BANDY 2021-12-10 KL. 10:00

"Man får ett gäng blåmärken på en säsong"

Av Eric Andersson

27-åriga målvakten Johannes Gustafsson är en ny bekantskap för bandypubliken i Frillesås. Vem är han? Och hur är det egentligen att vara bandymålvakt? Norra Halland träffade Gustafsson för att söka svaren.


Lesjöforsfostrade Johannes Gustafsson är Frillesås BK:s nya målvakt den här säsongen. Foto: Eric Andersson

Johannes Gustafsson växte upp i Lesjöfors och tittar man på byn ur ett utifrånperspektiv är det kanske inte mycket som lockar. Men Johannes Gustafsson talar varmt om uppväxten i en by där alla kände alla. Samtidigt medger han att det är ett ställe du förmodligen aldrig flyttar tillbaka till när du väl lämnat.

– Så är det nog. Fast personligen hade jag inte haft något emot att flytta tillbaka. Men jag har ju en sambo också, säger Gustafsson med ett skratt.

Även om Lesjöfors glansdagar på många sätt är förbi är det en by där bandyn är starkt rotad. Lesjöfors IF har funnits i nästan hundra år och klubben har gjort 21 säsonger i högsta serien. Men i takt med att samhället monterats ner har även bandyn gjort det och numera huserar klubben i division 2.

2015 lämnade Johannes Gustafsson Lesjöfors för Karlstad och skrev på för Boltic. Väl där blev det sex säsonger i allsvenskan innan flyttlasset gick söderut till Frillesås BK.

– Det var en generationsväxling på gång i Boltic samtidigt som jag ville testa på att spela elitserien. Känslan var att om jag någon gång skulle göra det så var det nu.

Omställningen från allsvenskan till elitserien tycker han har gått bra. Mot bottenlagen är skillnaden inte speciellt stor men när topplag som Sandviken eller AIK står på andra sidan isen gäller det att vara påkopplad.

– En stor skillnad är att i elitserien håller lagen i bollen och värderar sina lägen på ett annat sätt. Det är lite mer full fart framåt i allsvenskan, säger Gustafsson.

Bandysläkt

Att Johannes Gustafsson blev bandymålvakt är ingen slump om man tittar på släktträdet. Hans morbror är numera 47-åriga AIK-målvakten Andreas Bergwall som gjort 195 landskamper för Sverige och länge ansetts vara världens bästa bandymålvakt.

– Och min morfar var målvakt i Lesjöfors IF under deras storhetstid. Så det är inte speciellt konstigt att jag också hamnade mellan stolparna, säger Johannes Gustafsson.

Har du fått mycket tips på släktmiddagarna?

– Nja, mest hjälp med hur man kan göra utrustningen smidigare. Jag hade aldrig kunnat köra på samma spelstil som min morbror men det är klart att man försökt ta efter en del saker.

Men bandykopplingarna i släkten stannar inte där. Johannes Gustafssons kusin, Simon Bergwall, spelar i elitserielaget Örebro SK.

– Det fanns inte så mycket att göra i Lesjöfors utan det var bandy som gällde, förklarar Johannes Gustafsson.

Otacksam position

Att spela bandy är inget konstigt i sig. Men det är nog många som funderar över beslutsgången när man väljer att bli målvakt.

– Det är nog bara bandymålvakter som inte håller med om det där men för mig föll det sig ganska naturligt bli målvakt. Många tänker att det borde vara omöjligt att rädda en boll, medan man själv tänker hur fan kan jag släppa in mål.

Det är stenhårda skott med lika hårda bollar mot ett mål som är stort i förhållande till bollens storlek. Och ovanför midjan är det inte mycket skydd.

– Bröstplatta, armbågsskydd och hjälm är det man har. Får man ett skott på armen så går det rätt in på huden och det är inte speciellt skönt. Man får ett gäng blåmärken på en säsong.

Får man inte ha mer skydd?

– Jo, men man blir så klumpig och orörlig då. Man får vara glad att utvecklingen av handskarna gått framåt i alla fall, förr hade målvakterna vanliga skinnhandskar.

Som bandymålvakt ligger hans styrkor i spelförståelsen, en pricksäker kastarm samt att han släpper få returer.

– I bandyn handlar mycket om reaktioner. Det är inte som i hockeyn där allt handlar om att skära av vinklar utan bandyn är mer lik fotbollen på det sättet, förklarar Johannes Gustafsson.

Fotboll, ja. Det är ett stort intresse för Johannes Gustafsson och där är det AIK som gäller. Och han medger att det hade varit häftigt att någon gång i framtiden representera AIK och på så vis ta över efter Andreas Bergwall.

– AIK är ganska färska inom bandyn så det är ingen dröm jag haft hela livet direkt. Samtidigt såg jag hur otroligt duktiga de var när vi mötte dem och det hade så klart varit häftigt att representera AIK.

Fakta Johannes Gustafsson
Född: 1993
Bor: Varberg
Familj: Sambo
Intressen: Sport. Kollar på det mesta och följer AIK hårt i framförallt fotboll.
Ser helst: Serier. La casa de papel är bra.
Lyssnar på: Poddar, mycket true crime. Säger sig i princip ha löst Palmemordet.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-