Annons

Flera sjuka i covid-19 på äldreboende

En handfull boende på Vickans vård- och omsorgsboende har i veckan insjuknat i covid-19.
– En av de boende har legat inne på sjukhus men är nu friskförklarad och tillbaka på boendet igen, säger Inger Bergstedt, verksamhetschef på boendet som drivs av Vardaga.

Vård | 27 Mars 2020 12:03

Vickans äldreboende.

FOTO: Christina Nordwall

Samtliga äldre som blivit sjuka bor på samma avdelning, med tio platser.
– Vi följer de basala hygienreglerna och har god tillgång till skyddsutrustning. Där har vi ett bra samarbete med Kungsbacka kommun, säger Inger Bergstedt.
De boende har egna lägenheter och ingen har flyttats på. Varje gång en i personalen går in till en smittad boende, tas nya skyddskläder och skyddsutrustning på.

Stabila

Man har ökat personaltätheten med en till två personer i både dag- och nattpasset på avdelningen. Ingen som jobbar på den avdelningen, arbetar just nu på någon annan avdelning, för att förhindra att smittan sprids vidare.
– Den första som blev sjuk blev det för en vecka sedan, så det har fungerat, säger Inger Bergstedt.

Samtliga insjuknade har inte testats för covid-19, men baserat på de symptom som de visar har sjukvården dragit slutsatsen att det rör sig om sjukdomen, och de sköts därför om på det sättet. I nuläget är bedömningen att de inte behöver sjukhusvård.
– Vi har nära kontakt med medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, som i sin tur har kontakt med smittskyddet. Just nu visar personerna vanliga förkylnings- eller influensasymptom och är stabila. Om någon skulle få behov av mer övervakning utgår jag från att hälso- och sjukvårdsorganisationen med läkare ser till det.

Det är sedan flera veckor tillbaka stopp för att besöka äldreboenden i kommunen.

Nyrekryteringar

Anhöriga till samtliga boende kontaktades redan förra helgen, efter det första sjukdomsfallet. Inger Bergstedt har därefter skickat ut ett par mejl till alla anhöriga och fortsätter att uppdatera anhöriga om vad som händer på boendet den vägen.
Det finns i nuläget inte heller någon brist på personal.
– Vi hade en bra situation redan tidigare, med en stabil arbetsgrupp och vikarier. Nu har jag dessutom kunnat rekrytera ytterligare några, som har tidigare vårderfarenhet och nu blivit permitterade från sina vanliga jobb. Nån kommer från Volvo, nån marknadsföringsbranschen och nån något helt annat. Så efter omständigheterna känns det ändå bra just nu, säger Inger Bergstedt.

Läs mer:

Coronaläget i Halland

Tufft för krogar med nya riktlinjer

Aranäs open ställs in

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strikta regler för besök på äldreboenden

Vård Max två anhöriga och ingen rullstolskörning – så ser kommunens regler ut när besöksförbudet på vå...

Restauranger slipper 50-personers begränsning

Nyheter Restauranger kommer att få ha fler än 50 sittande gäster även när det bjuds på underhållning. – Jag kan ...

Start för hemleverans av burgare

Jobb & Pengar Coronapandemin har gjort att fler beställer färdig mat hem till dörren. Nu hakar McDonalds i Kungsbacka på ...
Annons