Annons

Genombrott i utredning av 24 år gammal våldtäkt

Överfallsvåldtäkten mot en åttaåring i Billdal har varit olöst i 24 år. Nu kan fallet vara på väg att nystas upp – det efter att en misstänkt man har anhållits och begärts häktad.
Nyheter | 01 Mars 2019 14:09

Överfallsvåldtäkten mot en åttaåring i Billdal har varit olöst i 24 år. Nu kan fallet vara på väg att nystas upp – det efter att en misstänkt man i 60-årsåldern anhållits och nu begärs häktad.

 

Det var i september 1995 som en åttaårig flicka utsattes för en grov överfallsvåldtäkt i ett skogsområde inte långt från Billdals kyrka. Flickan var på väg hem från skolan när hon drogs in i skogen av en för polisen okänd gärningsman. Flickan våldtogs och utsattes för kraftigt våld. Om ett år skulle brottet ha preskriberats, men nu har stora framsteg gjorts i utredningen, enligt GP.

 

I går, torsdag, anhölls nämligen en man misstänkt för grov våldtäkt. Enligt handlingar från tingsrätten som GP har tagit del av är personen misstänkt för en våldtäkt i Billdal som enligt ärendenumret begicks 1995. Källor har uppgett för GP att mannen hittades via ett släkt-dna och den misstänkte mannen ska ha lämnat dna-spår på brottsplatsen 1995. Men på grund av att han inte finns i registret har det saknats jämförelsedata, rapporterar GP. Däremot finns i registret en anhörig till mannen, och det var likheten mellan deras dna som ska ha fått polisen att agera.

– Vi begärde en familjesökning på det DNA-spår vi har i ärendet och har fått ett utfall mot ett antal personer i DNA-registret som i fallande skala bedöms kunna vara tänkbara släktingar, antingen barn, förälder eller syskon till vår förövare, säger Anders Eriksson som är chef för Kalla fall-gruppen på utredningsenheten i region Väst i ett pressmeddelande.

– Vår begäran i det aktuella ärendet behandlades som ett av de första och vi fick resultatet tämligen omgående. Sett ur vårt perspektiv i nuläget så finns det ju bevisligen förutsättningar för att familjesökningen kan vara ett oerhört betydelsefullt verktyg.

 

Den misstänkte mannens advokat säger till GP att han inte har några kommentarer alls i nuläget.

 

Norra Halland har tidigare rapporterat om utredningen, där hundratals män har topsats. Polisens Kalla fall-grupp bad förra året Kungsbackapolisen om hjälp med topsning av tio män. Topsningen av de tio männen avslutades i slutet av maj i fjol.

Topsning är ett verktyg som polisen använder regelbundet:

– Det är egentligen bara vid snatterier eller ringa narkotikabrott som vi inte gör det. Och vi får en hel del återkoppling från NFC att vi fått träff i ett ärende. Även om brottet då hunnit bli preskriberat är det intressant för oss att veta vad en person kan ha gjort tidigare, har Anna Lindqvist, polisinspektör i Kungsbacka, tidigare sagt till Norra Halland.

 

UPPDATERING 14.53

Under fredagen begärdes mannen häktad, skriver polisen i ett pressmeddelande. Mannen, folkbokförd på en adress i Västsverige, kallades till polisen för att topsas men dök aldrig upp. Polisen, som då blev ännu mer intresserad av mannen, åkte till hans bostad men fann den tom. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde han under torsdagen gripas i Halland och föras till Polishuset i Göteborg. Det är ännu oklart på vilken ort gripandet skedde, men det ska enligt åklagaren ha skett i norra Halland.

 

Nu begär vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand mannen häktad, misstänkt för den grova våldtäkten:

– Det är en stor framgång att vi äntligen har lyckats hitta honom. Så många års engagemang och arbete ligger bakom detta. Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt, säger Thomas Ahlstrand i pressmeddelandet.

 

Häktningsförhandling blir det i helgen, troligtvis i morgon, i Göteborgs tingsrätt.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Skola Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare ...

Se upp för giftiga alger innan du badar

Nyheter Värmen håller i sig och lockar till havsbad i helgen. Men kommunen manar till försiktighet. Många ...

Grand prix dressyr i helgen

Sport Kungsbacka ridklubbs dressyrtävlingar i helgen sträcker sig från ponny till FEI program för unga hästar, ...
Annons