SPORT 2022-07-31 KL. 17:00

Raketkarriär för Maja i handbollsmålet

Av John Skoglund

HK Aranäs målvakt Maja Witzke Wahlgren startar den nya säsongen som en etablerad allsvensk målvakt. För ett år sedan var det inte många som visste vem hon var utanför juniorhandbollen – en raketkarriär.

Raketkarriär för Maja i handbollsmålet
Maja Witzke Wahlgren på Gothia Cup för att heja fram kompisar. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

En målvakt betyder mycket för sitt lag oavsett idrott. En handbollsmålvakt kan stänga butiken och avgöra matcher på helt egen hand ibland.
– Man känner att man kan avgöra så mycket, det ger riktiga adrenalinkickar. Det kan betyda så mycket om man tar sista skottet, att man blir hjälte, säger Maja Witzke Wahlgren och hela ansiktet lyser upp när hon berättar om att stå där som sista utpost.

– Det är en jävligt häftig känsla

Det sista året har inneburit mycket för handbollen, både för Maja Witzke Wahlgren 18 år och HK Aranäs.
I och med starten på säsongen 2021–2022 klev Rustan Lundbäck in som ledare för tjejerna. Maja Witzke Wahlgren var en av tre målvakter och hade endast spelat en match under säsongen innan.

Hösten blev en inspelsperiod både för laget, Maja och Rustan. Sen blev det julbord och efter det är utvecklingen enorm i damallsvenskan. Idel segrar förutom en bortamatch i Jönköping mot seriesegrarna IF Hallby. Från att varit en fåtalig publik började Kungsbacka sporthall fyllas mer och mer ju längre säsongen spelades.
– Det gör jättestor skillnad, du har 500 personer i hallen som jublar när man gör en räddning eller mål. Det skapar en riktigt skön känsla i kroppen. Det känns som att det höjer vår standard, många som har kommit för att se oss, nu kan vi inte stå här och inte göra något. Nu måste vi kämpa på, de kan inte betala och se skithandboll, vi vill spela bra handboll.

Kval upp till högsta serien

Säsongen slutade med ett kval upp till högsta serien. Laget gjorde en bra insats mot Heid men det räckte inte till över bäst av fem matcher. Truppen och möjligheterna var försämrade inför kvalet på grund av skada på nyckelspelare och att Heid under säsongen skrivit kontrakt med Amina Jasarevic och Emelie Batista som då inte medverkade under matchserien mot Heid. Det pratades från olika håll redan på direkten om är det en fördel att spela kvar i damallsvenskan.
– Men säkert, det känns som att vi är på gång, så det är säkert bra att vara i Allsvenskan ett år till men vi ska ju upp bara, så är det. Sen om det är nästa år eller om två år det får vi se, säger Maja Witzke Wahlgren

Maja var tio år när hon började, men handbollen ska tacka hennes kompis Elvira Sjödahl för att vi nu kan se Maja briljera i målet.
– Fy vad tråkigt det här vad, det ska jag aldrig göra igen, sa Maja efter sitt första träningspass i handboll. Sedan så tjötade hennes goda vän i nästan ett år innan hon fick med Maja till träningshallen igen och sen dess var hon fast.
– Det ångrar jag inte en sekund, då hade vi gått över till stor plan också, det var superkul.

Föräldrar har stöttat under hela resan.
– De har betytt allt, det är de som sett till att man kan vara med, skjutsat till alla cuper, träningar och matcher. De har gjort allt för mig i alla år, de har alltid varit jättestöttande och aldrig satt någon press på mig.


Full kontroll på både sitt försvar och motståndarnas skyttar. Foto: John Skoglund


Av alla målvakter som spelar i de högsta serierna i Sverige är Maja bland de yngsta, det finns några till som är födda -03. Hon har varit med på landslagsdagar och riksläger och har ambitioner med sitt idrottande.
– Det är att ta sig så långt det går, jag vill absolut satsa och nå upp till A-landslag och ta mig utomlands om det fungerar. Nu är det först Allsvenskan som gäller och jag skulle aldrig lagt ner all tid om man inte ville komma långt.

"Ger lika mycket kärlek som kritik"

Petra Fagerström lyfter Maja fram som en viktig tränare under hennes karriär. Hon såg både till hela gruppen och till varje persons individuella utveckling. Nu är det Rustan Lundbäck som är huvudtränare för Maja i HK Aranäs.
– Jag gillar honom, han är rakt på sak, det låter men han kritiserar när det behövs och likväl får man höra när det är bra. Han är tydlig och ärlig och ger lika mycket kärlek som kritik, säger Maja Witzke Wahlgren.

Redan på slutet av 1980-talet satte Rustan Lundbäck sitt eget ”bomärke” inom handbollen. Andra tränare trodde att så kan man inte göra, men motbevisades.
– Han ser till detaljerna extremt mycket. Stå med foten så i stället och det märks tydligt. Små grejer man inte tror att det ska göra skillnad men det blir en stor förändring.

Massor av tid investeras i laget varje vecka.
– Vi har superkul tillsammans, det är ett relativt ungt lag. Vi har några som är äldre sen har vi fått några underifrån så det är en blandning. Så det gör att alla känner att man är i gruppen, med gemensamma intressen och kompisar.

Rus i hela kroppen

Målvaktsparet i handboll är som ett lag i laget?
– Det är jättespeciellt, jag och Tilda (Espling-Ek) är kompisar och är väldigt tighta utanför. Vi har pratat mycket om det, att vi inte är i en konkurrenssituation egentligen. Man blir glad för att den andra personen lyckas trots att det kan innebära att man får mindre speltid. När Tilda kommer in och ta de där straffarna som är helt sjuka, så får man rus i hela kroppen, det blir nästan så. Vi känner varandra så bra, så jag vet vad hon behöver och hon vet vad jag behöver. Vad vi ska göra vid olika situationer.

Vissa målvakter spelar endast med känsla medan andra pluggar och skriver mycket.
Var någonstans ligger du på den skalan?

– Jag är nog en blandning, vi har mycket snack innan vi ska spela, vi går igenom videos. Jag kan skriva små anteckningar om vad som händer när motståndaren kommer från det läget, eller ett annat läge. Men samtidigt gillar jag inte att ha det för inpluggat, för då blir jag väldigt fast vid det. I en match kan det svänga väldigt mycket och hon behöver ju inte skjuta på samma ställe. Då kan jag inte bara sitta kvar i det tänket utan också gå på känsla.

Din kollega Tilda är fenomenal på att göra segergester?
– Inte jag menar du eller, säger en skrattandes Maja

Du är lite mer "layback"?
– Mina tränare har alltid fått tjöta på mig, upp med näven. Jag känner i kroppen känslan av hur go räddningen var, men jag har aldrig visat det utåt så speciellt mycket, säger en leendes Maja Witzke Wahlgren och berättar vidare det kommer mer och mer nu men det är fortfarande mycket kvar.

Efter många fotbollsträningar med Tölö´s A-lag när Maja var tre år gammal ställde dig den lilla flickan i mål och förväntade sig att division 1-spelarna skulle skjuta på henne. När de inte sköt tillräckligt hårt ropade Maja – skjut hårdare. Femton år senare lördag den 17 september i Örebro Arena är det premiär för Damallsvenskan och det spelar ingen roll hur hårt närketjejerna skjuter – Maja ska stoppa bollarna i alla fall!


Sommar och sol för Maja, men snart startar försäsongen inför Allsvenskan. Foto: John Skoglund

Maja Witzke Wahlgren
18 år
Familj: Mamma, Pappa, två syskon
Arbete: Elevassistent på skola och restaurangjobb
Aktuell: Målvakt i HK Aranäs i Allsvenskan


TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.