Annons

Stor bredd på konstverken

Många har ansökt, men 27 konstnärer har valts ut av en jury att ställa ut i den första versionen av Vintersalongen. Resultatet: En salig blandning verk och uttryck av en brokig skara konstnärer fyller Kungsbacka konsthall.

Nöje & Kultur | 15 November 2019 17:07

Kroppar och natur avbildade på oljemålningar, objekt skapade av kärleksdikter och en rå video som skapats ur en aggression av hur folk möter folk med funktionsnedsättning. Variationen på de 48 konstverken är lika stor som variationen på konstnärerna – 18 kvinnor och 9 män, både etablerade och oetablerade konstnärer, med ett åldersspann mellan 28 och 90 år. Men en sak har de gemensamt – de har en anknytning till Kungsbacka.
– Det kan vara så att de har vuxit upp här, bott här eller jobbat här. De har på något sätt präglat eller präglats av Kungsbacka, säger Charlotta Hanno, utvecklare konst i Kungsbacka konsthall.

Stort intresse

Enligt henne har det varit ett högt tryck på ansökningar till Vintersalongen.
– 139 konstnärer har ansökt. Det har varit ett väldigt stort intresse. Den oberoende juryn som har utsett vilka som får ställa ut ett eller flera verk består av Fredrik Lindqvist, en konstnär som är verksam i tyska Bayern, och Gunhild Stensmyr, som är kraften bakom bland annat Konsthall Tornedalen och Skärets konsthall.
– Att det är en jury som väljer ut verken är ett sätt för konstnärer att nå ut med sin konst. Deras verk blir sedda av en från konstnärshållet och en från ett institution, säger Charlotta Hanno. Om det kommer finnas chans till att ansöka till andra omgångar av Vintersalongen vet man ännu inte.
– Vi testar i år och sedan får vi utvärdera det efteråt och se vad publiken och de från konsthållet tyckte, säger Charlotta Hanno.

Invigs på lördag

Årets Vintersalong pågår på Kungsbacka konsthallen mellan den 16 november och 12 januari. Det är Kristina Karlsson, ordförande i nämnden för Kultur och Fritid, som inviger utställningen på lördag.
– Det är en fantastisk bredd på verken och konstnärerna. Äntligen får vi en salong i Kungsbacka där en jury utser verken, säger Kristina Karlsson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Konstfulla djur i ny utställning

Konst Det kacklas och kvittrar i Kungsbacka konsthall. Djuren har flyttat in i den nya utställningen tillägnat barnen. Men ä...

Hos Marika ska konsten upplevas

Konst Kärleken till livet och konsten står i fokus när Marika Lang bjuder in konstnärsvänner och ...

Havsutflykter blir utställning

Nöje & Kultur Havet har lockat konstnärer i alla tider. Därför är det inte undra på att deltagarna i daglig ...
Annons