Annons

Pfizers vaccin ställer till problem för hemtjänsten

Region Hallands planer på att låta personer med hemtjänst tillhöra den grupp som blir först ut med att vaccineras mot Covid-19 kan delvis vara på väg att gå om intet.

Vård | 05 Januari 2021 11:01

Planerna på att låta landets hemtjänsttagare vara bland de första som vaccineras mot Covid-19 kan delvis behöva skrotas.

FOTO: Pixabay

Orsaken är att läkemedelsföretaget Pfizers vaccin, som hittills är det enda som godkänts för användning i Sverige, inte får transporteras efter att det förberetts för distribution till patient.

Vaccinet kan skadas

Transport av färdigblandat vaccin riskerar att ge så kallade fällningar i vaccinet vilket kan påverka vaccinets verkan.

Att blanda vaccinet på plats, hemma hos de hemtjänsttagare som ska vaccineras, går inte heller. Detta eftersom den aktuella vaccinsorten blandas i 5-6 doser åt gången. Då vaccinet inte får transporteras skulle det innebära att 4-5 vaccindoser gick till spillo varje gång en person med hemtjänst vaccinerades i sitt hem.

Hoppas på snar lösning

Regionerna uppmärksammades på problemet strax före jul. Tills det är löst kommer endast de hemtjänsttagare som för egen maskin kan ta sig till en vårdcentral att kunna vaccineras mot Covid-19.

– För de brukare som inte kan ta sig någonstans avvaktar vi vad Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket säger. Men jag hoppas att det kommer en lösning inom det snaraste, säger Karin Hesselgard – chef för närsjukvården i Halland till Sveriges Radio P4 Halland.

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Husläkarna lockade fler

Vård När Säröledens familjeläkare tvingades starta om med nytt avtal tappade man många patienter. Men nä...

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

En fjärdedel ratar coronavaccinet

Vård En fjärdedel av dem som jobbar inom äldrevården i Kungsbacka har tackat nej till att ta vaccinet mot ...
Annons