Annons

Torbjörn tog jobb i alienbutik

Vad väger tyngst, plånboken eller samhället? För Torbjörn Svensson i Kungsbacka har det varit lite mer sparsamma månader då han valde att ta tjänstledigt för att jobba som volontär hos Berättarministeriet i Göteborg.
– Det låter kanske som att jag tar i, men detta har verkligen trumfat allt.

Familj | 10 Mars 2020 21:00

Torbjörn Svensson tog tjänstledigt för att uppfylla en dröm. Under ett halvår har han arbetat heltid som volontär hos Berättaministeriet.

FOTO: Annika Lundby

Torbjörn Svensson

Ålder: 58 år
Född: Örnsköldsvik
Bor: Kungsbacka
Familj: Ensamstående
Gör: Jobbar inom arbetslivsinriktad rehabilitering
Intressen: Språk, samhällsfrågor, träna, åka skidor utför

För sex månader sedan började Torbjörn Svensson som volontär på Berättarministeriet i Göteborg som arbetar för att stötta och hjälpa barn att erövra det skrivna ordet genom kreativt arbete.
– Deras verksamhets syfte är att främja barns utveckling i att uttrycka sig och behärska det skrivna ordet. De arbetar med skolor i framför allt i områden med hög arbetslöshet och utanförskap, berättar Torbjörn.
Utifrån olika pedagogiska program får barnen utforska språket och det är här volontärerna kommer in.
– Tillsammans med deras anställda personal hjälper vi barnen i mindre grupper. Vi ska vara en vuxen närvaro som stöttar eleverna att plocka fram de förmågor som de alla har.

Fantasins värld

Torbjörn som till vardags arbetar inom arbetslivsinriktad rehabilitering och trivs med sitt jobb kände ändå att hjulspåren började bli lite djupa och att han vill göra något han brann för.
– Jag har alltid varit intresserad av språk och samhällsfrågor. Jag hade under flera år gått och klurat på att söka mig till någon skrivarverkstad. Och när jag satt och Googlade på skrivarverkstad dök Berättarministeriet upp och då kände jag att det här är ju klockrent. Språk, skriva, barn, kreativitet och fantasi. Alla saker som jag tycker är intressant, säger Torbjörn och fortsätter.
– Jag har arbetat i mitt yrke i många år och kände att jag ville göra något utvecklande men ändå viktigt och när jag ringde dem och de beskrev vad det innebar att vara volontär hos dem var det ingen tvekan.

 

“Trumfat allt”

Torbjörn tog tjänstledigt och nu sex månader senare känner han att det har varit som en riktig vitamininjektion.
– Det låter kanske som att jag tar i, men detta har verkligen trumfat allt, säger Torbjörn som framför allt menar att det här halvåret varit mycket livsbejakande.
– Det har varit så roligt och kreativt och det finns så mycket liv och lust. Man är alltid glad när man ska dit och man är glad när man går därifrån. Det har gett så mycket att se barnens förmågor och att få vara med och hjälpa till att locka fram det.
Berättarministeriet har ett tiotal program som används för de olika årskurserna. I ett av programmen bjuds eleverna in till Berättarministeriet som fått slut på kreativitet och behöver hjälp. Där välkomnas eleverna till en alienbutik.
– Här finns rymdgrejer som konstiga glasögon och rymdvax. Här får de går runt och klämma och känna och det är ett sätt att sätta igång kreativiteten och komma in i fantasins värld.
Sedan får de lista ut ett lösenord och leta upp den magiska dörren för att komma in i själva Berättarministeriet.
– Här får eleverna i mindre grupper skapa en historia och som avslutning får man om man vill dela med sig av sina historier. Detta är ett av programmen, i ett annat får man till exempel göra film och sedan samlas alla och vi har filmvisning med popcorn och allt.

Inget lyxliv

Att kunna ta tjänstledigt för att jobba som volontär är kanske inte något som fungerar i alla lägen och för alla.
– Jag kände att jag var i en situation där jag kunde klara mig under en tid. Det har inte varit något lyxliv. Absolut inte. Men jag ville göra något som också utvecklade mig. För mig har det här varit en viktigt sak så det är ingen uppoffring från min sida. Jag har lärt mig mycket och haft så roligt. När jag ställde mig frågan om jag skulle lägga pengarna på något annat eller lägga dem på att göra det här, kändes detta så rätt.

Nya tankebanor

Nu går Torbjörn tillbaka till sitt gamla jobb men han hoppas kunna ha möjlighet att hoppa in då och då som volontär på Berättarministeriet.
– Jag är glad att jag vågade ta chansen. Jag tror att jag kommer att tänka tillbaka på den här tiden med stor glädje och att jag vågade bryta vardagen och göra något annorlunda.
Torbjörn menar att de här månaderna har fått honom att tänka på ett annat sätt.
– Det har startat andra tankebanor. Alla kan kanske inte kan ta tjänstledigt som jag men att göra saker man tror på och vill göra för att komma ur sina hjulspår är aldrig fel.

 

Fler familjereportage kan du läsa här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...
Annons