Annons

Blir ingen extern utredning av hemtjänsten

Personal som går på knäna och vårdtagare som inte får insatser som de betalat för – det har Norra Hallands granskning av hemtjänsten visat. Rapporteringen fick partiet Kungsbackaborna att föreslå en extern utredning av omsorgsverksamheten. Nu står det klart att det inte blir någon utredning.
Nyheter | 15 Juni 2018 08:04

"Vi jobbar med de mest utsatta" menar personal från hemtjänsten.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

Personal som går på knäna och vårdtagare som inte får insatser som de betalat för – det har Norra Hallands granskning av hemtjänsten visat. Rapporteringen fick partiet Kungsbackaborna att föreslå en extern utredning av omsorgsverksamheten. Nu står det klart att det inte blir någon utredning.

 

Det blir ingen extern utredning av kommunens omsorgsverksamhet. Efter att Norra Halland under våren avslöjat en rad brister inom den kommunala hemtjänsten föreslog Kungsbackaborna en extern utredning för att få klarhet i omfattningen av bristerna.

 

I en interpellation till Fredrik Hansson (C), ansvarigt kommunalråd för den politiska beredningen av frågor i Vård och omsorg och i den politiska samordningen mellan nämnderna, ställde Roger Larsson (KB) frågan:

”Kommer du att tillse att det görs en extern utredning om vår omsorgsverksamhet?”

Fredrik Hansons svar i talarstolen under torsdagens fullmäktige:

– Jag ser inte behov av en extern utredning i nuläget. En enig vård- och omsorgsnämnd står bakom det arbete som förvaltningen nu genomför för att möta kommande förändringar inom verksamheten och jag har största förtroende för hur både nämnd och förvaltningsledning sköter det arbetet, sa Fredrik Hansson.

– Vård och omsorg är en stor arbetsgivare och att stå här och säga att allting är frid och fröjd och att allting alltid fungerar, det tror jag ingen av oss vågar lova. Vi har utmaningar inom vård och omsorg, sa Fredrik Hansson.

Han pekade bland annat på svårigheterna att rekrytera personal.

– Det skrivs mycket i tidningar, men det som jag känner är viktigt nu är att nämnd och förvaltning får jobba tillsammans och lyckas med att rekrytera mer personal.

 

Läs också: Schemaläggare tvingas manipulera systemet

Läs också: Undersköterskornas vittnesmål: “Hinner inte gå på toaletten”

Läs också: Förvaltningen bemöter kritiken

Läs också: Politikerna skyller på personalen

 

Inte heller Johan Tolinsson (S), andre vice ordförande i nämnden för Vård och omsorg, förespråkar någon extern utredning. Han konstaterade under interpellationsdebatten i fullmäktige att det finns brister, men att de arbetsmiljöåtgärder som är på gång gör att det inte finns något behov av en utredning i nuläget.

 

Interpellationen och situationen inom hemtjänsten dök upp gång på gång under torsdagen debatt. Hans Forsberg (M) menade att krigsrubriker i tidningen försvårade personalrekryteringen, medan socialdemokraten Johan Tolinsson ansåg att den borgerliga ledningen inte lyckats ta fram ett enda förslag för att förbättra situationen. Hans partikollega Maj-Britt Rane Andersson var ännu tuffare.

– De problem som beskrivits är visst sant. Så tar tidningen upp detta och då blir det förändringar omedelbart.

 

Nils Jönsson

Kristian Alm

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Skola Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare ...

Se upp för giftiga alger innan du badar

Nyheter Värmen håller i sig och lockar till havsbad i helgen. Men kommunen manar till försiktighet. Många ...
Annons