HANDBOLL 2021-05-11 KL. 19:09

Mästartränaren om comebacken

Rustan Lundbäck har vunnit SM-guld på dam- och herrsidan. Men han har valt att nobba alla anbud de senaste åren. Så hur gjorde HK Aranäs för att få 58-åringen att göra comeback?

Mästartränaren om comebacken
HK Aranäs får in ett meriterad namn i ledarstaben i form av Rustan Lundbäck.Det är framförallt i storklubben IK Sävehof som Rustan Lundbäck gjort sig odödlig. Han ledde damlaget runt millenniumskiftet – det slutade med SM-guld 2000. Sedan dess har klubben varit en ständig utmanare om titeln. Efter det hoppade tränaren över till herrarna och ledde dem till klubbens första SM-titlar på herrsidan – det blev tre guld innan han klev av 2010. Efter det har Rustan Lundbäck bara tränat BK Heids damer en vända, i övrigt har mästartränaren hållit sig borta från planen. Nu är han alltså en i trion som tar över HK Aranäs damer. De andra två är Hanna Grundén som var assisterande tränare under fjolårssäsongen och Morris Lundin som plockades in för att vara ungdomsansvarig på tjejsidan. 26-åringens ansvarsområde har nu växt.

– De var ihärdiga, men det kanske andra också har varit, säger Rustan Lundbäck på väg ner till Skåne för att besöka dottern Amelia Lundbäck som är i full gång med att spela SM-final. Sedan fortsätter han:

– Det låter som att Aranäs har något på gång. Det är en bra förening med bra folk, och den är stor. Jag har fått en bra uppfattning. Förutsättningarna finns för att vara en SHE-klubb.

 

Kommer sätta spelmodellen


Mölndalsbon berättar att han inte släppt kontakten med sporten helt de senaste åren. Det varit en del mentorskap åt spelare och tränare. Rollen i HK Aranäs är inte helt spikad även om de stora dragen är satta.

– Jag hoppas kunna dela med mig. Det är inga duvungar så vi kommer ha ett gemensamt utbyte, jag kommer inte vara en diktator men det kommer nog vara jag som sätter sättet att spela.

I dagsläget ser det inte ut som att Rustan Lundbäck kommer att vara matchcoach – det ansvaret ligger på Morris Lundin och Hanna Grundén.

– Vi ska nyttja varandras egenskaper så bra som möjligt. Det kanske inte blir ett jättetraditionellt tränarskap men det som varit sedan stenåldern behöver inte vara det bästa. Vi får vara flexibla, säger han.

 

Svagheten i dagens handboll


Rustan Lundbäcks roll kommer främst att vara i träningsmiljön. Han ska leda pass och sätta spelmodellen. 58-åringen har sett att sporten vandrat kraftigt åt mer fysik och snabbare spel. Men en väsentlig beståndsdel har de flesta glömt att plocka med.

– Jag vill föra in smartness och medvetenhet. Det kommer alltid att vara en utveckling med snabbare och kraftfullare handboll. Men man får inte lämna klokskapen och medvetenheten bakom sig. Jag gillar när det finns en klokskap och man vet vad man sysslar med. Generellt har den delen börjat släpa efter. Man behöver fatta att hur jag beter mig på en sida gör att det kan bli mål på den andra sidan.

 

Mer om e-tidningen:

Läs e-tidningen här

 

Är du prenumerant? Kom igång här.

Instruktionsfilm: 

[embed]https://youtu.be/EC8RertgYzU[/embed]

 

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Undersköterska – ett  yrke med många möjligheter
VÅRD 2021-10-20 KL. 10:32

Undersköterska – ett yrke med många möjligheter

Kaparen tillbaka i finrummet
SPORT 2021-10-19 KL. 22:00

Kaparen tillbaka i finrummet

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Gata i Kullavik på topplistan
NYHETER 2021-10-19 KL. 17:00

Gata i Kullavik på topplistan

Tennishall fick bygglov - trots protester
NYHETER 2021-10-19 KL. 15:11

Tennishall fick bygglov - trots protester

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.