FOTBOLL 2022-05-20 KL. 22:26

Publikrekord när Lindome bytte hemmaplan

Av Anton Lorentzson

Många kan nog tänka sig roligare saker att göra än att gå på en division 1-match i fotboll på en fredagskväll. Men matchen mellan Lindome och GAIS drog nästan 2000 personer, 1952 för att vara exakt. Så många får inte plats på Lindevi för att kunna genomföra ett säkert arrangemang, så matchen flyttades till Åbyvallen i Mölndal. Antalet i publiken var rekordmånga på en hemmamatch för Lindome.
– Fantastiskt och jättekul verkligen. Gaisarna kanske var lite fler, men Lindomefansen lät också. Kul och trevlig inramning, säger Adam Ekblad, tränare i Lindome.

Ihab Naser var ett hot mot GAIS under stora delar av matchen och skapade många farliga lägen. Foto: Anton Lorentzson

Fotboll: Ettan Södra
Lindome GIF–GAIS 1–3

Svart-vitt mot grön-svart i den ljumma vårkvällen på Åbyvallen. GAIS-supportrarna var fler till antalet och höll igång heja-ramsorna redan från första minut. Ett par bengaler tändes också från bortaklacken. Det verkade ha en god inverkan på de grön-svarta, som pressade högt och gjorde det väldigt svårt för Lindome i inledningen av matchen.

Efter förra omgångens vinst mot Malmö sa tränare Adam Ekblad att de skulle gå in mot GAIS med samma inställning som alltid - att kontrollera matchbilden och ha en trygg defensiv för att skapa chanser offensivt. Lindome kanske inte kontrollerade matchbilden, men laget växte in i matchen mer och mer. I den 18:e matchminuten hade de också ett ypperligt läge att ta ledningen. Fredrik Johansson Zanjanchi rann igenom på sin högerkant och försökte placera in bollen vid den första stolpen. Men Mergim Krasniqi, GAIS målvakt, med meriter från allsvenskan läste avslutet och kunde rädda det något tama skottet.

Lindome höll mer och mer i bollen ju längre halvleken led. De båda lagen hade varsin jättechans och ett par halvchanser hit och dit, men det var mållöst när lagen gick till halvtidsvila. Pressläktaren låg i anslutning till det stora bortaföljet och efter de första 45 minuterna hördes en hel del missnöjda kommentarer med att man fortfarande inte ledde mot lilla Lindome.

– Förutom första kvarten så gör vi en bra första halvlek. Vi har ett friläge och en nick från nära håll. Vi borde nog gjort mål i första. Andra halvlek är jämn, det blir lite Hawaii-fotboll och båda lagen skapar lägen, säger Adam Ekblad.

Fyra mål på 17 minuter
I den andra halvleken var det hemmalaget som hade de första 15 minuterna. Man skapade också två fina lägen att ta ledningen under de första fem minuterna av andra halvlek genom Johansson Zanjanchi och Ihab Naser. Det första målet skulle komma och det var GAIS som gjorde det. Samtidigt som Lindome hade sin bästa period under matchen så kom GAIS ytterforward runt på sin vänsterkant och drev ner mot kortlinjen. Parallellt med den och strax innan målet spelade han in till en fristående GAIS-spelare som troligtvis gjorde sitt enklaste mål i karriären. Kvällens högsta jubel utbröt och ytterligare pyroteknikpjäser brändes av från bortaföljet.

– Psykologiskt tungt såklart. Vi kände att vi hade medvind då och hade övertaget. Det kom väldigt dåligt det målet. Det är en jämn match med små marginaler, säger Ekblad.

Endast fem minuter senare kom nästa kalldusch för Lindome. Återigen hamnade bollen på GAIS vänsterkant. Denna gången kom ett svepande inlägg som GAIS-spelare nådde högst på. Trots de två snabba målen i baken gav Lindome inte upp. På en hörna nådde Robert Lipovac högst på bortre stolpen. Nicken var lös och bollen dansade på mållinjen, men linjemannen viftade febrilt för mål och reduceringen var ett faktum.

I jakten på kvittering fick GAIS en hörna. Lindome valde då att stanna med tre spelare på mittlinjen för att försöka kontra in ett mål. Det skulle straffa sig. Den korta hörnan spelades till slut in i straffområdet och en grön-svart spelare nådde högst. 1–3 och spiken i kistan.

– Vi försvarar oss bra och skapar många farliga chanser som lika gärna kan bli mål. Sen släpper vi in ett mål, då går det lite neråt. Men vi är starka och kommer upp i nivå igen, vi kämpar hela matchen och det är starkt av oss. Synd att förlora, men en rolig match att spela med mycket publik. Det var som en fest, säger Lindomes Ihab Naser efter matchen.

När GAIS hade gjort matchens första mål brändes pyrotekniska pjäser av och jublet hördes nog ända till Kungsbacka. Foto: Anton Lorentzson

Matchfakta: Ettan Södra
Lindome GIF–GAIS 1–3 (0–0)
0–1 (60), 0–2 (65), 1–2 (69) Robert Lipovac, 1–3 (77)