Annons

Barnarbete i fokus mot tobaksbruk

Över 500 000 barn i världen arbetar på tobaksplantage under slavliknande förhållanden. När A non smoking generation besökte Elof Lindälvs gymnasium, var det inte med hälsorisker i fokus utan barns rättigheter.
Nyheter | 04 Oktober 2018 06:54

Jeanette Lindström och Emelie Rohdén från A non smoking generation var och föreläste på Elof Lindälvs gymnasium. Foto: Caroline Holmgren

 

Över 500 000 barn i världen arbetar på tobaksplantage under slavliknande förhållanden. När A non smoking generation besökte Elof Lindälvs gymnasium, var det inte med hälsorisker i fokus utan barns rättigheter.

 

Det smällde i aulans röda stolar där elever satt och skruvade på sig. Det fnissades, viskades och väsnades i bänkraderna. Kanske för att de kände sig utpekade, kanske för att informationen som gavs berörde. Kanske av rastlöshet.

– Jag tror ändå att de tar åt sig för stunden. Att det påverkar lite och gör skillnad i längden, säger andraårseleven Kornelia Jönsson.

Hon var en av alla elever på Elof Lindälvs gymnasium som deltog i A non smoking generations föreläsning ”Tobaksbarn – 50 kronor och barnarbete på köpet”.

 

“Det gör skillnad i längden”

Men perspektivet har flyttats, från att fokusera på alla hälsorisker som tobaksbruk medför, valde föreläsarna istället att prata om tobaksindustrin.

– Hur många här har hört att rökning dödar? frågade föreläsaren Jeanette Lindström och nästan alla elever räckte upp handen.

– Ni kan ju detta. Vi vill inte jaga eller peka ut någon. Vi vill istället att ni ska stå upp för barns rättigheter, fortsätter hon.

 

Läs hela artikeln i fredagens tidning.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Osmakligt och korkat - men inte olagligt

Debatt För tre veckor sedan skrev jag om att två elever och en lärare på Elof Lindälvs gymnasium ...

Elever taggade på jobb

Skola Försvarsmakten, kommunen, Ica och högskolor. Det var bredd på alternativen när det hölls rekryteringsmässa på ...

Person bakom fejk-artikeln identifierad

Nyheter Det var en elev på Elof Lindälvs gymnasium som låg bakom den skärmdump av en fejk-artikel som ...
Annons