FAMILJ 2021-08-16 KL. 19:00

Häng med på vandring till Borgudden

Häng med på en spännande vandring från Naturum Fjärås Bräcka till fornborgen Borgudden. 

Häng med på vandring till Borgudden
Mattias Isaksson och vandringsgruppen vid fornborgen Borgudden.

TV-klipp och nyheter

Guiden Mattias Isaksson tar täten under en guidad vandring ut på Borgudden. Med på turen är också Evelina Wittek, naturvägledare på Naturum, som håller i en del egna vandringar.

– Det är väldigt populärt att komma ut i naturen och vandra under pandemin. Intresset är mycket stort, säger Evelina Wittek.

Start vid Naturum


Vandringen börjar vid Naturum. Där samlas cirka tio förväntantasfulla vandrare med bra skor och ryggsäckar med fika, väl förberedda inför tre timmars vandring.

Det är ungefär en och en halv mil som vi går, tror jag. Anledningen till att det tar så pass lång tid är att Mattias Isaksson är som en levande uppslagsbok, som berättar om viktiga platser, människor, historier och allt som är värt att veta under flera stopp på vägen. Detta är mycket uppskattat av deltagarna.

Mattias Isaksson berättar att skogen förmodligen var mer öppen förr.

– Vi kan tänka oss att allt det som är åkermark i dag var ljunghed eller väldigt våt mark, säger Evelina Wittek.

– Ja, betesdjur var stort. Onslaborna skattade salt och tyger och i inlandet var det trävaror och honung. Det här med honung i trakten går långt tillbaka i tiden. Honung och bivax är ett av de få sötningsmedel vi har innan sockret. Honungen och bina antogs även ha en del magiska egenskaper, säger Mattias Isaksson.

Perfekt som hamnvik


Innan vi kommer fram till fornborgen stannar vi på en strand vid sjön Lygnerns södra ände för att fika. Borgudden är vackert belägen intill vattnet och Mattias Isaksson förklarar att man bör se sig om efter fina utsiktsplatser i skogen när man är ute och vandrar. Finns det en fin plats där man känner att man vill sitta och fika, så är det med största sannolikhet någon annan som tänkt samma sak. Därför kan man se sig om efter husrester eller fornborgar på en sådan plats.

Stranden bredvid Lygnern var perfekt som hamnvik för Borgudden, eftersom det var långgrunt där och människor kunde ro och segla. Fornborgen ligger på en kulle ovanför stranden i ganska brant terräng. Det som finns kvar är stora och små stenar. Utan guidens kunskap hade jag aldrig förstått att det var en fornborg.

– Platser som inte används byggs inte upp igen. Så har det varit hos mänskligheten, förklarar Mattias Isaksson och fortsätter:

– Hur länge fornborgen har varit använd, det kan vi inte säga förrän utgrävningar gjorts här, men det vi kan se är att det är en ganska så ordentlig mur som man har byggt upp här. Den har dock rasat ut och varit lite högre än vad den är nu. Det är kallmurad sten.

Muren är inte så hög, kan man tycka, men den var tillräckligt hög för att ingen skulle kunna klättra över den. Det var en försvarsställning, där angriparna kom från lägre terräng. Angriparna var tvungna att skjuta uppåt med sina pilbågar, medan de som bodde på fornborgen hade lättare för att träffa sina angripare, eftersom de sköt nedåt. Även slungstenar var lättare att kasta från fornborgen.

– Hela området här framme blev en ren dödsfälla. Det kan även ha funnits fler hinder längre fram så att angriparna inte bara kunde springa rakt fram mot muren, säger Mattias Isaksson.

Kulturrik bygd


Intill borgen har någon placerat ut små prydnadstomater i mossan. Det ser gulligt ut. Ur ett hål i ett träd tittar en prydnadshund fram.

Mattias Isaksson har på sig kläder, som i alla fall till viss del, knyter an till det han ska prata om.

– Kläderna jag har i dag är tidstypiska för ungefär 400-talet efter Kristus. Att bära långbyxor ansågs barbariskt. Kortbyxor var okej, men långbyxor ansågs inte bra, säger han.

Två av vandrarna som är med på turen, Ann-Charlott och Mats Alstrin, bor i Kållered, men Ann-Charlott spenderade mycket tid i Fjärås om somrarna när hon var barn.

– Det finns så mycket kultur här i bygden. Så mycket man inte vet om. Det är fascinerade att folk bott här i så många år och bedrivit handel. Tack vare guiden faller så många saker på plats. Bräckan har alltid varit speciell för mig, men nu har jag fått lära mig så mycket mer än om bara fornborgen. Jag är verkligen nöjd med vandringen, säger hon.

Sonja Erlandsson flyttade till Sverige från Tyskland 2019, delvis på grund av hon älskar den svenska naturen och allemansrätten, som gör att alla har möjlighet att komma ut i skog och mark.

– Det är frihet att vara ute i naturen. Jag tycker det är toppen att gå med guide. Om du går själv ser du inte allt och förstår inte vad det är du ser.

Läs fler nyheter här

Många njöt av Naturum i vinterskrud: "En bra dag med snö"



TV-klipp och nyheter

Tio år sedan branden i Innerstaden
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 11:00
Premium

Tio år sedan branden i Innerstaden

Beskedet om byggstart var efterlängtat

Patient låg i sin egen avföring
VÅRD 2024-04-23 KL. 07:45
Premium

Patient låg i sin egen avföring

Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Premium

Therese tävlar i Yrkes-SM

Svårläkta sår i Innerstaden
BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Premium

Svårläkta sår i Innerstaden

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån
FAMILJ 2024-04-21 KL. 17:55
Premium

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån

I helgen ställer hon ut på Löftadalens folkhögskola

ISHOCKEY 2024-04-21 KL. 15:45
Premium

"Jag vill spela upp Hanhals i seriesystemet"

Flera tunga förlängningar – men ett frågetecken

Veckans rosor
NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00

Veckans rosor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 11:00
Tio år sedan branden i Innerstaden
Premium | VÅRD 2024-04-23 KL. 07:45
Patient låg i sin egen avföring
Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 17:30
Godaste äpplena får du med ympning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.