EXPERTEN FÖRKLARAR 2024-06-28 KL. 16:00

Experterna tipsar: Så ska du tänka på börsen i sommar

Efter en uppgång på börsen under våren ser sommaren ut att bjuda på något sämre tider, enligt flera experter. Samtidigt menar experterna att en eventuell nedgång inte är skäl för att lämna börsen, utan uppmanar i stället till att köpa aktier när priset står lågt.

Experterna tipsar: Så ska du tänka på börsen i sommar

TV-klipp och nyheter

Vissa somrar bjuder på sol och värme medan andra regnar bort. Detsamma gäller för börsen under sommarmånaderna, som på senare år har blandat och gett. Sett över de senaste fem åren har Stockholmsbörsen gett två procent under juni, juli och augusti, men spridningen har varit stor. Somrarna har bjudit på allt från -8 procent, 2022, till +9 procent, 2020, berättar sparekonomen Philip Scholtzé för Nyheter24.

Att investera på börsen är något många svenskar ägnar sig åt, allt från sporadiskt småsparande i aktier till mer frekvent handel med strategier som daytrading. Den volatila sommarbörsen orsakar huvudbry för många av spararna och investerarna. Så hur ska man tänka kring sitt investerande i sommar? Ett flertal experter har nu gett sina utlåtanden kring årets sommarbörs.

Efter uppgången - tror på rekyl

Våren bjöd minst sagt på positiva besked för många sparare. När våren summerades var Stockholmsbörsen upp drygt 10 procent sedan årsskiftet. Huruvida den starka trenden håller i sig över sommaren står oklart, men enligt flera experter väntas nu en rekyl.

Carniegies aktiechef Karl Hedberg var en av de som förutspådde Stockholmsbörsens uppgång under våren. När Hedberg nu ger sin förutsägelse gällande sommarbörsen är det därför många som lyssnar. Den här gången bjuds det dock inte på lika positiva tongångar från Hedberg, som tror på en rekyl.

Johnny Torsell, expert på teknisk analys hos Carnegie, delar sin kollegas uppfattning. Torsell ser liknande mönster som under förra sommaren, menar han i en publicerad teknisk analys. Då föll börsen med nära 12 procent efter en topp som liknar den under våren.

Osäkerhet och oro på börsen

Sommaren präglas dessutom av oro och osäkerhet, något som sällan brukar leda till positiva resultat på börsen. Scholtzé pekar ut krig, lågkonjunktur och en svårprognostiserad räntebana som tre faktorer som kan påverka aktiemarknaden.

Riksbanken har tidigare meddelat att man lämnar räntan oförändrad, vilket var ett väntat beslut enligt experterna. Under pressträffen öppnade riksbankschef Erik Thedéen till och med för räntesänkning redan i slutet av sommaren. I juli ska europeiska ECB och amerikanska Fed ge sina räntebesked, och beskeden i dessa kan ha inverkan på hur börsen går under resterande sommaren.

Experternas råd: stanna på börsen i sommar

Trots att det råder något negativa tongångar kring förväntningarna på börsen i sommar, råder experterna sparare och investerare att stanna kvar på börsen.

Danske Bank, till exempel, menar i sin nyhetsportal att långsiktiga investerare inte bör dra ned på risken trots en eventuellt volatil period på börsen. I stället menar de att man ska lita på att börsen stiger över tid, då det brukar vara en mer framgångsrik strategi än att göra kortsiktiga förändringar i sitt innehav.

Karl Hedberg menar till och med att sommaren kan vara ett bra tillfälle att köpa på börsen. Detta då en eventuell rekyl, med lägre priser, kan ge goda möjligheter att ta position för en starkare avslutning på sommaren. Historiskt sett har det varit värdeskapande att köpa aktier när marknaden går sämre, menar Philip Scholtzé.TV-klipp och nyheter

Säröburgaren är tillbaka
NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Premium

Säröburgaren är tillbaka

Nypremiär för golfrestaurangen efter segdragna konflikten

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen
SPORT 2024-07-23 KL. 20:00
Premium

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen

"Kan förstå att fansen var frustrerade"

Första starten för Beckman
FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Premium

Första starten för Beckman

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Säröburgaren är tillbaka
Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.