Annons

Byggnader och miljöinsatser prisade

Priserna regnade under första dagen av skördefesten på Tjolöholm.
Först ut var arkitekturpriset och en timme sedan var det dags att avslöja vinnarna av kommunens miljöpris.
Nyheter | 04 Oktober 2019 18:03

Gösta Franséhn från Vrakat och Maja Lidsheim-Haak, Ocean Crusaders får Kungsbacka komma miljöpris 2019 av kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M).

FOTO: Kungsbacka kommun

Arkitekturpriset, som avgörs genom omröstning, delas ut i två kategorier: bostadshus och stadsmiljö.
Vinnare i villaklassen blev villan i Vassbäck, Åsa, med 41 procent av rösterna. Huset är ritat av Fredrik Ljunggren som också har varit byggherre.
– Det känns fantastiskt roligt att vinna med tanke på att det var så hård konkurrens, säger Fredrik Ljunggren i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Stadsmiljöklassen inkluderar kanske inte så mycket just stad som byggen som inte är enfamiljshus och vinnare där blev i år den nya Vallersvikskyrkan i Frillesås. Byggnaden är ritad av Carl-Johan Lindfors och byggherre är Vallersviks ekumeniska församling. Vallersvikskyrkan fick 38 procent av allmänhetens röster.

– Vi är en liten kyrka med 80 medlemmar och en stor vänförening som har hjälp oss i det här projektet. Vi är fantastiskt glada över uppmärksamheten och att ha fått en ändamålsenlig kyrka som smälter väl in i grannskapet, säger församlingens ordförande Henrik Thoursie i ett pressmeddelande på Kungsbacka.se.

Miljöpriset delas i år av organisationerna Ocean crusaders och Vrakat som båda ägnar sig åt samma verksamhet: att rensa hav och strand från plast.
– Det betyder mycket att få miljöpriset, säger Gösta Franséhn på Vraket.
Sedan organisationen startade tidigare i år har över 100 personer, eller vrakare som de själva kallar sig, varit ute och plockat skräp på stränder i Kungsbacka.
– Totalt har vi samlat in 3,5 ton plastskräp, på en 3,5 mil lång sträcka, säger Gösta Franséhn.

Till de 3,5 tonen plastskräp kan man lägga de sex ton som den andra pristagaren, Ocean crusaders plockat i kommunen sedan i våras.
– Det är häftigt att kommunen uppmärksammar det arbete som många gör med att plocka skräp på stränderna. Vi är många som håller på där ute, både volontärer och organiserade, säger Maja Liedsheim-Haak, styrelseledamot i Oscean crusaders.
Oscean crusaders startades ursprungligen i Australien och har nu också en svensk avdelning med säte i Onsala. Här arbetar man bland annat tillsammans med Västkuststiftelsen och Ren kust.
– Vi jobbar bland annat efter deras projekt Strandstädarkartan. Det är en karta som ligger på nätet och där både privatpersoner och organisationer lätt kan kommunicera var de har städat, var det behövs och var det finns skräp som behöver plockas upp, säger Maja Liedsheim-Haak.

 

Motiveringar:

Arkitekturpriset

Villan i Vassbäck, Åsa
På en tomt med ett unikt läge, högst upp på en klippa med en hänförande utsikt över havet har byggherren byggt ett solfjäderformat hus i olika höjder med ljusgrå träpanel. Huset sticker ut med stora fönsterytor mot sydväst men smälter ändå väl in i miljön.

Vallersvikskyrkan i FrillesåsMed ett fantastiskt läge vid havet bland husvagnar, tält och bostadshus har församlingen byggt en kyrka som också är en samlingspunkt, musiklokal och café. Huset är uppfört i samklang med platsen och andas enkelhet i en välkomnande stil med naturmaterial som trä och betong.

Miljöpriset

Ocean Crusaders
Ocean Crusaders främsta mål är att utbilda barn och unga om vår marina miljö och hotet som nedskräpningen innebär. Samtidigt som de sprider kunskap är de själva ute och städar kusten och våra vattendrag fria från skräp. 

Vrakat
Med sitt engagerande arbete för miljön utmed vår kust öppnar de upp mångas ögon för vilket allvarligt hot plasten utgör. Tillsammans med invånarna har de samlat ihop mängder med skräp utmed Onsalas havsband.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Politik för unga sätts under luppen

Skola Snart är det dag för Kungsbackas åttondeklassare och tvåorna på gymnasiet att känna efter lite extra hur ...

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...

Kyrkogatan fixas för nya möjligheter

Nyheter Stenplattor, ramper och sommargata. När Kyrkogatan nu färdigställs är planen att öppna upp för nya grepp. – ...
Annons