NYHETER 2020-01-26 KL. 15:30

Tim Damerau släpper singel

Hallå där, Tim Damerau....

Tim Damerau släpper singel

Måndag den sjätte januari släpptes din första singel – De vet vad jag vill – på Spotify. Fredagen därpå var du med i radio där din låt gick ut i etern för allra första gången. Hur känns det idag?

– Häftigt! Att släppa egen musik är något jag drömt om länge!

För att vara debutant är du en ganska erfaren musiker. Du är ju faktiskt en riktig Kungsbackakändis. Berätta!

– Jag bor visserligen i Varberg numera, för att mina barn bor där och för att jag vill ha lite av en nystart i livet. Men jag är uppvuxen i Kungsbacka och det är där jag lärt mig allt jag kan om musik. Det är också där jag började med livemusik när jag var 18. Det började med lite spelningar på lokala krogar. Sedan växte det till lite After ski och After beach. Som mest har det varit ungefär 100 spelningar per år. Största spelningen hittills gjorde jag inför 4 000 personer på Jamboree 2017, ett stort scoutläger i Kristianstad.

Hittills har du nästan uteslutande jobbat med covers av andras låtar. Hur blir det med sådant nu, när du börjat ge ut eget material?

– Jag ska inte släppa coverbiten helt. Det är många som har hört av sig efter låtsläppet som vill att jag ska komma och spela covers hos dem. Men jag vill fokusera mer på eget material framöver, så det är vad som kommer i första hand.

Hittills har du släppt en låt. När får vi höra mer?

– Mer musik är på gång. Men än så länge finns den bara på demo. Nästa singel släpper jag om en månad ungefär. Och så ska det fortsätta fram till hösten, då det blir ett album.

Förr i tiden gällde det att bli signad av ett känt skivbolag och göra en riktig bästsäljarplatta för att ha inkomsten tryggad som musiker. Idag fungerar musikbranschen på ett helt annat sätt. Hur slår man igenom?

– Man är ute och spelar! Det är det som gäller.

Går det att försörja sig på musik idag?

– Ja, beroende på hur många spelningar man har. Har man en vilja av stål går det bra. Man får verkligen jobba för brödfödan. Men har man ett brinnande intresse för musiken och artisteriet brukar det gå bra.


Genom att göra covers, som trubadur och i olika bandkonstellationer, har Tim Damerau, 31, förberett sig på första egna skivsläppet. FOTO: Privat


Vad gör att just du lyckats ta dig fram som artist?

– Jag gillar äventyr och tycker inte om när varje dag är den andra lik. Men jag är också bra på att fokusera på vad som måste göras för att allt ska klaffa. Som musiker måste man vara beredd att göra väldigt mycket själv när man är ute på spelningar. Det är ett hårt jobb med många sena nätter. Jag har också förberett mig väl. Hela tanken med att börja med covers var egentligen att skaffa mig scenvana och erfarenhet av framförallt artisteriet. Det räcker inte att man har bra låtar och är bra på att sjunga. Man måste vara en skicklig underhållare också.

Var ser du dig själv om tio år?

– Som många andra drömmer jag om att stå på scen på de stora festivalerna tillsammans med ett riktigt bra team. Scener där folk tycker om min musik och där jag kan förmedla saker till svenska folket. Men viktigast av allt är att jag mår bra och får göra den musik jag tycker om.

Vilken roll tror du att Kungsbacka kommer att spela i ditt liv framöver?

– Kungsbacka och Kungsbackaborna har stor betydelse för mig. Det är ju där jag har börjat min resa, med att bygga upp kontakter och arrangera egna spelningar. Jag har till och med haft en egen festival i Kungsbacka – Kungsbackarocken. Så det är i Kungsbacka allt börjat. Jag kommer alltid att vara Kungsbacka trogen. Jag hoppas kunna göra en riktigt bra konsert där. Kungsbacka är ju min hemstad. Där bor mitt hjärta.

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Undersköterska – ett  yrke med många möjligheter
VÅRD 2021-10-20 KL. 10:32

Undersköterska – ett yrke med många möjligheter

Kaparen tillbaka i finrummet
SPORT 2021-10-19 KL. 22:00

Kaparen tillbaka i finrummet

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Gata i Kullavik på topplistan
NYHETER 2021-10-19 KL. 17:00

Gata i Kullavik på topplistan

Tennishall fick bygglov - trots protester
NYHETER 2021-10-19 KL. 15:11

Tennishall fick bygglov - trots protester

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.