Annons

Daglig mätning ska minska svinn

Kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn.  Allt mäts dagligen och syftet är att matsvinnet på förskolor och skolor ska minska.

Skola | 03 Maj 2021 07:51

Maja Fredholm, projektledare Utveckling och administration, och Louise Marsland, projektledare Måltider, är delaktiga i uppdraget att minska matsvinnet i kommunens förskolor och skolor.

FOTO: privat

Matsvinn

Det finns tre typer av matsvinn inom en måltidsverksamhet.

Kökssvinn: Det matsvinn som uppstår i köket.
Serveringssvinn: Mat från serveringen som inte nått matgästens tallrik och som slängs för att den inte kan tas tillvara.
Tallrikssvinn: Allt som skrapas av från tallriken. 

– Totalt är det en minskning med tre ton om man jämför januari till mars 2020 och samma period i år, säger Louise Marsland, projektledare på Måltider, förvaltningen för Service.

Kungsbacka kommun har i uppdrag att minska matsvinnet inom kommunens förskolor och skolor. Uppdraget har pågått i ett år och varje dag mäts matsvinnet på förskolor och skolor. Tidigare gjordes mätningen en vecka per år.

– Det är stor skillnad för vår verksamhet och det är nyttigt att se. Det som har minskat mest är serveringssvinnet. Om man ser till den totala minskningen när det gäller kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn hade vi visserligen 3000 färre portioner förra året men vi ser ändå att det är en minskning, 50 gram per portion nu jämfört med 57 gram per portion förra året, säger Louise Marsland.

Klimatsmart mat

Målet är att minska matsvinnet i alla led, från inköp till gästens mat på tallriken. Tanken är att föra en gemensam dialog med pedagoger och måltidspersonal kring hur alla kan hjälpas åt. Det är viktigt att skapa både medvetenhet och att alla känner sig delaktiga. För att nå FN:s hållbarhetsmål 2030 behöver matsvinnet närmare halveras för att hamna under 30 gram svinn per portion. Men först är målet att 2023 servera goda måltider med minskad klimatpåverkan, alltså att öka den klimatsmarta maten i kommunens förskolor och skolor.

– Alla enheter ska få ett specifikt delmål. Alla är viktiga och tillsammans kan vi minska matsvinnet, säger Louise Marsland.

Det går åt mycket energi för att lagerhålla, producera, transportera och tillaga mat. Att laga mat som sedan kastas slöseri och det är viktigt att det som tillagas också äts upp.  Hur det ser ut när eleverna tar sin mat, möjlighet att få smaka mindre portioner och måltidsmiljö är några saker som påverkar hur mycket mat som slängs eller inte går åt.

– Vi märker att det är de goda rätterna som chicken nuggets och fiskpinnar som slängs mest! Det kan bero på att man tar mer, säger Louise Marsland.

Vilken rätt är minst omtyckt?
– Det kan vara när vi testat någon ny maträtt som inte barnen känner igen, oftast tar det några gånger för en maträtt att få igenkänningsfaktor. Vi jobbar ständigt med de vegetariska rätterna och vi ser en ljusglimt. Till exempel är chili sin carne (utan kött) bättre omtyckt överlag, säger Louise Marsland.

Den dagliga mätningen är också ett led i arbetet med att bli mer miljövänlig. I kommunens kök källsorteras soporna och matavfallet blir till biogas och biogödsel.

Läs fler nyheter här

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

P-platsen vid Hanhals holme ska bli som förr

Nyheter Arbetet med att återställa parkeringsplatsen vid Hanhals holme är i gång. – Ja, kommunen verkställer länsstyrelsens beslut, ...

Vykortskampanj ska skydda mot bedragare

Politik Blir du uppringd av någon som presenterar sig som vård- eller myndighetsanställd och ber dig logga in ...

Kungsbacka får del av landsbygdspengar

Miljö och natur En laddstation för elbåten ISA i Fjärås Bräcka och digitala hembygdsvandringar i Kungsbacka kommun. Det ä...
Annons