HANDBOLL 2022-06-17 KL. 16:00

Hårt arbete lönar sig – Aranäs ekonomi på fötter igen

Av Eric Andersson

HK Aranäs har sedan många år tillbaka dragits med ekonomiska bekymmer. För bara två år sedan hade klubben ett negativt eget kapital på 1 600 000 kronor. När senaste räkneskapsåret nu summeras finns det inga röda siffror kvar.

Hårt arbete lönar sig – Aranäs ekonomi på fötter igen
Efter två år med rejäla plusresultat har HK Aranäs, med klubbchef Johan Falk i spetsen, fått kontroll över sin ekonomi igen. Foto: John Skoglund

HANDBOLL. När HK Aranäs inför pandemitomma läktare tog klivet upp i handbollsligan inför säsongen 2020/2021 hade klubben ett negativt eget kapital på minus 1 600 000 kronor och leverantörsskulder på en knapp miljon.

– Det var där vi började det stora arbetet med hur vi skulle komma på fötter igen och satte upp en ekonomisk plan. Vi började strukturera upp våra intäkter och utgifter för att skapa en kontroll över vår ekonomi, säger Johan Falk, klubbchef i HK Aranäs.

En regel säger att om du tar klivet upp i handbollsligan med ett negativt eget kapital, är det okej. Men är det inte återställt inom tre år tvångsdegraderas klubben.

– Man kan säga att det var en tuff uppgift för en klubb som inte gått plus på många år. Lägg där till en coronapandemi med tomma läktare och allt vad det innebär.

Plusresultat

Men tack vare hårt arbete och ökade intäkter är klubbens ekonomi nu på fötter igen. Förra året betades ungefär hälften av det negativa kapitalet av när Aranäs redovisade ett plusresultat på 750 000 kronor. När klubben hade årsmöte tidigare i veckan där resultatet för senaste räkneskapsåret presenterades var hela det negativa kapitalet borta. Klubbens omsättning har ökat med ungefär två miljoner och man redovisade ett plusresultat på 1 046 000 kronor.

– Jag och Mattias (Hallendorff, ordförande) hade en målsättning att beta av det negativa kapitalet på två år istället för tre. Det hade varit riktigt mäktigt och samtidigt skickat en signal om att vi är på riktigt. Vi lyckades med det tack vare stenhårt jobb och kostnadsbesparingar, berättar Johan Falk.

Vilken är den största anledningen till årets resultat?
– Det största lyftet i år är bytet av materialleverantör från Kempa till Hummel. Sedan har vi nästan dubblat sponsorintäkterna jämfört med förra året. Men framförallt har vi skaffat oss en enorm kontroll över våra utgifter.

Johan Falk berättar att Aranäs kommande räkneskapsår siktar mot en nollbudget. Men inflation kombinerat med ökade materialkostnader gör att det kommer krävas ett hårt arbete även framöver.

– Kostnadsökningen på material har varit enorm och det slår hårt mot en stor förening med många aktiva som kräver mycket material. Priset på en burk klister till exempel har ökat med 80 procent och generellt har materialet blivit 30–35 procent dyrare. Vi behöver fortsätta hålla i handbromsen, samtidigt som vi gasar.

Klubbens ekonomi beskrivs av Johan Falk som kontrollerad. Men några större ekonomiska satsningar på spelarbudgeten för seniorlagen är det inte tal om i nuläget.

– Spelarbudgeten är till stor del oförändrad. Vi kan inte riskera något genom att springa till varenda agent och fråga om deras dyraste spelare. Man får ta små, små steg framåt och göra smarta affärer. I vår värld ska vi aldrig behöva värva in bredd, det tar vi underifrån. När vi tar in något utifrån ska det vara spets.

2023 blir 2026

HK Aranäs har under flera års tid arbetat mot vision 2023. En vision som bland annat säger att både herr- och damlaget ska vara slutspelslag i högstaligan samt att Aranäs ska vara Sveriges mest attraktiva handbollsförening. Men visionen byggde på att en ny arenahall skulle stå klar 2023. Som bekant finns det ännu ingen arenahall i Kungsbacka, vilket har inneburit att det numera är 2026 som gäller.

– Även om vi har uppnått mycket i visionen var det rimligt att revidera den i och med att arenan ännu inte är på plats. Men det ger oss samtidigt möjligheter att åstadkomma sportsliga framgångar under tiden för sedan att kunna fylla arenan när den väl är klar.

Hur ska ni locka mer publik till matcherna?
– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Sportsliga framgångar är en stor del, men även att fortsätta leverera en bra evenemangsupplevelse. Jag har varit runt på många elitarrangemang under året och i mitt tycke är det bara Kristianstad som levererar en bättre upplevelse än oss. När man går på Aranäs ska det vara en större upplevelse än bara 60 minuter handboll.

Kommande år blir Johan Falks första år utan coronarestriktioner och det första ordinarie verksamhetsåret på tre år. Uppdraget med att få ordning på ekonomin får anses vara avklarat, men hans ambitioner med Aranäs är högre än så.

– Egentligen hade jag kunnat hoppa av nu och säga att mitt uppdrag att få rätsida på ekonomin var slutfört. Men jag är inte klar här utan vill vara med på resan framåt.

Hur långt ska resan ta er?
– Nu är det mina personliga målsättningar och ambitioner, inte klubbens uttalade. Men jag ser HK Aranäs som en ny stormakt inom svensk handboll och är helt övertygad om att vi kommer bli det. Hur lång tid det tar får vi se, men förutsättningarna finns. Man måste sikta högt och jag vill slåss om de finare medaljerna 2026, säger Johan Falk.


SENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Olycka på E6 – en till sjukhus
BLÅLJUS 2022-09-28 KL. 08:23

Olycka på E6 – en till sjukhus

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Kaptenen sågade insatsen:
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:35

Kaptenen sågade insatsen: "Oacceptabelt"

Nu öppnar rymdobservatoriet för allmänheten
NYHETER 2022-09-27 KL. 18:00

Nu öppnar rymdobservatoriet för allmänheten

Lokala partiet tar sikte mot viktiga poster
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:00

Lokala partiet tar sikte mot viktiga poster

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter