NATIVE 2022-03-18 KL. 08:32

Så har SaaS-bolag skapat en av världens största marknader

Kan fysisk hårdvara vara ett minne blott? Molntjänster blir en allt större del av vardagen för såväl företag som privatpersoner, och SaaS-bolagen som erbjuder sådan mjukvara har bildat en enormt stark marknad globalt. Men vad ligger egentligen bakom framgångarna?

Så har SaaS-bolag skapat en av världens största marknader
Foto: Unsplash

Har du någon gång använt en molntjänst så har du också nyttjat SaaS, oavsett om det gäller på jobbet eller i privatlivet. SaaS står nämligen för Software as a Service, vilket betyder mjukvara som tjänst på svenska, och är en marknad som tagit världen med storm. Marknaden växer snabbt med allt fler SaaS-bolag som utvecklar och säljer mjukvara som kunderna sedan prenumererar på. Mjukvaran består i sin tur ofta av appar till dator eller mobil, med syfte att ge en så bra användarupplevelse som möjligt utan att ta upp något större lagringsutrymme på enheten.

Övergången från fasta program till SaaS
Privatpersoner, småföretagare och större internationella företag – nästan alla använder idag SaaS i någon form. Gemensamt för alla lösningar inom området är att de är webbaserade, vilket gör att uppdateringar sker automatiskt och utan att man behöver köpa ett nytt program för att få den senaste versionen. Många program går dessutom att integrera med varandra, så att allt finns samlat på ett ställe.

Även om en del företag är tveksamma till om det är värt att flytta till molnet så verkar förändringen närmast oundviklig. Inte minst eftersom allt fler mjukvarubolag idag erbjuder exklusivt prenumerationstjänster som är molnbaserade. Det går helt enkelt inte längre att använda dessa företags programvara på annat sätt än via molnet. Att få löpande uppdateringar och kunna betala en överkomlig summa i prenumeration per månad ses som en fördel av många, men samtidigt saknar vissa möjligheten att kunna köpa en mjukvara till ett engångspris och slippa prenumerationskonceptet. En annan nackdel är att SaaS-företagen kan genomföra plötsliga prishöjningar på sina tjänster.

Hur SaaS förändrar företag
Så vad tjänar egentligen ett företag på att skaffa SaaS-lösningar? Att implementera lösningar för SaaS i sin verksamhet kan ge flera fördelar i längden. Genom automatisering av tjänster som fakturering och planering, och automatisk back-up samt sparande i molnet, så går det att effektivisera det dagliga arbetet. Efterfrågan på molntjänster har också lett till en allt tuffare konkurrens bland företagen som erbjuder SaaS, och allt fler start-ups som vill vara med i spelet. Det gör att utbudet av lösningar och kvalitén på dessa ständigt är under förbättring.

Eftersom apparna utgår från molnet behöver man inte installera de önskade programmen på varje enskild dator. I stället samlas allt på ett konto där det går att lägga till flera användare, till exempel anställda på en viss avdelning i ett företag. Det är SaaS-bolaget som står för alla eventuella tekniska problem, samt molnlagringen, underhåll av servrarna och support. Följden blir att ett företag som använder SaaS-lösningar kan spara resurser, inte minst i form av tid och pengar som annars läggs på att köpa och installera programvara, tekniskt underhåll och uppdateringar.

Frågetecken om säkerheten
Företag som ställer sig tveksamma till säkerheten för molnbaserade tjänster tänker inte sällan på känsliga data som laddas upp på molnet. SaaS-leverantörer har dock hårda krav på sig att lagra sådan information på ett säkert sätt, och måste tydligt förklara vad som gäller i villkoren. Att läsa policyer och villkor blir extra viktigt innan ett företag tar del av en molntjänst, just för att säkerställa skydd av data. Verksamheter som implementerar SaaS får en möjlighet att se över sin IT-säkerhet så att den håller hög nivå.

Betalningen bör också ske med försiktighet så att eventuella kortuppgifter inte hamnar i fel händer, eftersom molntjänsterna kräver löpande månatlig eller årlig betalning i stället för en engångssumma. Sammanfattningsvis pekar trenden på att allt fler företag väljer tjänster inom SaaS, och marknaden för molnbaserade lösningar bör därmed fortsätta växa både i Sverige och globalt.

Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.