NYHETER 2020-01-26 KL. 15:30

Tim Damerau släpper singel

Hallå där, Tim Damerau....

Tim Damerau släpper singel

Måndag den sjätte januari släpptes din första singel – De vet vad jag vill – på Spotify. Fredagen därpå var du med i radio där din låt gick ut i etern för allra första gången. Hur känns det idag?

– Häftigt! Att släppa egen musik är något jag drömt om länge!

För att vara debutant är du en ganska erfaren musiker. Du är ju faktiskt en riktig Kungsbackakändis. Berätta!

– Jag bor visserligen i Varberg numera, för att mina barn bor där och för att jag vill ha lite av en nystart i livet. Men jag är uppvuxen i Kungsbacka och det är där jag lärt mig allt jag kan om musik. Det är också där jag började med livemusik när jag var 18. Det började med lite spelningar på lokala krogar. Sedan växte det till lite After ski och After beach. Som mest har det varit ungefär 100 spelningar per år. Största spelningen hittills gjorde jag inför 4 000 personer på Jamboree 2017, ett stort scoutläger i Kristianstad.

Hittills har du nästan uteslutande jobbat med covers av andras låtar. Hur blir det med sådant nu, när du börjat ge ut eget material?

– Jag ska inte släppa coverbiten helt. Det är många som har hört av sig efter låtsläppet som vill att jag ska komma och spela covers hos dem. Men jag vill fokusera mer på eget material framöver, så det är vad som kommer i första hand.

Hittills har du släppt en låt. När får vi höra mer?

– Mer musik är på gång. Men än så länge finns den bara på demo. Nästa singel släpper jag om en månad ungefär. Och så ska det fortsätta fram till hösten, då det blir ett album.

Förr i tiden gällde det att bli signad av ett känt skivbolag och göra en riktig bästsäljarplatta för att ha inkomsten tryggad som musiker. Idag fungerar musikbranschen på ett helt annat sätt. Hur slår man igenom?

– Man är ute och spelar! Det är det som gäller.

Går det att försörja sig på musik idag?

– Ja, beroende på hur många spelningar man har. Har man en vilja av stål går det bra. Man får verkligen jobba för brödfödan. Men har man ett brinnande intresse för musiken och artisteriet brukar det gå bra.


Genom att göra covers, som trubadur och i olika bandkonstellationer, har Tim Damerau, 31, förberett sig på första egna skivsläppet. FOTO: Privat


Vad gör att just du lyckats ta dig fram som artist?

– Jag gillar äventyr och tycker inte om när varje dag är den andra lik. Men jag är också bra på att fokusera på vad som måste göras för att allt ska klaffa. Som musiker måste man vara beredd att göra väldigt mycket själv när man är ute på spelningar. Det är ett hårt jobb med många sena nätter. Jag har också förberett mig väl. Hela tanken med att börja med covers var egentligen att skaffa mig scenvana och erfarenhet av framförallt artisteriet. Det räcker inte att man har bra låtar och är bra på att sjunga. Man måste vara en skicklig underhållare också.

Var ser du dig själv om tio år?

– Som många andra drömmer jag om att stå på scen på de stora festivalerna tillsammans med ett riktigt bra team. Scener där folk tycker om min musik och där jag kan förmedla saker till svenska folket. Men viktigast av allt är att jag mår bra och får göra den musik jag tycker om.

Vilken roll tror du att Kungsbacka kommer att spela i ditt liv framöver?

– Kungsbacka och Kungsbackaborna har stor betydelse för mig. Det är ju där jag har börjat min resa, med att bygga upp kontakter och arrangera egna spelningar. Jag har till och med haft en egen festival i Kungsbacka – Kungsbackarocken. Så det är i Kungsbacka allt börjat. Jag kommer alltid att vara Kungsbacka trogen. Jag hoppas kunna göra en riktigt bra konsert där. Kungsbacka är ju min hemstad. Där bor mitt hjärta.

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen
NYHETER 2022-08-09 KL. 20:00

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen

Sällskapet Ebbe gör Marias resa i Stättared

SENASTE TV-NYHETERNA

Polisen utreder dödsolyckan på E6
NYHETER 2022-08-09 KL. 09:49

Polisen utreder dödsolyckan på E6

Städning startar Västerhavsveckan
NYHETER 2022-08-09 KL. 08:20

Städning startar Västerhavsveckan

”Folk förvånas över både liv och skräp i vattnen”

500 drabbades av strömavbrott
NYHETER 2022-08-09 KL. 07:25

500 drabbades av strömavbrott

”Krokiga vägar och en glass på det...”
FAMILJ 2022-08-08 KL. 20:30

”Krokiga vägar och en glass på det...”

Mikael, MC-entusiast som inte trivs på motorvägen

Dubbelgaraget övertänt
NYHETER 2022-08-08 KL. 20:05

Dubbelgaraget övertänt

Nu renoveras huset från 1600-talet
NYHETER 2022-08-08 KL. 19:00

Nu renoveras huset från 1600-talet

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök
NYHETER 2022-08-08 KL. 14:03

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.