ÅSIKTER 2021-12-31 KL. 15:30

Krönika: Säg ja lite mer, lova det

Av Ulrika Wahlström

Krönika: Säg ja lite mer, lova det

TV-klipp och nyheter

Har du någon gång funderat över varför du säger nej till saker och ting? Är det helt genomtänkt eller säger du nej per automatik?
Är ett nej alltid bra? En väns äldre släkting tackade nej till julfirandet. Den äldre släktingen mår dåligt, något han har gjort under hela pandemin. Nej, han har inte corona och har heller inte haft det. Han är trippelvaccinerad och har också tagit spruta mot influensan. Han sitter mest hemma, har mycket tid att känna efter hur dåligt han mår i kroppen och han mår psykiskt dåligt av isoleringen.

Men ska man då säga ja till allt? Nej. Vi har tonårsbarn i familjen. Vi pratar mycket om vikten av att tacka nej. Och vi säger nej till en hel massa saker de ber om. I princip varje dag. Får jag vara ute till ett? Nej! Får jag…? Nej! Får göra läxan? Nej! Får jag inte göra läxan? Va?! Jo, det är klart!
När jag för första gången bjöds in på surströmmingsfest, tänkte jag: nej, usch! Jag gick ändå. Och sedan dess har jag ynnesten att få vara med på denna fantastiska årliga festlighet där ett gäng härliga kvinnor samlas, sjunger, äter och har roligt in på småtimmarna. Några äter en ordentlig middag innan vi ses, andra äter mer på plats. Alla har roligt.

När Norra Halland bjöd in till en underhållningskväll för att fira 100 år som tidning tänkte jag också tacka nej. Jag hade inte tid. Hade jag inte gått hade jag inte fått uppleva stå-upp-komikern Ahmed Berhan, som bjöd på många förlösande skratt under kvällen. Just att få chansen att få nya intryck och perspektiv är faktiskt en viktig del av livet.

För några år sedan när jag var på slutintervju för ett jobb informerades jag om att tjänsten skulle omfatta en del försäljning. Nej, sa jag, då var det inget för mig. Efter några turer fram och tillbaka så tackade jag ändå ja. Idag är jag ansvarig för försäljningen på företaget. Genom att våga säga ja och utmana sig själv lite, ja det är då man växer!

En träff med några vänner jag inte hade sett på över 20 år var planerad. Någon dag innan insåg jag att just den här dagen var illa vald. Jag var på vippen att sända ett sms och säga att jag inte kunde komma, men jag pallrade mig i väg. Hade jag inte gjort det hade jag missat en utomordentligt trevlig middag toppad av många skratt och roliga minnen från förr.

När väninnan för länge sedan föreslog att jag skulle följa med till gymmet, så skakade jag på huvudet. Var hon galen? Jag är ju löpare, sa jag. Just därför, sa hon. Motvilligt följde jag med. Hade det inte varit för henne och hennes tjat om att jag måste stärka upp både här och där för att kunna fortsätta springa, så hade skadorna i kroppen gjort just att jag inte skulle kunna springa.

Vad som hände med min väns äldre släkting? I sista sekund ändrade han sig och firade jul med sin friska och krya familj. Jag har fått rapporter om att det tindrade i hans ögon och att han var på strålande humör. Ibland är det bättre att tacka ja till något som känns läskigt än att fördunkla sig i den ensamhet som har drabbat så många – den kan ju faktiskt vara ännu mer hälsovådlig.
Låt ditt nyhetslöfte bli att tacka ja till lite fler saker. Lova det!


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I ÅSIKTER

ÅSIKTER 2023-08-13 KL. 11:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-25 KL. 17:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-11 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-03 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-05-28 KL. 13:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-05-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-16 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-09 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-03-19 KL. 17:45
Veckans ris och ros

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.