NYHETER 2022-08-12 KL. 08:30

Sju sätt att öka chansen till att bli beviljad lån

Det finns sätt att öka chansen att få lån. I den här artikeln följer sju olika tips på saker man själv kan påverka för att göra det lättare att få lån.

Sju sätt att öka chansen till att bli beviljad lån
Foto: Unsplash

Ett lån kan bli nödvändigt vid vissa situationer i livet. Vanligt är att man står inför ett bilköp eller annan större investering som kostar mycket pengar. Det kan också handla om att man måste betala av skulder och inte har något annat val än att ta ett lån. I den här texten kan du läsa mer om vart och ett av de följande tipsen för att minska risken att få en nekad låneansökan.

1. Ha inte för många kreditupplysningar
2. Handla inte på faktura
3. Vänd dig till en låneförmedlare
4. Välj rätt långivare
5. Säg upp krediter och kreditkort
6. Ha en medsökande
7. Sök medlemslån via ditt fackförbund

Se till att inte ha för många kreditupplysningar

Kreditupplysning tas när du vill låna pengar för att se att du är kreditvärdig, alltså att du har möjlighet att betala tillbaka det du har lånat. Något du kanske inte tänker på är att även att handla på faktura är ett sätt att be om kredit. Företaget du handlar av tar då en kreditupplysning på dig.

Handla inte på faktura

För att ha lättare att få lån kan det vara smart att inte handla på faktura, utan i stället använda ditt betalkort eller tjänster som Swish och PayPal. Då behövs ingen kreditupplysning. En faktura är en kredit, liksom en avbetalning – vilket många affärer erbjuder.

Vänd dig till en låneförmedlare
En låneförmedlare med många anslutna långivare och banker kan erbjuda dig lån med en enda kreditupplysning hos Upplysningscentralen, UC. Hos en låneförmedlare har du möjlighet att jämföra villkor och ränta på lånen utan att få flera kreditupplysningar på dig.

Det är också ett smart drag att ansöka om ett samlingslån hos låneförmedlaren, avbetalningar, krediter, sms-lån med mera slås då ihop till ett enda lån och din ekonomi ser genast bättre och mer städad ut. Detta kan öka dina chanser att få ett nytt lån.

Välj rätt långivare
Inte alla långivare använder sig av UC. Det finns flera kreditupplysningsföretag och dessa delar inte information mellan sig. Så lånar du av en långivare som inte använder sig av just UC kan denna inte se hur många kreditupplysningar som tagits på dig tidigare.

Du går igenom en kreditprövning, men utan att din kreditvärdighet sänks. Dessa långivare anser att de tar en stor risk, därför är räntan högre när du tar ett lån utan UC. Men behöver du pengar snabbt kan det vara ett alternativ. Se bara till att du har möjlighet att betala den högre räntan.

Säg upp krediter och kreditkort du inte längre behöver
Har du till exempel ett bensinkort du inte använder? Säg upp det. Ett kort till matbutiken som ger dig kredit till slutet av månaden? Säg upp det och betala varje gång i stället. Ju fler krediter du har i ditt namn, desto mindre chans har du att få lånet beviljat.

Ha en medsökande
Vill du låna ett stort belopp men har låg inkomst? Eller har du låg kreditvärdighet? Då kan en medsökande underlätta för dig att få lånet beviljat. Banken får en större trygghet med två personers inkomst som bas för lånet. Tänk på att den medsökande har lika stort ansvar för lånet som du har. Om du inte kan betala måste din medsökande göra det.

Sök medlemslån via ditt fackförbund
Är du medlem i ett fackförbund finns möjligheten till lån med fast ränta som fackförbundet förhandlat fram för sina medlemmar. Har du en lägre kreditvärdighet kan detta vara en möjlighet. Du måste dock ha en stabil ekonomi så att du kan betala tillbaka lånet.

Vanliga frågor om hur man får lån
Kan jag få lån trots betalningsanmärkning?
Ja, det finns sätt att bli beviljad lån trots betalningsanmärkning. Det är ofta lån med hög ränta och dåliga villkor eftersom du anses vara en högriskkund. Du kan också få låna en mindre summa än utan betalningsanmärkning. Ett krav kan vara att du varit skuldfri hos Kronofogden i 6 månader.

Finns det långivare som beviljar alla sökande?
Enligt Oskar Sjögren på Lånea.se finns det inga SMS lån eller privatlån som beviljar alla sökande. Däremot finns det långivare med hög beviljandegrad och låga krav. Har du ett värdefullt föremål kan du gå till pantbanken, där får alla låna eftersom man lämnar föremålet som säkerhet för lånet.

Hur många kreditupplysningar leder till försämrad kreditvärdighet?
Får du mer än tre kreditupplysningar på så kort tid som en månad kan du ha svårt att bli beviljad lån. Men det finns ingen enkel regel, kreditvärdigheten bedöms utifrån hela din situation. Där ingår till exempel din inkomst och fasta utgifter där ökade priser drabbar många hårt just nu.

Finns det långivare som inte tar någon kreditupplysning alls?
Nej, det är enligt svensk lag inte tillåtet att låna ut pengar utan att göra en kreditkontroll. Däremot kan du söka lån hos någon som inte gör denna kontroll hos UC. Du får då ingen registrerad kreditupplysning hos UC vilket kan öka dina chanser när du vill ta till exempel ett större bostadslån.

SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter