Skissen: En fullgod arena får inte plats på B-hallens tomt som det var tänkt.

 

Den nya kombiarenan på Inlag får inte plats där det var tänkt. Nu tvingas kommunen bygga en ny arena längre söderut. Men då ryker en konstgräsplan. Dessutom förutsätter förslaget att Handbollsförbundet ger ytterligare dispens.

 

I höstas presenterade kommunen helt oväntat en drastisk lösning på arenaproblemet. Byggbolaget Nystad lovade bygga både en skola och en ny handbollshall på Inlag.

Skolan det handlar om är Engelska skolan, och den ska ligga där A-hallen (Aranäs hemmaplan) och gamla simhallen ligger.

Den nya arenan skulle ligga där B-hallen ligger, och bestå av två träningshallar för skolor och föreningar, som vid matchdagar kunde slås ihop till en godkänd arena för en publik på 2 500 personer.

En lysande idé där man slog två flugor i en smäll, konstaterade kommunledningen. Men det fanns en hake.

När planeringen gick vidare upptäcktes att den nya hallen inte fick plats. Kringutrymmen och publikytor blev för stora och tomten räckte inte till.  Den sammanslagna hallen kan max rymma 1 000 personer, alldeles för lite för Handbollsförbundets krav.

 

Nu har man blixtsnabbt fått tänka om.

– Nu tittar vi på om det går att bygga en arena söderut, i det läge som ett tag var aktuellt för nya simhallen, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C).

Men då ryker ju en konstgräsplan?

– Ja, det blir svårt att inte behöva ta konstgräsytan. Vi får försöka återskapa den på annan plats i Inlagsområdet. Ett förslag kan vara att föreningsstugorna inte behövs längre, utan att föreningarna kan få plats med klubbrum och omklädningsrum i en ny arena. Då blir det win-win.

Även den nya arenan är tänkt att bli en kombihall, alltså två idrottshallar som kan slås ihop till en tävlingsarena.

 

Allt väl, alltså? Nja, det finns en rad hinder på vägen. Dels behövs en ny detaljplan, vilket innebär att en eventuell fullstor arena tidigast kan stå klar 2022 (om inte planen överklagas). Det innebär att Aranäs kommer att fortsätta behöva dispens för att spela med för små publikutrymmen i två säsonger.

– Vi hoppas kunna ha en bra dialog med Handbollsförbundet, och att de ska acceptera lösningen om vi har ett färdigt beslut att bygga en godkänd arena, säger Fredrik Hansson.

Dels får man alltså skaka fram ännu mer pengar.

– Det fanns en tredje idrottshall med på skolans område, och den slipper man i så fall bygga. Men visst, det kostar pengar. Kungsbackas expansion triggar fler förskolor och skolor, men det behövs också lokaler för kultur och fritid. Helheten är viktig, konstaterar Fredrik Hansson.

 

Fakta tidplan

Sommaren 2019: B-hallen rivs

Senhösten 2019: Byggstart för den nya kombihallen med publikkapacitet på 1 000 personer

Sommaren 2020: Gamla simhallen och S-hallen rivs

Hösten 2020: Byggstart engelska skolan

December 2020: Kombihallen färdig. Förhoppningsvis byggstart för den nya, stora arenahallen

Höstterminen 2021: Engelska skolan tas i bruk

2022: Nya arenahallen färdig.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.