Arena och ny elitplan på gång

En arena för runt 235 miljoner som byggs av kommunen och står färdig i början 2023 – det är planen efter att en utredning presenterats för kommunledningen i veckan. Därmed blir Aranäs utan elitarena ett halvår längre än man hoppats.

Politik | 12 Mars 2020 07:00

Där konstgräsplanen och KIF-stugorna ligger idag ska det bli en ny elitarena.

FOTO: Kristian Alm

Aranäs handbollslag står utan godkänd elitarena.

Den nya handbollsarenan fick inte plats intill badhuset, så där byggs två mindre hallar för skolan och föreningslivet där den ena får kapacitet för 1000 personer i publiken.

Det kan räcka för dispens från handbollsförbundet under en kortare period. Men bara om kommunen visar att det är en godkänd arena på gång.

Därför drog kommunen blixtsnabbt igång en arenautredning förra året som nu efter viss fördröjning presenterats för kommunstyrelsens arbetsutskott.

Den visar på flera olika alternativ, allt från helkommunalt bygge till helt privat. Tjänstemännen landar i ett privat alternativ, men där sa kommunledningen stopp.

– När vi bygger för behov under en lång tid, som en skola, äldreboende eller som i det här fallet en arena, är det bättre för kommunens ekonomi att vi står för byggandet, säger kommunalråd Fredrik Hansson (C).

– Vi har också bett kommundirektören utreda om det skulle fungera att placera 2-300 aktivitetsbaserade arbetsplatser i arenan. Jag tycker det är viktigt att det är liv i byggnaden och under dagtid.

Enligt utredningen skulle arenan med 3 000 publikplatser kosta runt 235 miljoner att bygga, men det är mycket preliminärt. Driftskostnaderna beror ju också på vilka extra verksamheter som ryms.

– Att kommunen bygger utesluter inte att det finns privata verksamheter i arenan. Vi ser ju gärna att där finns till exempel en restaurang. Arenan ska också kunna användas för event och musikarrangemang.

Utredningen har dragit ut på tiden, men det var det värt för att få en bättre bild, tycker Fredrik Hansson.

– Arenan skulle stå färdig i slutet av 2022, nu är ambitionen början av 2023. Jag tror att Aranäs kan få dispens, så länge som förbundet ser att en arena är på gång.

Arenan ska byggas strax söder om det nya badhuset, där idag konstgräsplanen och KIF-stugan ligger. Men det innebär att det behövs en placering av konstgräsplanen. Samtidigt kan den få högre standard.

– Tanken är att placera planen alldeles söder om arenan. Då kan vi bygga läktare längs med arenans ena långsida. Skulle vi sedan få ett elitlag i Kungsbacka, kan vi komplettera med en läktare på motsatta sidan.

– Omklädningsrum och pressrum kan finnas i arenan, säger Fredrik Hansson.

De träningsplaner som finns idag och som är mycket viktiga för bland annat Gothia cup, tror Fredrik Hansson man kan klämma in i området på nya ställen.

Den nya elitplanen innebär att Tingbergsvallen inte längre är i fokus.

– Det blir en mindre satsning på belysning, men annars ligger de investeringarna på is.

Läs mer om arenaplanerna!

Och även här!

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...