Annons

Tufft för krogar med nya riktlinjer

De senaste veckorna har inneburit ett ras i antalet gäster på krogar, restauranger och caféer.
Nu blir läget än tuffare, efter de nya föreskrifter som kom i veckan.
– Svårast blir det för de som är nya och inte hunnit bygga upp buffert och kontaktnät, tror Aziz Acar, delägare i Ester.

Jobb & Pengar | 27 Mars 2020 06:59

Aziz Acar.

FOTO:

Det var i mitten av veckan som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade de nya föreskrifterna, riktade mot restauranger och caféer, för att dämpa smittspridningen av coronaviruset. All servering ska numera ske vid borden, som också ska glesas ut. Trängsel ska generellt undvikas, vilket innebär att man inte längre kan stå och hänga i baren eller trängas på ett dansgolv. Om föreskrifterna inte följs, kan smittskyddsläkare stänga ner verksamheter.

Pausa personal

– Vi följer alla rekommendationer från myndigheterna, men vi blöder, säger Aziz Acar som efter att de nya riktlinjerna kom tvingades fatta beslut om att ställa in nattklubbseventen After ski och Klubb kassett.
– Nattklubbspersonalen är timanställd, den måste vi pausa nu. Men än har vi inte behövt säga upp någon, säger han.

Annars försöker man fortfarande hålla öppet på Ester, King’s hill och Vinci bar. Antalet sittande gäster är däremot en bråkdel av vad de normalt sett brukar vara.

– I går kväll (läs onsdag) var det ett fåtal som satt här och åt, men 90 procent var take away. Men också om den försäljningen har ökat, när många av våra kunder ställer upp och stödköper, så är det inte lika många portioner som vi annars har serverat. Men alla intäkter just nu är bra!

Blir tufft

Ester och systerkrogarna har i sammanhanget relativt bra förutsättningar. Företaget har funnits länge och har hunnit bygga upp en viss buffert. Men det är ingen tvekan att det kommer att bli tufft, när coronakrisen drar ut på tiden.
– Nu har det kommit ett antal stödpaket, det är bra. Samtidigt vet jag inte vad som egentligen är det bästa att göra, hålla öppet och dra ut på det, eller bara stänga tills det är över.
Oavsett vilket, Aziz Acar är säker på att det väntar en uppförsbacke när samhället väl kan börja gå tillbaka till det vanliga igen.
– Ja, det kommer inte att vara precis som vanligt igen, så fort krisen är över. Vår bransch är skör och många kommer inte att överleva.

Hoppas på bra väder

Också för Daniel Vanpalo, ägare till Grevens gastro, innebär de nya riktlinjerna en stor förändring för kommande fredags- och lördagskvällar.
– Det innebär en minskning av omsättning och förutsättning självklart, man får ta in extra folk och hålla sig till bordsförsäljning, i mitt fall har jag inget dansgolv i vanliga fall ändå. Jag får helt enkelt ta in färre antal kunder åt gången. Vi försöker hålla oss positiva och hoppas på bra väder så man kan ha kunder inomhus och utomhus sittandes vid borden.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland

Två döda i covid-19 i Halland

Företagare i stödmanifestation

Hamrins efterskänker hyran

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre på sjukhus för covid-19

Vård Smittläget är fortfarande stabilt i Halland och färre smittade måste nu vårdas på sjukhus. Ett nytt ...

Åsacupen tvingas ställa in

Fotboll Folkhälsomyndighetens restriktioner sätter käpparna i hjulen för Åsacupen. De tvingas nu ställa in turneringen som ...

Kommunen granskad: sjuksköterska smittad

Vård En sjuksköterska som arbetade med coronasmittade som bor på Signeshus blev själv sjuk i covid-19. – Men det gå...
Annons