ISHOCKEY 2022-06-25 KL. 10:00

OS-forwarden från Kungsbacka är på jakt efter SM-guld

Av Eric Andersson

Felizia Wikner-Zienkiewicz har med hjälp av en sällsynt träningsvilja tagit sig från pojklaget i Hanhals till att dra på sig Damkronornas matchtröja under ett OS. Nu väntar nya äventyr för forwarden som nyligen skrivit på för Brynäs IF i jakten på både sitt och klubbens första SM-guld.

OS-forwarden från Kungsbacka är på jakt efter SM-guld

TV-klipp och nyheter

ISHOCKEY. Skridskor åkte Felizia Wikner-Zienkiewicz för första gången vid två års ålder. Tre år senare började hon spela ishockey i moderklubben Hanhals. I början av 2000-talet hade Hanhals inget tjejlag vilket gjorde att den numera 22-åriga landslagsforwarden spelade tillsammans med killar en bra bit upp i tonåren. Hanhals hade till en början ett seniorlag för damer, men när det lades ner gick hon till Hovås HC. Där kombinerade hon spel i division 1 med damerna och spel i U16 med killarna.

– Jag var ensam tjej i laget hela vägen bortsett från mitt sista år i U16 då vi hade en målvakt som också var tjej. Men jag tänkte inte speciellt mycket på det egentligen utan ville bara spela ishockey och då var att spela med killar det enda alternativet. De flesta var snälla, berättar hon.

När det sedan blev dags att välja gymnasium var det ishockeygymnasiet i Örnsköldsvik och spel i Modo som gällde. Efter studenten skrev hon på för HV71 som hon representerat under de fyra senaste säsongerna. Vid sidan av ishockeyn har hon utbildat sig till ortopedingenjör och tog examen för ett par veckor sedan.

– Framöver kommer jag fortsätta plugga och läsa lite kurser. Det är väldigt svårt att kombinera hockeyn med heltidsarbete och det finns inte speciellt många deltidstjänster inom yrket.

Allt som oftast är träningarna under sena eftermiddagar eller kvällar. Men det finns även extraträningar under dagtid och träningsviljan är det inget fel på. Felizia Wikner-Zienkiewicz tränar mycket på egen hand och uppskattar att hon avlossar 5–8 000 skott varje månad.

– Träningsviljan har alltid funnits där. Jag vill träna mest av alla och det jag lagt mest fokus på är dribblingar och avslut. Det tar ungefär en timma per dag, sedan kör jag fys också.

Det låter ganska tufft?
– Kroppen vänjer sig och det blir inte så jobbigt. Men man måste hålla uppe kvalitén också, annars är det meningslöst. Ofta har jag åkt och tränat skott på morgonen, sedan åkt till skolan och därefter till den ordinarie träningen.

Och det verkar som att den hårda träningen börjar ge resultat. Under säsongen som gick gjorde Felizia Wikner Zienkiewicz tjugo mål och tolv assist på 34 matcher i SDHL. Tidigare har hon som mest gjort sjutton poäng under en säsong.

– Hård träning under lång tid gav resultat kombinerat med att jag fick en större roll i laget. Det är många smådelar som spelar in.

Någon fortsättning i HV71 blir det dock inte för forwarden som har skrivit på ett tvåårskontrakt med Brynäs IF. Ett Brynäs som förlorade SM-finalen mot Luleå.

– Jag kände att jag ville ha en förändring och Brynäs är en klubb som satsar varje år. Det ska bli riktigt kul att komma dit och jag hoppas kunna fortsätta ta kliv i min utveckling och bli ännu viktigare för laget.

Målsättningen är glasklar – det är SM-guld som gäller. Felizia Wikner- Zienkiewicz var och nosade på guldmedaljen redan 2019/2020. Men efter vinst i första matchen av finalserien mot Luleå ställdes resten av säsongen in och ingen vinnare korades.

– Det var tungt och ett ganska märkligt sätt att hantera situationen på. Samtidigt får man acceptera att allt med corona var väldigt nytt då.

Spelat OS

Felizia Wikner-Zienkiewicz har vid ett flertal tillfällen representerat ungdomslandslagen där ett brons i U18-VM är den största meriten. 2020 debuterade hon för Damkronorna och har sedan dess gjort drygt tjugo landskamper. I vintras var hon en del av den svenska OS-truppen.

– Att vara med i landslaget är så klart väldigt roligt och ett mål man har haft sedan man började spela ishockey. Utöver sitt klubblag är det i landslaget man vill spela.

Känner du att du har en säker plats i landslagstruppen framöver?
– Nej, man har aldrig en säker plats och är alltid lite nervös när truppen tas ut. Sedan blir konkurrensen bara hårdare och hårdare för varje år så det gäller att prestera hela tiden.

Hon berättar att damhockeyn har tagit stora kliv sedan hennes första år i SDHL. Träningstiderna har förbättras och fler spelare får ersättning för att spela ishockey. Men på den internationella scenen har Sverige fortfarande en lång väg att vandra för att kunna mäta sig med de allra bästa nationerna. När Damkronorna ställdes mot Kanada i OS-kvartsfinalen föll man med hela 0–11.

– Intensiteten på isen måste upp. Man måste vara snabbare både tekniskt och mentalt. Allting behöver upp ett snäpp för att vi ska kunna mäta oss med de nationerna.

Ett steg för att närma sig den internationella toppen är att SDHL från och med nästa säsong tillåter tacklingar på ett annat sätt än tidigare.

– Det ska bli intressant att se om det kan gynna oss. Många tror att det kommer ställa högre krav på oss spelare men det ska bli kul att se effekten av det.

Är du en spelare som gillar att smälla på?
– Nej. Det är väl snarare jag som får smällarna, säger hon och skrattar.

Innan flytten till Gävle väntar nu några veckor hemma hos familjen i Kungsbacka. En stad som fortfarande ligger Felizia Wikner-Zienkiewicz varmt om hjärtat trots att det var längesedan hon bodde här.

– Jag är väldigt hemmakär egentligen. Även om jag bott på andra ställen i ganska många år nu så är det fortfarande Kungsbacka som är hemma för mig.

Hur ofta kan du åka till Kungsbacka under säsong?
– Det beror mycket på hur matcherna ligger och nu med covid har det inte blivit lika mycket. Tyvärr blir det inte så ofta.

Vad ska du göra under semestern?
– Det blir jobb ett par veckor men annars ska jag bara vara med familj och vänner. Träna också, så klart, säger Felizia Wikner-Zienkiewicz.


Fakta: Felizia Wikner–Zienkiewicz
Ålder: 22 år
Intressen: Orientering, umgås med familjen och vara ute i naturen.
Tittar på: Mycket sjukhusgrejer. Grey's Anatomy bland annat.
Lyssnar på: Musik, inte så mycket poddar längre. Har ingen favoritartist.


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.