POLITIK 2022-08-27 KL. 17:00

Valet 2022: Viking vill motverka högern

Av Christina Wagner

Viking Bengtsson väljer att komma tillbaka till politiken i Kungsbacka. Vänsterpartiet gör en resa just nu som han vill vara en del av.

Valet 2022: Viking vill motverka högern
Viking Bengtsson är tillbaka i politiken för Vänsterpartiet efter ett långt uppehåll. Foto: Christina Wagner

För det har varit fisket som varit centralt under lång tid i Viking Bengtssons liv, och en tid gick uppdragen för fiskerinäringen inte att kombinera. Men nu är han återigen förstanamn på Vänsterpartiets lista, fast rotad i partiet och arbetarrörelsen då han tidigt jobbade i Göteborgs hamn och var med och startade Hamnarbetareförbundet. Han har behållit blåstället på sedan dess.
– Jag är rätt övertygad om att kommer jag bara in så kan jag ha rätt stor påverkan på de andra. Det har nog varit en jäkla miss att jag inte varit politiker de senaste 20 åren, men det har varit bra för fisket, säger Viking Bengtsson.
De viktigaste för Vänsterpartiet är grundfrågorna, skola, vård och omsorg.
– Det är med dem vi bygger samhället. Sen utgår man ifrån det, det spretar åt andra håll. Som att man exempelvis ser till att man har idrottsanläggningar så det räcker, innan man bygger snygga stora arenahallar. Det är jätteviktigt. Och ännu viktigare är att att industriell utveckling av kommunen ska komma först, innan man bygger villor. Sen ska man se åkermark som samhälleliga resurser och inte bara som jordplättar som spekulanter ska hålla på att härja med. Det är inte hållbart att hålla på så.
Vänsterpartiet vill motverka högerns politik där poliser och vakter ska hålla reda på invånarna i Kungsbacka.
– Vi har börjat att kalla M, KD och SD för sharia-partier, man tror att man kan lösa samhällsproblem på samma sätt som de som förespråkar sharialagar, det vill säga ett starkt repressivt samhälle. Jag tror inte på det.
Istället vill partiet ha fält- och socialassistenter som pratar med ungdomarna.
– De ska kunna tala om för folk varför man inte bär sig åt som kräk. Varför vi ska ta hand om varandra istället för att bryta ner samhället, och tala om att en sönderslagen busskur kostar lika mycket som att ha en lokal i tre månader. Däri ligger också att börja med de här frågeställningarna redan i skolan, med utbyggd samhällskunskap och hur ett samhälle fungerar och varför.
Annars ligger företagande Viking Bengtsson varmt om hjärtat. Som egen företagare inom fiskerinäringen har han lång erfarenhet och intresse av det. Han tycker Vänsterpartiet på riksnivå gör en intressant resa nu när Nooshi Dadgostar är med på tåget.
– Vad du inte vet är att jag blivit utsedd som årets företagare i Halland vid tillfälle. Det var inte alla som tyckte om det inom vänstern, men det sket jag i fullständigt i. Nooshi Dadgostar har en bättre inställning till det här. Jag var ifrån politiken av två skäl, jag kunde inte vara politiker samtidigt som ordförande för fiskarna, folk i andra partier kunde inte lita på mig då och alla måste kunna lita på någon som är ordförande i en fackförening. Men när Nooshi kom, då tänkte jag att den här resan vill jag vara med på. Det var roligt att se hur hon agerade ekonomiskt, det första hon gjorde var att ta över Ellos chefsekonom till vänstern. Då fattade jag att hon vill något och är seriös på riktigt, det är mycket roligare.
Själv ser han fram emot att inverka på politiken i kommunen om han får chansen, trots att han är rätt ensam på vänsterkanten.
– Sitter jag och snackar med borgerliga människor så brukar jag få rätt stor respekt för mina uppfattningar. Det är aldrig någon som jävlats med mig så för min del har det funkat rätt bra. Som när vi skulle rädda fisket i Katttegatt, Kungsbackas borgerliga politker drog ett bra lass, det gjorde de.


Fakta: Viking Bengtsson
Ålder: 72 år.
Antal år i politiken: Började i 16, 17-årsåldern och var aktiv politiker till början på 2000-talet. Nu förstanamn på Vänsterpartiets lista igen.
Politiker jag ser upp till: Margareta Winberg. "Hon är en mycket annorlunda politiker. Jag satt som ordförande för fisket när hon var jordbruksminister, hon brydde sig. Även om vi inte delade uppfattning i sakfrågorna gillade jag hennes sätt att vara och agera politiskt. Och vi som varit med ett tag, den som inte gillar C-H Hermansson, den är det något fel på."
Viktigaste frågan: "Skola, vård och omsorg".


SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter