FAMILJ 2022-08-31 KL. 13:00

Vinterbad centralt i nästa roman

Av Christina Wagner

Förra året kom debutboken Kasta första stenen. Nu ska Vinterbadaren trollbinda läsarna, ett annat av de manus som Karin Holtsung Samsonowitz skrev under en intensiv period för fem år sedan.

Vinterbad centralt i nästa roman
Karin Holtsung Samsonovitz med hundarna Aslan och Dexter. Nu släpps hennes andra bok Vinterbadaren. Foto: Christina Wagner

Karin Holtsung Samsonowitz sitter i trädgården i det vackra vädret, i sällskap av sina två glada hundar. Hon berättar att hon för fem år sedan befann sig i en situation i livet där behovet blev starkt att skriva.

– Av en slump började jag skriva, och ungefär samtidigt vinterbada. Under 2017, 2018 skrev jag tre färdiga manus och började på ett fjärde som jag inte slutfört. Min första bok var manus nummer två, Kasta första stenen, och min andra bok som kommer nu är manus nummer tre, Vinterbadaren, säger hon.

Skäl till boken
Vinterbad ligger Karin Holtsung Samsonowitz varmt om hjärtat och hon badar året om. Ursprungligen var det en väninna som fick henne att hänga på.

– Vi blev helt tokiga. Vi badade med pannlampa i mörker, i nordanvind och is, vi vadade ut. Det var ett väldigt badande. Och vi upptäckte hur pigg och glad man blir av det där badandet, det handlar mycket om att bestämma sig. Varje gång jag går ner på vintern, det är nästan så jag krossat is med foten och skurit upp mig på iskanten, så tänker jag ”varför gör jag det här?” Och varje gång jag kommer upp tänker jag ”nu vet jag varför jag gör det här”. Man blir oerhört pigg. Och hade jag inte vinterbadat själv då hade jag inte skrivit den boken.

Dramatik under ytan
Kasta första stenen utspelade sig på 1800-talet och skildrar en ensam mamma som dras in i ett maktspel. Vinterbadaren har en helt annan story.

– Den är mer suggestiv och inramas av det här repetitiva badet. Men under ytan, både symboliskt och bokstavligt, så blir det mycket dramatik och en hel livsberättelse.

Inspireras av livet
Även om hon drar nytta av personliga upplevelser för sina böcker handlar de inte om henne.

– Det är inte jag i någon av böckerna, det är karaktärer. Men man puttar in av saker man känner till, av eget, av andras, så blir det något. Jag har svårt att skriva om för mig helt okända omgivningar och har ganska mycket miljöbeskrivningar, då känner jag mig mycket tryggare när det blir autentiskt.

Tiden har blivit knappare sedan den där skrivperioden för ett antal år sedan, mitt under pandemin fick hon bokkontrakt och sedan dess har utgivningsprocessen tagit hennes tid.

Samtidigt arbetar Karin Holtsung Samsonowitz även som tandläkare i uppsökande nödvändig tandvård på äldreboenden och LSS-boenden i norra Halland.
Hon är även utbildad kyrkomusiker och försöker hålla spelandet uppe genom att vikariera då och då. Och att leda kör kommer hon inte undan då det finns en liten nystartad kör i grannskapet. Men längtan finns efter en ny skrivperiod för hennes oavslutade manus.

– Jag har en kvinna i en skog, jag har lämnat henne där sedan 2018. Det är lite synd, så jag hoppas kunna gå in i den där bubblan igen och skriva.


Fakta: Karin Holtsung Samsonowitz
Är: 50 år.
Bor: På Vässingsö i Onsala.
Familj: Sambon Staffan, 3 barn, 2 barnbarn, 2 bonusbarn och hundarna Dexter och Aslan.
Gör: Tandläkare, författare och kyrkomusiker.
Aktuell: Med boken Vinterbadaren, som släppts 1 september på förlaget Ekström & Garay. Releasefest dit alla är välkomna blir den 4 september på Skafferiet i Gottskär kl 12 till 18.


SENASTE TV-NYHETERNA

Så många åker fast vid fartkamerorna
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:45

Så många åker fast vid fartkamerorna

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben
FOTBOLL 2023-03-28 KL. 21:30
Premium

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon
NYHETER 2023-03-28 KL. 20:00
Premium

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri
NYHETER 2023-03-28 KL. 18:00

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka
NYHETER 2023-03-28 KL. 15:20

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.