NYHETER 2022-11-01 KL. 16:18

Nej till listningstak för vårdcentraler

Av Christina Forlin

Det blev ett nej till de fem vårdcentraler i Region Halland som ansökt om listningstak, bland annat Stenblomman i Kungsbacka.
– Inget nationellt listningssystem är färdigt, och vi kan inte säga ja innan det är på plats, säger Tommy Rydfeld (L).

Nej till listningstak för vårdcentraler
"Det måste vara ett rättvist system", menar Tommy Rydfeldt

TV-klipp och nyheter

Den 1 juli i år började den nya lagen gälla som ska göra det möjligt för vårdcentraler att begränsa antalet patienter som listar sig hos dem. Det kan handla både om ett stopp för nya patienter att lista sig och ett tak för hur många man kan ta emot.
Sex vårdcentraler i Halland har kommit in med ansökningar, en i Kungsbacka, tre i Varberg och två i Halmstad. En ville ha listningsstopp och de andra ett tak för antal personer att ta emot.
– Vi kan säga nej till deras ansökningar om särskilda skäl föreligger, säger Tommy Rydfeldt, förste vice ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.
– Och vi tycker att det finns skäl till ett nej beträffande listningstak, eftersom det nationella listningssystemet som ska garantera alla en likvärdig behandling inte finns på plats än. Det kommer att ta Socialstyrelsen ett år att utveckla, lagen började alltså gälla innan det var i gång. Det måste vara ett rättvist system.

Ja till listsningstopp
Förra veckan beviljades Läjets vårdcentral ett listningsstopp, under en begränsad tid.
– De fem vårdcentraler som nu fick nej till ett tak, är välkomna tillbaka och ansöka om ett stopp under en period, säger Tommy Rydfeldt.
Utan ett fungerande listningssystem anser han inte att det går att bevilja listningstak. Han ser en uppenbar risk att vårdcentralerna skulle välja de patienter som de vill ha.
– Det kan innebära en sortering av patienter, att vårdcentralerna undviker dem som är multipelt sjuka. Patienternas valfrihet är viktig.

"Beklagligt"
Stenblommans vårdcentral i Kungsbacka fick avslag på sin ansökan om listningstak. Beklagligt, tycker verksamhetschef Thomas Bengmark.
– Det är beklagligt att regionen väljer att fokusera på valfriheten. Det blir på bekostnad av patientsäkerhet, tillgänglighet och kontinuitet.
Att ansöka om ett listningsstopp är inte aktuellt med nuvarande förutsättningar.
– Inte som det ser ut nu. Hade listningsstoppet inte varit låst till 12 månader hade vi gjort det. Men vi vågar inte låsa det under en så lång tid, säger Thomas Bengmark.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.