FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Av Oliver Marshall

Mer än två månader har gått sedan Sverige snubblade på målsnöret i OS-finalen mot Kanada. För Fridolina Rolfö har tiden efter turneringen inneburit en bearbetning av förlusten, samt en flytt till ett nytt land och världens bästa klubblag.

Rolfö om OS-mardrömmen:
Stjärnan från Kungsbacka vill helst glömma OS-finalen, men trivs i sin nya hemstad. Foto: Arkivfoto Christian Johansson

FOTBOLL. Den tyska currywursten har bytts ut mot spansk paella och tapas. För restaurangälskande Fridolina Rolfö har skiftet mellan Tyskland och Spanien varit en fröjd för matsinnet.
– Gud ja. Det finns så mycket bra restauranger här och jag försöker gå ut så mycket som möjligt. Att äta på stan är något jag verkligen tycker om, säger Rolfö.

Matomställningen har gått smärtfritt, liksom flytten i stort. Stjärnan från Kungsbacka verkar stortrivas i sin nya stad, Barcelona.
– Det känns bra, allt har kommit på plats och man vet hur saker fungerar nu, säger hon.
Känner du dig inte som en turist längre?
– Både och. Jag känner mig mer som en "local" nu, man får ju de bra ställena rekommenderat till sig och inte turistställena.

Gillar medelhavslugnet
Det finns dock två stora skillnader Rolfö märkt av efter flytten, den ena är kommunikationen, som nästan helt och hållet sker på spanska.
– Vi är två spelare som får det lite översatt för oss, men väldigt många spelare är spanska så det är spanska rakt igenom. En vanlig dag har vi först träning och sedan har jag spanskalektion efter, säger Rolfö.

Den andra stora skillnaden är mellan den tyska och spanska livsstilen, vilket inte har varit lika tufft att komma in i.
– Det är stora kontraster. Det är väldigt mycket mer avslappnat och inbjudande här, vilket jag gillar. Exempelvis med tider, i Tyskland var man alltid i god tid med allt, här kommer man precis innan.

OS-mardrömmen
Tiden efter OS har annars varit en tid av bearbetning för Fridolina Rolfö. Turneringen i sig var lyckad rent personligt för anfallaren, som med avgörande prestationer var en av de stora stjärnorna i turneringen.
– Turneringen kändes bra och jag trivs bra i landslaget. Jag fick fram mina styrkor och gjorde ett par mål och assist. Sedan är det speciellt med OS, kroppen kunde inte återhämta sig. Man hade önskat att det blev en bättre final med pigga ben, säger Rolfö.

Finalen blev en mardröm för Sverige, som förlorade på straffar. För Fridolina Rolfö tog den slut redan i förlängningen, men hade hon varit kvar på planen hade hon gärna slagit en straff.
– Ja, absolut.
Hur ofta dyker Caroline Segers straffmiss upp i tankarna?
– Just den straffen dyker inte upp, det är mer hela matchen som dyker upp och det man själv hade kunnat påverka.

För Rolfö, som ofta tittar igenom delar av matcher hon spelat har det aldrig varit aktuellt att genomlida förlusten en gång till.
– Finalen har jag inte tittat på. Det är nog den sista matchen jag skulle titta på, säger hon, och fortsätter:
– Det (OS) ligger någonstans där i bakhuvudet. Det blir alltid en besvikelse när man tänker på det. Vi har haft ett läger tillsammans efter OS och det var skönt för oss att bearbeta det lite ihop.

"Något unikt"
Ett guld i VM-slutspelet i Australien och Nya Zeeland 2023 hade lindrat besvikelsen över det missade OS-guldet något. Kvalet till den turneringen har inletts med två segrar, bland annat en 1–0-seger mot Slovakien där Rolfö blev matchvinnare.
– Det är det jag hoppas på, att det här kan sporra oss. Att vi kan lära oss av våra misstag. Ett guld där är det vi siktar mot, och det är ett rimligt mål för oss, säger hon.

Men innan dess ska Rolfö hinna skörda framgångar med sitt nya lag, tillika de regerande Champions league-mästarna FC Barcelona. Till en början har anfallarens speltid varit sparsam, men det är inget som oroar henne.
– Jag hade inte förväntat mig att spela så mycket i början. Det är mycket man ska komma in i taktiskt, men med tiden vill jag spela mer och mer.
Hur har omställningen varit rent spelmässigt?
– Den har varit stor måste jag säga. Det är en helt annan fotbollsstil och ett helt annat tempo, men det är kul att komma till ett lag där spelet är det viktigaste. Det är roligt att gå till träningen varje dag.

En annan fotbollsstil, ett annat tempo, ett nytt språk och en ny kultur. Det är mycket som är nytt i Fridolina Rolfös liv, så även kvalitén på hennes nya gäng.
– Jag har aldrig spelat i ett bättre lag. Det är något unikt med det här laget och det är speciellt att få vara en del av det, säger hon.



TV-klipp och nyheter

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BLÅLJUS 2024-04-26 KL. 09:00
Döms för sex med minderårig flicka
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Entreprenören i final
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Räknade älg med värmekamera
Premium | VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Vårdförbundet går ut i blockad

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.