DEBATT 2024-07-20 KL. 13:00

Debatt: Gratis kollektivtrafik för unga på skollov

Av Ronny Karlsson

Debatt: Gratis kollektivtrafik för unga på skollov

TV-klipp och nyheter

När fler ställer bilen och tar bussen minskar utsläppen. Därför föreslår vi Socialdemokrater i Region Halland ett fritt lovkort för unga som vill resa kollektivt. Barn och unga ska kunna resa gratis med kollektivtrafiken på alla skollov.

Medan många av oss har semester har andra precis börjat sitt första sommarjobb. Ytterligare några hade kanske hoppats kunna göra just det men fick inte ihop det till busskortet. Ungas chans till jobb ska inte vara beroende av föräldrarnas plånbok. Det skapar isolering, färre chanser på arbetsmarknaden också i vuxenlivet och ökar den psykiska ohälsan.

Istället vill vi ge fler ungdomar chansen och i vårt budgetförslag inför 2025 föreslog Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet inte bara ett sommarkort utan ett gratis lovkort för kollektivtrafiken. Det hade gett alla ungdomar chansen att själva ta sig runt för både jobb och fritidsaktiviteter under alla skollov.

Genom att få fler unga att ta bussen oftare skapar vi även hållbara pendlingsvanor inför framtiden. Transporter står för de största utsläppen i Halland. Det vill vi socialdemokrater göra något åt. Då måste man börja med att få fler att tidigt i livet se fördelarna med att åka kollektivt. Vårt beroende av fossila bränslen är ett hot både mot klimatet och vår säkerhet. Att inte satsa på nästa generation nu kommer att kosta längre fram.

Alla barn och unga ska ha likvärdiga förutsättningar för goda uppväxtvillkor. Fri tillgång till kollektivtrafik på loven för barn och unga, även de med behov av färdtjänst, är en del i att förverkliga detta.

Tyvärr röstades vårt budgetförslag ned och det moderatledda styret valde att tillsammans med Sverigedemokraterna prioritera återhållsamhet. Men lika lite som att det går att bromsa sig ur en uppförsbacke går det att som politiker stå stilla och hoppas att samhällets utmaningar löser sig själva. Det är inte att ta ansvar. Ett lovkort för ungdomar hade varit positivt både för klimatet, ungas mående och jämlikheten.

Tillsammans vill vi ta ansvar för Hallands framtid.

Per Persson (S), vice ordförande Regionstyrelsens Tillväxtutskott

Christoffer Johansson (S), vice ordförande driftnämnden för kollektivtrafik



Grannar sa sitt på samrådsmöte
NYHETER 2024-09-05 KL. 21:30
Premium

Grannar sa sitt på samrådsmöte

TV-klipp och nyheter

NYHETER 2024-09-05 KL. 21:00

Två bilar i krock

Två bilar i krock
Avslöjar: Tränarprofilen lämnar
FOTBOLL 2024-09-05 KL. 09:30
Premium

Avslöjar: Tränarprofilen lämnar

BILDEXTRA: Aranäs kastade bort rond ett
HANDBOLL 2024-09-04 KL. 21:21
Premium

BILDEXTRA: Aranäs kastade bort rond ett

Nyckelspelaren om slutminuten: "Det var inte där vi förlorade matchen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-05 KL. 21:30
Grannar sa sitt på samrådsmöte
Premium | NYHETER 2024-09-05 KL. 21:00
Två bilar i krock
Premium | NYHETER 2024-09-05 KL. 18:00
Barns porrtittande på boende anmäls

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.