs ledningen och det var 12–11 i paus.


Maja Wahlgren stod återigen för en stabil insats mellan stolparna.


Första halvan av den andra halvleken var en svängig historia. Heid kvitterade till 15–15 sju minuter in i halvleken med sitt första mål i det fortsatt tomma Aranäsmålet. Men Aranäs reste sig igen och efter ett straffmål från den tredje straffskytten för kvällen, Maja Lindström, var det lika igen.

Heid lyckas straffa Aranäs 7–6-spel på ett hårdare sätt i den andra halvleken och gör en handfull mål i öppen kasse. Men Aranäs är i ledningen stora delar av halvleken, om än bara med ett eller två måls marginal. När det återstod fem minuter av matchen var det 24–23 på resultattavlan.

Knäckte Heid 7–6-koden i andra halvlek?
– Det tycker jag nog egentligen inte. Jag tycker snarare att vi bränner fler lägen i slutet och då blir vi straffade direkt, säger Rustan Lundbäck.

Under matchens sista fem minuter gjorde Heid fyra raka mål och vände därmed underläge till tremålsledning. Matchen slutade 25–28 vilket innebär att Aranäs spelar i allsvenskan även nästa säsong.

– Jag tycker att vi ger bort den här matchen när vi bränner våra lägen i slutet och är inte skarpa nog när det ska avgöras. Den här förlusten känns väldigt onödig.

Hur summerar du er insats i kvalet?
– Jag tycker vi har gjort det bra men vi är inte där riktigt. I de två sista matcherna leder vi med ett par bollar men lyckas inte knyta ihop säcken. Det är bara att tugga i sig och så får vi se vad som händer, säger Rustan Lundbäck.

Är du kvar som tränare nästa år?
– Det är i alla fall tänkt så.

Och då ska ni ta sista steget?
– Ja, men truppen känns lite tunn just nu i och med att några lämnar. Även om vi hade vunnit kvalet och gått upp är vi väldigt sent ute när det kommer till att rekrytera och så länge vi ligger i allsvenskan är vi långt ner i näringskedjan. Vi har de vi har nu, sen får vi se om vi kan knyta till oss några fler, säger Lundbäck.

Matchfakta: Kval till SHE
HK Aranäs–BK Heid 25–28 (12–11)
Målskyttar, HK Aranäs: Tilda Palm 5, Maja Lindström 5, Nova Hallén 3, Nathalie Söhrman 3, Louise Rundcrantz 3, Johanna Zaman 2, Ellen Davis 2, Nicolina Fredriksson, Alva Lekbrant
Publik: 718


SENASTE TV-NYHETERNA

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Delad pott på Tingbergsvallen
SPORT 2022-05-26 KL. 14:27

Delad pott på Tingbergsvallen

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Misstänkt kvinnomisshandel
BLÅLJUS 2022-05-26 KL. 10:44

Misstänkt kvinnomisshandel

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.