SPORT 2021-12-30 KL. 14:00

Så var året med NH-sporten

Av Oliver Marshall

2021 blev året då samhället öppnades upp igen, och i sportvärlden har tävlandet kunnat dra igång och publiken kommit tillbaka. Året har varit fyllt av händelser för såväl kommunens individuella idrottare som för de lokala lagen. NH-sporten har försökt hitta några guldkorn från ett härligt sportår.

Så var året med NH-sporten
Den första Europatourtävlingen där kvinnor och män möttes på samma bana hölls på Vallda Golf & Countryclub. Annika Sörenstam och Henrik Stensson var på plats. Foto: Christian Johansson

TV-klipp och nyheter

Karlssons drömflytt
I mitten av januari presenterades Onsalamittfältaren Victor Karlsson som en ny spelare i allsvenska Varbergs Bois.
– Det känns sjukt roligt. Jag vet att det är ett väldigt stort steg, men jag tror att det kommer passa mig bra, sa Karlsson, som sedan gjort 18 allsvenska matcher under året.

Ikonen blev anställd av KBSS
I januari anställdes simlegendaren, Emma Igelström, som ansvarig för Kungsbacka simsällskaps simskola. Den före detta världsmästaren, som numera bor i Kungsbacka var överlycklig inför sitt nya uppdrag.
– Jag är extremt taggad och stolt över att få representera klubben som anställd. Det är en väldigt välskött förening som har massor av unga, duktiga simmare, ett av Sveriges finaste badhus och en grym organisation överlag, sa Igelström.

Judoklubbarna invigde sporthallen
I februari kunde föreningarna Aktiv judo och Kungsbacka judo via en gemensam träning inviga de nya mattorna i Kungsbacka sporthall. En lyckans dag för föreningarna, som såg fram emot att börja använda lokalen.
– Jätteskoj verkligen. Det blir hur bra som helst. När mattorna alltid får ligga framme blir det så mycket enklare för oss att anordna tävlingar och läger, sa Kungsbacka judos ordförande, Bengt Andersson.

Firade nytt kontrakt i båset
Efter en lång och matchtät säsong kunde Hanhals Kings i slutet av mars äntligen säkra kontraktet i hockeyettan. I den dramatiska slutomgången fick Hanhalsspelarna beskedet i båset att konkurrenten Tranås hade förlorat mot Halmstad, och kontraktet därmed var säkrat.
– Det var bara glädje, sa spelaren Johan Zarwel när han försökte sätta ord på känslorna.





Den missade möjligheten
Med två matcher kvar av säsongen hade HK Aranäs ett försprång på två poäng och bättre målskillnad än konkurrenten Kärra. Men efter förluster i båda de sista matcherna tappade laget serieledningen, och därmed även uppflyttning. I det efterföljande kvalspelet föll laget mot Skövde.
– Jag är ganska tom just nu, det blev inte alls som vi tänkte oss, sa lagkaptenen Sofia Andersson efter den sista matchen mot Tyresö.

Fortsättning i handbollsligan
För HK Aranäs herrar blev avslutningen på säsongen betydligt roligare än för damerna. Efter att ha kämpat sig till kvalspel i slutet av seriespelet lyckades laget besegra Karlskrona i kvalserien, och behöll därför platsen i Sveriges högsta serie.
– Det är bara så jävla skönt när slutsignalen går. Vi vann och man är så jäkla lättad, sa Philip Jonsson efter avgörandet mot Karlskrona.

Ny tränare i FBK
I början av april styrde Frillesås om i tränarkonstellationen. In som huvudtränare kom ett nygammalt ansikte i form Jesper Larsson. Mattias Johansson, som spelat tillsammans med Jesper Larsson i Kungälv fortsatte som assisterande tränare och spelare.

Fotbollen kom tillbaka
I mitten av maj fick barn och ungdomar äntligen spela fotbollsmatcher igen efter att pandemireglerna tidigare satt stopp. Under en solig förmiddag ställdes IFK Fjärås och Onsala BK:s respektive F10-lag mot varandra, i vad som blev en lyckans dag.
– Det är skönt att det plötsligt händer och att man får vara med. Det känns som att man får göra det man älskar, sa Stella Linnéll i IFK Fjärås.



Perssons superlopp gav EM-brons
Efter att ha slagit ett nytt svenskt rekord i semifinalen överträffade Erik Persson sig själv i EM-finalen på 200 meter bröstsim i slutet av maj. Kungsbackasimmaren kom i mål som trea, och tog sin första internationella mästerskapsmedalj på lång bana.
– Det var en fantastisk känsla. Jag har jobbat väldigt hårt för det här, det var en härlig känsla, sa Erik Persson.

Historia skrevs på Vallda
Det var första gången kvinnor och män tävlade i samma tävling på Europatouren. Och den historiska tävlingen hölls på Vallda Golf & Countryclub. Under en historisk vecka vandrade ambassadörerna Annika Sörenstam och Henrik Stensson runt på Vallda och hyllade golfbanan.
– Det var en trevlig klubb och en bra bana, vi är väldigt nöjda, sa Annika Sörenstam till NH.

Rolfö gick till CL-mästarna
Efter ett par år i den tyska ligan valde fotbollsstjärnan från Kungsbacka att kliva vidare. Nästa steg blev de regerande Champions league-mästarna, FC Barcelona.
– Det är en bra och professionell klubb som vill vinna titlar, det känns som ett bra beslut, sa Fridolina Rolfö.

Edvinsson slog ”Kungsbackarekordet”
Sedan Calle Johansson blev vald som nummer 14 1985 har ingen hockeyspelare från Kungsbacka gått högre i NHL-draften. Inte förens Simon Edvinsson i år blev draftad som sexa av Detroit red wings.
– Det känns helt sjukt. Man kan inte riktigt förstå det än, sa Simon Edvinsson efter draften.

Två OS-silver med olika smak
För Fredrik Bergström och Fridolina Rolfö innebar sommarens olympiska spel varsin silvermedalj. Rolfös medalj lämnade en bitter eftersmak, efter en förlust på straffar i OS-finalen. Men för seglaren Fredrik Bergström var silvermedaljen inget annat än en vinst, och tillsammans med lagkompisen Anton Dahlberg kunde duon vråla ut sin glädje efter det sista racet.
– Vi har kämpat för det här så länge Anton och jag. Jag är stolt. Det känns här inne. Det har gått upp och ner, men vi har gjort det tillsammans, sa Fredrik Bergström till Discovery Plus.

SM-guld för fäktaren
Moa Maaninka gjorde sin sista tävling i U17-klassen och avslutade med bravur. Fäktaren från Hede tog hem guldet på ungdoms-SM i Karlskrona.
– Det kändes jätteskönt. Eftersom det var min sista tävling i U17 var det jättekul att vinna den, sa Maaninka.

Onsalaglädje och Tölösorg
I damfotbollen handlade skulle division två resultera i en kamp mellan Onsala BK och IFK Fjärås om seriesegern. Det blev till slut Onsala som tog hem serien, och därmed blev klara för spel i division ett. Desto dystrare blev det för Tölö IF, som efter en tung säsong ramlade ur tvåan.



Fyra herrlag tog klivet upp
Löftadalens IF, Kungsbacka IF, Åsa IF och Tölö IF lyckades samtliga med bedriften att vinna sina respektive serier. Löftadalen tog klivet upp i femman, Kif studsade tillbaka till fyran, och Åsa tog klivet till trean. Men den största bedriften stod kanske ändå Tölö för, när de som nykomlingar lyckades vinna division tre, och nästa år gör Onsala BK sällskap i tvåan.

Onsala mötte mesta mästarna
Matchen skulle spelats på Rydet i augusti. Men då motståndet i svenska cupens andra runda hette Malmö FF och hade spel i Champions league att pressa in i matchschemat fick matchen flyttas till mitten av oktober. Den spelades på Eleda stadion i Malmö och Onsala fick stryk med 1–5. Men upplevelsen kommer spelarna aldrig glömma. Det här var kvällen då lilla Onsala BK fick möta Sveriges bästa fotbollslag.

SM-guld för Älvsåkersryttaren
Elvira Rosenberg fick till en fullträff under young rider-SM i fälttävlan med sin häst Guy. Ryttaren knep SM-guldet efter att ha tagit hem både hoppningen och terrängen och var lättad efteråt.
– Det var roligt. Det har inte gått jättebra den här säsongen, så det var skönt att avsluta på det här sättet, sa hon.

Historiska första segern
Onsala Pirates gör sin första säsong i division ett och inledde säsongen med förlust efter förlust. Men i december kom den historiska första segern i Sveriges näst högsta serie, och glädjen var stor.
– Det är så jävla roligt att få vinna. Vi är så värda det här, sa Henric Löfvenborg, tränare i Onsala Pirates.

Läs mer: Så var året 2021 – vi summerar på två minter


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | SPORT 2024-04-15 KL. 10:14
Sporthelgen i korthet
Premium | SPORT 2024-04-13 KL. 12:09
76-åringen säkrade femte SM-guldet
Premium | SPORT 2024-04-06 KL. 19:30
Plockade sin första poäng i ettan
Premium | SPORT 2024-04-06 KL. 18:30
Onsala föll stort mot Blåvitt

Fler nyheter

MEST LÄSTA SPORT

Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.