NATIVE 2022-03-30 KL. 14:00

Så inreder du vårens uterum

Nu har klockan ställts fram en timme för att inviga våren och sommaren. Och som den gamla minnesregeln säger har det även blivit dags att ställa fram utemöblerna efter sin vinterdvala. När vårkänslorna kickar in kan det också vara hög tid att planera upp uterummen, för att göra dem till oaser som bjuder in till avkoppling.

Så inreder du vårens uterum

TV-klipp och nyheter

Låt rummet bli en förlängning av huset
Hur man bäst inreder uterum är en smaksak och det finns inga rätt eller fel. Däremot finns det några knep att ta till med hjälp av inredning och materialval för att skapa harmoni och känslan av att vilja stanna kvar längre.

Oavsett om uterummet är i direkt anslutning till huset, eller står fritt på trädgården, består det till stor del av glaspartier. Något som kan skapa en härlig känsla av rymd då gränsen mellan inne och ute suddas ut, men det kan samtidigt sudda ut känslan av mysighet ifall ytorna lämnas alltför kala. Därför kan det vara bra att investera i exempelvis utemöbler, textilier och växter, så att den värmande känslan av ett omfamnade rum inte går förlorad.

Att välja rätt utemöbler och belysning
Beroende på hur stort uterummet är, och vad det är avsett för, gäller det att anpassa möblemanget. Vill man att utrymmet ska vara en plats för middagsbjudningar och umgänge kan en matgrupp vara aktuell, medan möbler i lounge-stuk kan vara bättre om rummet ska vara till för avkoppling.

Eftersom uterummen är under tak behöver man heller inte alltid tänka på att möblerna ska vara anpassade för utomhusbruk. Här går det alltså att blanda fritt bland såväl utemöbler som vanliga möbler för inomhusbruk, och man kan fokusera på att hitta dem som passar bra och är bekväma.

Även belysningen är viktig att tänka på i ett uterum då den kan påverka hur känslan och stämningen blir. Är fokus på att skapa en plats där återhämtning står i fokus kan skarp belysning vara störande och det är bättre att välja ett mer dämpat ljus som slingor eller dimbara spotlights.

Mattor och gardiner
Visst kan det vara praktiskt att ha ett klinkergolv i uterummet, eller ett vackert trägolv. Men beroende på resterande inredning kan golven kännas kalla och inge ett kalt intryck. Därför kan mattor av olika storlek och material ge en mer ombonad känsla, och vara skönt att ha under fötterna under de regniga sommardagarna eller när hösten kryper på.

Även gardiner kan göra stor skillnad i ett rum – oavsett om det rör sig om ett uterum eller inte. Vill man få en omfamnande känsla kan tunga gardiner av exempelvis sammet ge en mysig och varm känsla, medan skira textilier kan ge uterummet mer luft och skapa rymd samtidigt som det behåller rumskänslan.

Gröna växter
Växter och blommor är också väldigt populära att inreda sitt uterum med. Fördelen är att växterna bidrar till stämningen i rummet, och går att anpassa efter årstid samt vilken känsla man önskar förmedla. Under sommartid kan det vara härligt med växter som hör sommaren till som härligt doftande pelargoner, ståtliga hortensior eller spretiga palmer.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.