NYHETER 2022-07-30 KL. 16:00

Kungsbackabandet släpper egen öl

Av Anton Lorentzson

Det Kungbackabaserade bandet, The Chuck Norris Experiment, släpper en öl tillsammans med mikrobryggeriet Lakeside Brewery i Ulricehamn. Ölen heter Orange Lightning och landar på Systembolagets hyllor den 1 augusti.

Kungsbackabandet släpper egen öl
The Chuck Norris Experiment ger ut sin egen öl, tillsammans med Lakeside Brewery. Bakre raden från vänster: Markus Nordberg, Jimmy Källvik, Tommi Saarela, Åsa Källvik. I förgrunden Joacim Olsson. Foto: Joacim Olsson

Sedan 2004 har hårdrocksbandet The Chuck Norris Experiment hållit igång och spelat klassisk hårdrock med inslag av punkrock. Från och med den första augusti kan de också titulera sig som ölbryggare. Tillsammans med mikrobryggeriet Lakeside Brewery har de gjort ölen Orange Lightning.

– Bryggaren, Jimmy Källvik, startade för 4-5 år sedan. Han såg oss spela på U-port-festivalen i Ulricehamn. Det slog honom att det vore kul att göra en band-öl och han ringde oss. Vi tyckte det lät som en bra idé och en sådan möjlighet kan man inte tacka nej till. Det är ju gott med öl, säger Tommi Saarela, aka Chuck the Ripper, som är gitarrist i bandet.

Bandet var med genom hela processen. Tillsammans satte man receptet och valde smaker.

– Det var skönt och viktigt för oss att vara delaktiga. Vi kan verkligen kalla den för vår öl. Vi har stått i bryggeriet och kokat vört, tappat upp på flaska och burk och framförallt diskat, vilket Jimmy var glad för, säger Tommi Saarela.

Ett tag senare var Orange Lightning färdigställd. Saarela beskriver ölen som en lagom blommig och välbalanserad IPA.
– Vissa ipor smakar som en hel trädgård. Men denna är mer neutral och inte så mycket beska. Vi är väldigt nöjda.

Han ser vissa likheter mellan att brygga öl och att skriva musik.

– Båda sakerna är ju hantverk. Det är produktutveckling och det handlar om att nöta. Man testar och putsar och testar lite till. Man ändrar under tidens gång och både musiken och ölen växer fram i många fall.

Hur kommer det kännas att ha sin egen öl på Systembolaget?

– Det är ju skitcoolt! Man har ju sett sina skivor i olika affärer och ibland hört sina låtar på radion. Nu får man se sin egen öl på systemet och det är häftigt. Vi kan sträcka på ryggen lite extra och känna oss stolta, säger Saarela.

För bandet väntar nu ett par spelningar både i Sverige och i Tyskland. I december ska de också agera förband till ett tyskt band i Düsseldorf på en arena stort som Scandinavium. Om det blir fler gjorda öl i framtiden för bandet återstår att se.

– Vi får se lite hur det går och vad resultatet blir. Men personligen är jag definitivt på att göra mer öl, säger Tommi Saarela.Ölen heter Orange Lightning och släpps på Systembolaget den 1 augusti. Foto: Jimmy KällvikSENASTE TV-NYHETERNA

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav
ÅSIKTER 2022-08-14 KL. 15:00

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav

Svalkande dopp i värmeböljan
NYHETER 2022-08-14 KL. 12:00

Svalkande dopp i värmeböljan

Ofredade tjejer på Storgatan
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 09:23

Ofredade tjejer på Storgatan

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Retrocamping med vänner och musik
FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.