FAMILJ 2022-08-01 KL. 20:00

En friluftsentusiast fyller 50

Av Kristian Alm

Det finns olika sätt att fira en 50-årsdag. Fest, lyxresa till södern eller kanske en flott middag? Inte friluftsentusiasten Ulrika Granfors.
– Jag och min dotter ska bestiga Kebnekaise!

En friluftsentusiast fyller 50
Naturnära. Skogen och naturen har alltid varit viktig för Ulrika Granfors. Foto: Kristian Alm

Nyligen släpptes nyheten att Ulrika Granfors blir ny förvaltningschef för Teknik. Ingen bomb direkt, för de som följt hennes karriär inom kommunen.
Hon började som fastighetschef 2011, blev några år sedan förvaltningschef för Kultur och fritid och nu är det alltså dags för nästa pinne på karriärstegen.
Fast vad som är upp och ner på stegen är inte självklart, det handlar mer om att få nya utmaningar och få användning för alla kunskaper man samlat på sig, menar hon.
– Tänk om jag haft de insikter jag har nu när jag blev fastighetschef första gången!
Hon föddes utanför Härnösand, där pappan arbetade som officer, och landskapet satte sin prägel.
– Allt handlade om föreningsliv, hembygd, idrott och natur. Jag älskade att åka skidor, och det har jag fortsatt med hela livet, även om det mest är rullskidor här nere. Jag kollar formen ungefär vart femte år med vasaloppet.
När det var dags för gymnasiet flyttade familjen till Karlskrona, en liten chock för en tonåring som först inte begrep vad klasskamraterna sa, och insåg att skidförhållandena i Blekinges kustområden inte är de bästa.
– Jag blev en plugghäst och fokuserade helt på skolan. Sen sökte jag till Lunds tekniska högskola och lantmätareutbildningen. Det passade mig utmärkt, den var tvärvetenskaplig med både teknik, ekonomi, fastigheter och juridik.
En gedigen utbildning alltså – precis som pappa och mamma pläderat för. Då öppnade sig många möjligheter i livet, var deras grundtes. (Mamma jobbade för övrigt på lantmäteriet).

Fastighetskris
När hon tog sin civilingenjörsexamen i slutet på 90-talet var det fastighetskris, och hennes kunskaper eftertraktade. Det blev först ett par år i Malmö på Skanska Öresund.
– Men det var alldeles för stort för mig, med tio chefsled ovanför.
Flytten gick till Göteborg och konsultbolag som jobbade med fastighetsvärdering. Där träffade hon också sin blivande man och 2003 kom dottern Unni. De hittade ett hus i Älvsåker och flyttade ut på landet.
– När jag satt där med henne i famnen började jag fundera på om livet bara handlade om hög lön och bonusar.
Så när mammaledigheten var slut hittade hon i stället ett jobb som fastighetsförvaltare på Härryda kommun.
– Det öppnade sig en ny värld, jag blev så himla glad. Det var här jag ville vara, i det offentliga där vi jobbar med samhällsbygget.
Hon blev kvar några år, och fick sin son Andy 2007.

Chefsjobb
Men Ulrika ville kunna påverka mer, och efter en mellanlandning i Mark fick hon 2011 jobbet som fastighetschef i Kungsbacka.
Det har hon aldrig ångrat.
– Jag trivs väldigt bra i Kungsbacka kommun, vi samarbetar om lösningar, och det är roligt att jobba med med politiker för att utveckla kommunen.
Svårt att sticka ut och säga sin mening?
– Nej, det handlar mer om att vi format en samsyn om samhällets utmaningar och vägen framåt.. När jag träffar chefer från andra kommuner är de ofta avundsjuka, där kan det vara stök och bråk.
Därefter blev det alltså Kultur och fritid, ett område som också passar Ulrika Granfors bra, i synnerhet fritid. För det är idrotten och friluftslivet som fyller hennes lediga timmar.
Det är ingen vanlig motionär vi talar om: det handlar om triathlon, extremlånga ultratrail, cykling, skidåkning – kort sagt allt som är väldigt jobbigt. Eller väldigt roligt, enligt Ulrika.

Orientering
En hjärtesport är orientering.
– Vi bor ju nära Rigortorpet och när Unni blev så stor att hon kunde börja med idrott hakade jag på och vi började båda två med orientering. Plötsligt stod jag där med en massa barn som behövde hjälp med träning, så då började jag med det också.
Nu är hon både tävlingsledare och medlem i förbundsstyrelsen på riksplanet.
– Det roliga är att man kan fortsätta tävla i orientering högt upp i åldern. Det är bra, jag är väääldigt tävlingsinriktad...
När intervjun görs är hon på väg till årets höjdpunkt – stortävlingen O-ringen som äntligen kan anordnas igen efter pandemiåren. Vi enas om tävlingen nog är essensen av det svenska.
– Det är föreningsliv, det är enkelt, vi bor i husvagn och är ute i naturen!
Husvagn är något som Ulrika Granfors gillar. Sommarens första semesterveckor har tillbringats på campingar runt om i södra Sverige tillsammans med barnen.
– Vi åkte dit det var bäst väder.

Utmaningar
Efter semestern är det alltså dags att ta sig an en helt ny förvaltning. Vad är utmaningarna?
– Jadu, det har jag inte riktigt satt mig in i ännu. Men det handlar mycket om hållbarhet. Vi ska investera i ett nytt avloppsreningsverk och infrastruktur för Kungbacka ska kunna växa. Vi är så vana vid att det finns gratis, friskt vatten i Sverige, men det är inte självklart.
Och att inte veta allt är ju det som gör jobbet spännande.
– Med mina erfarenheter kan jag bli en bra brobyggare mellan förvaltningarna.
Slutligen: hur ska 50-årsdagen firas?
– Jag är inte så mycket för att fira födelsedagar, jag har ingen åldersnoja. Någon fest blir det inte. Mina barn undrade om vi skulle göra en resa söderut, men så kom jag på vad jag ville: bestiga Kebnekaise! Så det ska jag göra tillsammans med min dotter.

Fakta
Namn: Ulrika Granfors
Bor: Älvsåker
Familj: Två barn, Unni och Andy
Jobb: Tillträdande förvaltningschef för Teknik
Fritid: All motionssport, i synnerhet orientering
Aktuell: Fyller 50 den 2 augusti


SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.