Annons

Kalla fall letar gärningsman i Kungsbacka

En 8-årig flicka utsattes för en grov överfallsvåldtäkt och misshandlades svårt av en okänd man. Sedan 1995 då brottet inträffade i Billdal, är fallet olöst. Nu har polisens Kalla fall-grupp bett Kungsbackapolisen om hjälp.
Nyheter | 22 Maj 2018 14:50

En 8-årig flicka utsattes för en grov överfallsvåldtäkt och misshandlades svårt av en okänd man. Sedan 1995 då brottet inträffade i Billdal, är fallet olöst. Nu har polisens Kalla fall-grupp bett Kungsbackapolisen om hjälp.

 

Den grova våldtäkten i Billdal 1995 är det enda fallet som Grova Brotts grupp i region Väst arbetar med, som inte rör mord eller mordförsök. Utredningen har öppnats upp gång på gång under åren, och fler än 350 personer har topsats för DNA-prov.

Nu har tio män i Kungsbacka kommun valts ut för topsning.

– Vi har skött det mesta själva i Kalla fall-gruppen tidigare, men för att få mer fart har vi nu tagit hjälp av våra lokalpolisområden, säger Kirsten Ramming Bernhardsson, på Kalla fall.

 

Det var den 14 september 1995 som den åttaåriga flickan cyklade hem från skolan, strax efter lunchtid. I ett skogsområde inte långt från Billdals kyrka blev hon överfallen av en okänd man som släpade upp både henne och hennes cykel i skogen.

– Där blir hon utsatt för en grov våldtäkt och en misshandel. Det finns inga vittnen till händelsen, men en person träffar på flickan när kommer ner i centrum utan byxor och är blodig, säger Kirsten Ramming Bernhardsson.

År 2020 preskriberas brottet. Nedräkningen började först när flickan fyllt 18 år.

 

Gärningsmannen lämnade biologiska spår efter sig men 1995 fanns inte dagens DNA-teknik. Med hjälp av salivprov jobbar man nu med att utesluta män som kan ha haft möjlighet att begå brottet.

– Vi har gjort en slagning utifrån signalementet på personer och jämfört med folkbokföringen vilka som varit skrivna och bott i området. Sedan kollar man om de förekommer i sexualbrott, har varit misstänkta för sexualbrott eller på annat vis kommit in som ett tips, säger Ramming Bernhardsson.

 

Eftersom signalementet kommer från en åttaårig flicka som blivit utsatt för ett trauma, är åldersspannet stort.

– Hon sa man cirka 30 år med kortklippt rakt brunt hår, jeans och en jacka. Så vi har tittat på personer som år 1995 är 18 år upp till 60 år, säger hon.

 

I Kungsbacka kommun har Kalla fall valt ut 10 personer som Kungsbackapolisen har kallat till topsning. Den sista mannen topsades i veckan.

– Det bygger på frivillighet. Men om de vi kallar inte kommer frivilligt så tar vi kontakt med åklagaren och kan åka och hämta personen, säger Anna Lindqvist, polisinspektör i Kungsbacka.

 

Alla tio har fått kallelsen via telefon utom en person som polisen inte fick tag korrekta uppgifter till.

– De flesta kommer hit inom tio minuter och vill ha saken avklarad. De blir ju väldigt förvånande såklart, det är nog ett av de mer speciella samtalen jag har ringt. Om någon inte haft möjlighet att ta sig till polishuset så har erbjudit oss att komma hem till personen i fråga, säger Anna Lindqvist.

 

Topsning är ett verktyg som polisen använder regelbundet.

– Det är egentligen bara vid snatterier eller ringa narkotikabrott som vi inte gör det. Och vi får en hel del återkoppling från NFC att vi fått träff i ett ärende. Även om brottet då hunnit bli preskriberat är det intressant för oss att veta vad en person kan ha gjort tidigare, säger Anna Lindqvist.

 

Salivprovet skickas sedan till NFC, nationalforensiskt centrum. Om det inte blir en matchning så slängs provet. Annorlunda är det när polisen topsar en misstänkt som döms för ett brott. Då sparas DNA hos NFC för att kunna matchas mot både nya och gamla brott.

 

Eftersom mer än 20 år har gått sedan brottet ägde rum finns det en möjlighet att gärningsmannen har avlidit.

– Då gäller det att hitta rätt anhörig till den avlidna för likvärdigt DNA-test. Säkrast är alltid mamman, men är det en äldre person är det inte säkert att hon finns i livet. Det kan vara lite mer problematiskt för pappan, där vet man inte lika säkert att han är personens biologiska förälder, Kirsten Ramming Bernhardsson.

 

Trots att många år gått sedan det grova brottet hoppas polisen fortfarande på att få tips från allmänheten. Tipsen kan lämnas via telefon 114 14, eller polisen.se, där man kan uppge telefonnummer och mail (eller vara anonym).

– Vi är intresserade av att komma i kontakt med folk som bott i området vid den här tidpunkten, om de har sett eller hört något. Vi tar emot alla tips vi kan få.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...

Tågtunnel en usel lösning

Trafik Vem vill ha en tågtunnel genom Kungsbacka för 12 miljarder och en byggtid på tolv år? Troligen ingen. Dä...

Nu fixas badplatserna inför högtryck

Nyheter Sol och lite varmare väder väntas de närmaste dagarna. Och just nu arbetas det för fullt ...
Annons