DEBATT 2023-11-13 KL. 18:00

Debatt: Nu finns utmärkt möjlighet i Åsa

TV-klipp och nyheter

Det har nyligen tillkännagjorts att Ölmevallaskolans planerade placering i Åsa behöver ändras som en följd av översvämningsrisken i det planerade området. Med anledning av detta vill jag föreslå att man väger in två aspekter i den nya planeringen som görs.

För det första har man nu möjlighet att leda dagvattnet i det aktuella området norrut till Byviken istället för genom samhället och ut i Kungsbackas finaste badstrand (Sörvik). Stranden lockar besökare från hela kommunen och turister från hela Europa. Eventuell lutningsproblemantik kan avhjälpas med en pumpstation.

För det andra att man dammar av Åsa IF:s ide ”Vision 2000 Åsa IF” som presenterades runt millenniumskiftet där man föreslog att den nya skolan (nuvarande Åsa Gårdsskola) skulle byggas på ”Skantzes ängar” det vill säga väster om rondellen i Åsa.

Man föreslog att den nya skolan, en fullskalig idrottshall samt föreningslokaler för Åsa IF skulle byggas på denna plats. Samtidigt skulle verksamheten på Åsa IP flyttas dit med ett flertal nya fotbollsplaner. Förlaget skrotades då det inte fanns någon plan för området.

Huruvida Åsa IF fortfarande vill flytta sin verksamhet dit från Åsa IP går väl att undersöka med föreningen. Det finns fortfarande personer kvar i Åsa IF som då var med på samtalen med kommunens ledande politiker. Möjlighet finns nu att skapa nya, bättre lokaler för föreningslivet i Åsa som man gjort i Onsala och Lerkil.

Det ska även nämnas att underhållet av Åsa IF:s nuvarande lokaler supportas inte av kommunen med hänvisning till att de inte ägs av kommunen, är i för dåligt skick och/eller inte finns med i framtida planer för samhället. Nya lokaler skulle därmed skapa lika förutsättningar för klubbarna i kommunen.

Förseningen med den ändrade planen kan på detta sätt ses som en utmärkt möjlighet.

Tore Johansson
TV-klipp och nyheter

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan
SKOLA 2023-11-27 KL. 07:45
Premium

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan

Skadegörelse och grannar som störs

Dag med marint tema i Onsala
NYHETER 2023-11-26 KL. 17:00
Premium

Dag med marint tema i Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-11-27 KL. 20:08
Kommunen hyllade medarbetare på gala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.