FAMILJ 2023-09-24 KL. 15:00

Jubilaren Andreas trivs bäst hemma i Onsala

Av Christina Nordwall

Sedan 2019 är han kyrkoherde i Onsala församling och trivs bra, både i rollen och med församlingen. På måndag den 25 september fyller Andreas Bexell 40 år.
– Jag har redan firat. För några veckor sedan hade vi fest hemma i prästgården tillsammans med familj, släkt och vänner, säger han.

Jubilaren Andreas trivs bäst hemma i Onsala
FYLLER ÅR. Andreas Bexell som är kyrkoherde i Onsala församling fyller 40 år den 25 september. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Det var 2018 som Andreas kom till Onsala församling som vikarierande kyrkoherde. 2019 fick han tjänsten som ordinarie kyrkoherde vilket innebär att han är chef i församlingen och har arbetsledande uppgifter.

– Ledarskap bygger mycket på förtroende och tillit, man gör det tillsammans. Jag vill betona att jag fortfarande är församlingspräst med de uppgifter som hör till och ser mig mer som andlig ledare i Onsala församling, säger Andreas Bexell.

Andreas arbete består bland annat i att samverka med förtroendevalda, sköta organisatoriska uppgifter och arbetsmiljöfrågor. Han har också arbetsuppgifter som tillkommer en församlingspräst. Det är till exempel att leda gudstjänster, ha själavårdssamtal, förbereda predikningar men även att hålla i dop, begravningar och vigslar.

– Vi som arbetar i Onsala församling är till för församlingsborna. Vi ska verka för och med dem. Allt handlar om att bära ut glädjens budskap om Jesus Kristus, det är det som är vårt uppdrag och glädjen i det vi gör, säger han.


Kristet hem

Sina första år tillbringade han i Stockholm och därefter flyttade familjen till Göteborg.

– Jag växte upp i västra Göteborg, i Hagen, och sen blev det Örgryte.

Andreas hade först planer på att bli lärare i religion och svenska och flyttade till Lund för att studera. Ganska snart stod det klart för honom att det var präst han var kallad att bli.

– Jag är uppvuxen i ett kristet hem och det har alltid varit naturligt för mig med kyrkan och att vara troende. Jag tänker att det var Gud som kallade mig och jag svarade an på den kallelsen.

Andreas prästvigdes 2010 och arbetade som präst i Hyssna och Sätila församling. Därefter blev det Tuve. Han träffade sin fru Henny, som också är präst, i jobbet.

– Vi arbetade båda som präster och hon arbetar nu i Kungsbacka-Hanhals församling.


Bor i prästgård

De bor i prästgården i Onsala och har två barn tillsammans. Deras arbeten innebär att det blir en del jobb på både kvällar och helger.

– Ja, det är inget 7-17-arbete och det blir en del pusslande. Vi får hålla hårt i de gemensamma dagar vi har.

Lediga dagar tillbringar Andreas helst med familjen. Det blir små utflykter, kanske ett biobesök, en tur till havet eller till ett köpcentrum.

Familjen är rotad i Onsala och trivs bra i prästgården. Och även på lediga dagar firar Andreas gudstjänst i kyrkan.

– Ja, varje söndag. Vi lever församlingsliv. Jag är tillgänglig mer eller mindre alltid men upplever att människor har stor förståelse och det är ingen som ringer på när jag är ledig.

Nu fyller Andreas Bexell 40 år på måndag den 25 september. Han är nöjd med sitt 40-årskalas som hölls i prästgården. Till festen restes ett partytält i trädgården och på menyn stod hamburgare som serverades från en inhyrd food-truck. En av de uppskattade presenterna var en hängmatta.

– Det var ett lyckat koncept, säger kyrkoherden.
Fakta/Andreas Bexell
Aktuell: Fyller 40 år den 25 september
Gör: Är kyrkoherde i Onsala församling
Bor: Onsala församlings prästgård
Familj: Gift med Henny Forsberg, barnen Julie, 7 år, och Molly, 3 år, samt 2 kaniner.
Fritid: Umgås med familjen som gärna gör utflykter tillsammans, åker till havet, bio. Träffar vänner.
Musik: Amerikansk västkustrock från 80-talet
Läser: Läser mycket i jobbet, barnböcker för barnen.
Mat: ”Allätare och allt som min fru lagar”.
Dryck: Kaffe, gärna ett glas vin någon gång.
Gör om 5 år: ”Då finns jag kvar här i Onsala församling. Vi i familjen är rotade här och jag trivs väldigt bra i min tjänst som kyrkoherde.”TV-klipp och nyheter

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan
SKOLA 2023-11-27 KL. 07:45
Premium

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan

Skadegörelse och grannar som störs

Dag med marint tema i Onsala
NYHETER 2023-11-26 KL. 17:00
Premium

Dag med marint tema i Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-11-27 KL. 20:08
Kommunen hyllade medarbetare på gala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.